Newsroom

Newsroom

Και θα είναι ντάλα μεσημέρι

Σαράντα χρόνια ακούω την μπούρδα που είπε ο Βορίδης στη συζήτηση για την απλή αναλογική, ότι ο λαός ψηφίζει για να εκλέξει κυβέρνηση. Σαράντα χρόνια, αν τους πιστέψουμε, είμαστε λάθος όσοι ψηφίζουμε κόμματα της Αριστεράς. Διότι, καμιά προοπτική δεν υπήρχε μέχρι προχθές, να γίνει κυβέρνηση το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ ή ο ΣΥΡΙΖΑ.

577670031dc5248b538b49df

του Θανάση Καρτερού

Επιμέναμε εντούτοις, γιατί ξέραμε ότι ψηφίζουμε όχι μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για αντιπολίτευση. Και για πολλά άλλα… Όσοι επιμέναμε. Διότι με τα καλπονοθευτικά τους, το θέμα δεν ήταν μόνο ότι άλλο ψήφιζες και άλλο έβγαινε. Ότι έπαιρνε το ΚΚΕ 10% των ψήφων, αλλά μόνο 5% των εδρών, και τις υπόλοιπες τις βούταγε ο πρώτος, κι έπαιρνε μερίδιο κι ο δεύτερος.

Το θέμα ήταν επίσης ότι το εκλογικό σύστημα εκβίαζε την ψήφο. Αριστεροί, για παράδειγμα, ψήφιζαν κατά μπουλούκια το ΠΑΣΟΚ, για να μη βγει πρώτη η Ν.Δ. και τσεπώσει το ανάλογο μπόνους. Κι έτσι περάσαμε δεκαετίες νόμιμης νοθείας. Για σταθερές κυβερνήσεις, ρε γαμώτο! Ο εκβιασμός της χαμένης ψήφου έδινε κι έπαιρνε. Όπως και ο χειρότερος: Αν ψηφίσεις Αριστερά, ευνοείς τη Δεξιά! Και είναι να λυπάσαι τώρα, με το χάλι τους. Διότι, άντε, η Ν.Δ., το έχει χάψει ότι θα είναι πρώτη. Οι «μικροί» γιατί κλοτσάνε την ευκαιρία να μεγαλώσουν, και να παίξουν τον ρόλο που η λαϊκή ψήφος θα τους αναθέσει, χωρίς τον πέλεκυ του κάθε Βορίδη; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Ξέρουμε και γιατί, και πώς.

Ξέρουμε και κάτι άλλο, όμως. Όταν έρθει η ώρα της κάλπης, θα υπάρξει τέτοια πόλωση ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη, που θα φάει η μύγα Φώφη και το κουνούπι Σταύρο. Να ‘ναι καλά, και θα το δουν. Κι αν επενδύουν στη μεγαλοψυχία του Κυριάκου, που θα τους θυμηθεί όταν έρθει εν τω μπόνους του, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Διότι θα τις χάσει τις εκλογές. Και θα ‘ναι ντάλα μεσημέρι. Θα τις χάσει για χίλιους λόγους. Αλλά και γιατί το εκλογικό σύστημα που αποφάσισαν να διασώσουν απαγορεύει να αποδοκιμάσεις τον Τσίπρα, χωρίς να δοκιμάσεις την έξαλλη Δεξιά. Και να δούμε πόσοι από τη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη», που τα έχουν καλώς κακώς με τον Τσίπρα, θέλουν να δοκιμάσουν Μητσοτάκη… Ομολογία: Χθες έδωσα αμερικάνικη υπηκοότητα στην ελβετική UBS. Αυτά κάνει ο δαίμων, όχι του τυπογραφείου, αλλά της επιπολαιότητας, που χρόνια δεν κοιτά…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…