Ο Καραμανλής δείχνει στον Μητσοτάκη την έξοδο – Η πραγματικότητα δείχνει νίκη Τσίπρα

Για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, ο φυσικός ηγέτης της συντηρητικής παράταξης έκανε μια τροχιοδεικτική δήλωση

ek kraam

Το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει προδιαγεγραμμένο στη ΝΔ. Καθώς δεν δείχνει ικανός να πλησιάσει τους στόχους που ο ίδιος έθεσε, από την προσεχή Δευτέρα θα αρχίσουν τα όργανα.

Μετά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο,αλλά και την εύγλωττη αδράνεια της  Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά– μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός  Κώστας Καραμανλής.

Για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές ο φυσικός ηγέτης της συντηρητικής παράταξης έκανε μια τροχιοδεικτική δήλωση με την οποία έθεσε το όριο: «καθαρή νίκη».

Πιο απλά: έβαλε ψηλά τον πήχη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με ονομαστική αναφορά στον ίδιο -για πρώτη φορά στις λίγες δημόσιες παρεμβάσεις που έχει κάνει ως τώρα.  Αν τον περάσει θα  δοκιμάσει την τύχη του στις εθνικές εκλογές. Αλλιώς το παράδειγμα του Ευάγγελου Αβέρωφ θα επαναληφθεί: αρχηγός που δεν  κερδίζει, φεύγει…

«Αν δεν φέρεις καθαρή νίκη, μάζεψέ τα», αποκωδικοποίησε τη δήλωση η υποψιασμένη κομματική βάση. Άλλωστε ο Καραμανλής ως τώρα μόνο ένα πράγμα εγγυήθηκε: ότι ο Μητσοτάκης θα φτάσει ως την κάλπη: «Αυτόν βγάλαμε, με αυτόν θα πάμε» έλεγε σε όσους διατύπωναν αμφιβολίες για την ηγετική επάρκεια του Κυριάκου.

Αυτό ακριβώς συνέβη… Αλλά  μετά την κάλπη, ο ξενοδόχος θα κάνει τον λογαριασμό. Το ανήγγειλε άλλωστε ο Μεϊμαράκης.

Είναι φανερό τις τελευταίες μέρες ότι ο Μητσοτάκης παραπαίει. Δυσκολεύεται να διαβάσει ακόμη και τις ομιλίες του στην εξέδρα και συνεχίζει τις γκάφες- και στα  πρωινάδικα πλέον. Στον News247 απέναντι στον Βασίλη Σκουρή -που δεν ανήκει στους δημοσιογράφους των προσυνεννοήσεων- μπέρδεψε τα λόγια του και προέβλεψε αυτό που …φοβάται: νίκη του Τσίπρα.

Στο Περιστέρι έφτασε ως εμπαιγμό: «Είναι το πολιτικό μου σπίτι»- μαζί με τους… ψυκτικούς. Αλλά  την επικύρωση δεν τη αναζήτησε από τον απόντα δήμαρχο Παχατουρίδη, αλλά από τον θερμό συγχρωτισμό με το -πρώτο τραπέζι πίστα -Πατουλέικο. Σε αντίθεση με τον ψυχρό πληθυντικό προς τον  Μπακογιάννη.

Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες. Επί της ουσίας, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, ο Μητσοτάκης αποτύχει η δήλωση Καραμανλή αυτομάτως θα αποκτήσει  χαρακτήρα υπόδειξης εξόδου. Στη ΝΔ το περιμένουν πολλοί.

Αυτός ίσως που πρέπει να ανησυχεί είναι ο .. Αλέξης Τσίπρας. Όποιον αντίπαλο και αν του βάλει απέναντι η ΝΔ στις εθνικές εκλογές θα είναι δύσκολος και πάντως δυσκολότερος από τον Κυριάκο.

Η ώρα των πρωτοβουλιών

Καθώς η άνοιξη δίνει τη σκυτάλη στην καλοκαιρινή ραστώνη με τον Τσίπρα σε τροχιά τρίτης εκλογικής επικράτησης τα πράγματα μπαίνουν σε κρίσιμη φάση για τον ίδιο.

Ενδεχομένως το ευνοϊκό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα ανατρέψει και τις προβλέψεις Μητσοτάκη για το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, για αυτονόητους λόγους. Ιδίως στην Αττική.

Αυτό μπορεί να είναι πρόσθετο όφελος για τον Πρωθυπουργό. Αλλά η μάχη για την επομένη Βουλή θα είναι δύσκολη. Ότι θα περάσει τον κάβο των ευρωεκλογών δεν θα επαρκεί. Ιδίως αν οι απέναντι του αλλάξουν αντίπαλο.

Τα πραγματικά προβλήματα δεν προσέρχονται από τη σημερινή ΝΔ. Προκύπτουν από το κόμμα του.  Όχι μόνο γιατί υπάρχουν θέματα επάρκειας πολλών στελεχών. Κυρίως γιατί υπάρχει εσωτερική αντίσταση και φραξιονισμός, απέναντι στην προσπάθειά του να  δώσει ώθηση στο ΣΥΡΙΖΑ με την «Προοδευτική Συμμαχία».

Επώνυμοι του κόμματος και της κυβέρνησης υπονομεύουν ή την εκλαμβάνουν απλώς ως  εκλογικό υποστήριγμα. Από αυτή την άποψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα είναι το τέλος της προσπάθειας, αλλά η αρχή.

Από την επομένη πρέπει να ανασυντάξει το χώρο του και να αλλάξει τους όρους της προσωπικής παρουσίας του σε συγκεκριμένα πεδία πολιτικής δράσης.

Πρώτα από όλα πρέπει να διορίσει τον εαυτό του… Πρωθυπουργό. Να εγκαταλείψει την πρακτική των «συντροφικών  σχέσεων» με τους υπουργούς του και να πάρει το «μαστίγιο». Όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου «η πρωθυπουργία δεν είναι συλλογικούς θεσμός».

Καθώς με το τέλος των ευρωεκλογών αρχίζει η μάχη για τις εθνικές εκλογές, θα χρειαστεί να αξιολογήσει τους πάντεςκαι τα πάντα. Ενδεχομένως να  διαμορφώσει ένα νέο και πιο αξιόμαχο κυβερνητικό σχήμα που θα αναδεικνύει  την πορεία μετεξέλιξης του κόμματός  του με τη στρατηγική της πολιτικής διεύρυνσης.

Το  σύνθημα «πρώτα η χώρα, μετά ο ΣΥΡΙΖΑ» πρέπει να συμπληρωθεί: «Πρώτα η παράταξη, μετά το κόμμα».

Αυτή είναι η άλλη προτεραιότητα του Πρωθυπουργού. Να δρομολογήσει τις διεργασίες που θα απολήξουν σε νέο πολιτικό φορέα -το όνομα δεν έχει σημασία-  ικανό να αποτελέσει τον κορμό της ευρύτερης  Δημοκρατικής Παράταξης.

Να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να εδραιώσει την μεταμνημονιακή πορεία εξόδου από την κρίση με προοδευτική κυβέρνηση και ριζοσπαστικό πρόγραμμα. «Έχει δικαίωμα και σε νέα ευκαιρία», όπως του είπε πρόσφατα ο έμπειρος Στέφανος Τζουμάκας.

Ο Τσίπρας, ως φυσικός επικεφαλής της νέας Κεντροαριστεράς και προνομιακός συνομιλητής  της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να διαμορφώσει νέες συνθήκες στην πολιτική σκηνή.

Να  εμπλουτίσει το κόμμα του και να διευκολύνει τη ΝΔ να ξεπεράσει τις… κληρονομικές αγκυλώσεις της: να μετεξελιχθεί σε σύγχρονο κόμμα της Κεντροδεξιάς, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η  κοινοβουλευτική εναλλαγή στη διακυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός χρειάζεται ένα νέο κόμμα, με νέα πολιτική Διακήρυξη με ιδεολογική επικαιροποίηση. Με άλλα λόγια με νέα Κεντροαριστερά με ριζοσπαστικό προσανατολισμό.

Με βάση αυτά, χρειάζεται νέο  κυβερνητικό πρόγραμμα που θα συνεχίζει την ανάκτηση όσων έχασαν οι πολίτες, ως αποτέλεσμα  αξιόπιστης αναπτυξιακής  πολιτικής, το προϊόν της οποίας θα κατανέμεται δίκαια.

Νέα αντίληψη για την πολιτική

 Αυτά έχουν ως προϋπόθεση, αλλά ταυτόχρονα και ως στόχευση, μια νέα αντίληψη πολιτικής και αποτελεί ιστορική ευθύνη του Τσίπρα να την αναδείξει.

Ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του κομματικού συστήματος, η εξυγίανσή του με στεγανοποίηση των λειτουργιών του απέναντι στον εκμαυλισμό του από την οικονομική  και μιντιακή εξουσία, η απαλλαγή της πολιτικής από φεουδαρχικά κατάλοιπα, ο εκσυγχρονισμός του κράτους   με την αποκοπή του ομφάλιου λώρου με τα κόμματα θα κάνουν την Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Θα  αντιμετωπίσουν τη  διαφθορά στην πολιτική -που κάνει μετάσταση ως σήψη στην κοινωνία -και θα  αναβαθμίσουν την πολιτική ζωή, δίνοντας υγιές περιεχόμενο στην πολιτική. Θα αναδείξουν πολιτικούς με αίσθηση αποστολής, που θα προσέχουν που συχνάζουν και ποιους συναναστρέφονται.

Αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να αναδειχθούν από την επόμενη των ευρωεκλογών. Με μια πολιτική επίθεση που θάχει στην ούγια μια ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης:

-Να διαθέσει στη Δικαιοσύνη  όλα τα μέσα που χρειάζεται και να διασφαλίσει συνθήκες  που θα της επιτρέψουν να ολοκληρώσει την έρευνα για όλες τις  κρίσιμες εκκρεμείς υποθέσεις: Novartis,  ΚΕΛΠΝΟ,  Noor1 και οτιδήποτε άλλο έχει ιδιαίτερη σημασία.

Δεν νοείται να στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές με αυτές τις υποθέσεις ανοικτές.  Αποτελεί χρέος τιμής  για τον Τσίπρα και κυβερνητική ένδειξη σεβασμού στους πολίτες να μείνει καθαρό το τραπέζι στις επόμενες κάλπες.

Μόνο με αυτές τις πρωτοβουλίες εδραιώνει ο Αλέξης Τσίπρας τη κυριαρχία του και παίρνει με το μέρος του την κοινωνική πλειοψηφία. Αλλιώς θα έχει νικήσει τα λιοντάρια, αλλά θα τον φάνε οι κοριοί.

Όσοι από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι «είναι Αριστερά και δεν θα γίνουν Κεντροαριστερά»ψάχνουν για κορόιδα. Δεν θα τους ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές οι κεντροαριστεροί  ψηφοφόροι για να κυβερνούν αυτοί ως «Αριστεροί» .

Αν δεν το καταλάβουν και δεν στοιχηθούν στην πολιτική μετεξέλιξης, ας ετοιμαστούν να επιστρέψουν στην «καθαρότητα» του 4%. Στοιχειώδες Γουότσον…

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…