Newsroom

Newsroom

Και ο Πάου Γκασόλ στο πλευρό των μεταναστών

Την ευαισθησία του στο θέμα των μεταναστών εξέφρασε ο Παού Γκασόλ, ενώνοντας τη φωνή του με αυτή του αδελφού του Μαρκ, επίσης μπασκετμπολίστα, ο οποίος τον Ιούλιο είχε συμμετάσχει σε επιχείρηση διάσωσης στη Μεσόγειο.

5b9002e61dc524e0708b456a

Ο Ισπανός αστέρας του μπάσκετ, ζήτησε την Τετάρτη μεγαλύτερη «ευαισθησία» απέναντι στους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, κατά την παρουσίαση στη Μαδρίτη ενός βιβλίου αφιερωμένου στην καριέρα του.

«Πρέπει να δείξουμε ευαισθησία και να γνωρίζουμε την κατάσταση που οι άνθρωποι αυτοί περνούν, αφήνοντας τις χώρες τους, αφήνοντας τα πάντα πίσω τους. Φανταστείτε το επίπεδο της απελπισίας που απαιτείται για να φτάσουν εκεί και να παίξουν τη ζωή τους πάνω σε ένα φουσκωτό πλεούμενο».

Και πρόσθεσε ο παίκτης των Σαν Αντόνιο Σπερς, ο οποίος είναι πρεσβευτής της Unicef: «Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, ένα ζήτημα που πρέπει να υπάρξει βελτίωση. Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, χρειαζόμαστε κάποια ρύθμιση, αλλά υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία πρέπει να σεβαστούμε».

Και προτείνει ο Παού Γκασόλ: «Αυτό είναι ένα πρόβλημα σήμερα που δεν μπορεί να αγνοηθεί (…) Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να διαδραματίσουν καίριο ρόλο, αλλά εμείς, ως κοινωνία, μπορούμε να πιέσουμε για αυτό που θεωρούμε σωστό. Πρέπει να δράσουμε σε αυτό το θέμα και να κάνουμε κάτι καλύτερο απ΄ ό,τι κάναμε μέχρι τώρα».

Η θέση αυτή του Παού απηχεί εκείνη του μικρότερου αδελφού του Μαρκ, παίκτη του Μέμφις, επίσης στο NBA, ο οποίος τον Ιούλιο συμμετείχε σε αποστολή διάσωσης μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Συγκεκριμένα πήρε μέρος στην επιχείρηση, ως μέλος της ομάδας «Proactiva Open Arms», μιας οργάνωσης με έδρα την Ισπανία που βοηθά στη διάσωση των προσφύγων που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τη φτώχεια, και με δηλώσεις του αμέσως μετά εξέφρτασε την «απογοήτευση» και την «οργή» του γι΄ αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, πάνω από 28.500 μετανάστες έχουν φτάσει δια θαλάσσης στην Ισπανία από την αρχή του έτους και 313 έχουν πεθάνει προσπαθώντας να περάσουν, περισσότεροι απ΄ ό,τι κατά τη διάρκεια ολόκληρου του περασμένου έτους.