Και ο … από «μηχανής θεός της μάσκας»... Θεοδωρικάκος

Πως «επιστρατεύθηκε» ο Θεοδωρικάκος μέσω…Χαλανδρίου για να καλυφθεί η γκάφα Κεραμέως για τις μάσκες στα σχολεία

NewsRoom 21/08/2020 | 21:26

«Το κόστος της μάσκας επιβαρύνει τις οικογένειες», ήταν το μήνυμα που έστειλε μόλις χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και προκάλεσε την κριτική της αντιπολίτευσης και της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με το γεγονός ότι το κόστος της επιβάρυνσης δεν είναι αμελητέο. Στα social media, μάλιστα, οργανωμένα “οπαδοί” της κυβέρνησης κατηγορούσαν όσους ζητούσαν να διανεμηθούν δωρεάν μάσκες και απολυμαντικά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, λέγοντας πως το κόστος δεν υπερβαίνει τα 2 ευρώ (ανά μαθητή ή εκπαιδευτικό και ανά ημέρα). Προφανείς ανοησίες, καθώς μια οικογένεια με δύο παιδιά πρέπει να καταβάλλει τουλάχιστον 100 ευρώ μηνιαίως, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.

Αναφορικά με την προμήθεια της μάσκας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, η Νίκη Κεραμέως, ξεκαθάρισε ότι επαφίεται στον καθένα να φροντίσει γι΄αυτό (στο 2.37 περίπου στο βίντεο που ακολουθεί). Τόνισε, δε, στους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά στις απουσίες, ότι δικαιολογημένες θα είναι μόνο αν νοσούν οι ίδιοι οι μαθητές ή κάποιο μέλος της οικογένειας ή εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η ίδια σημείωσε ότι εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση θα γίνεται αν κάποιο τμήμα ή σχολείο κλείσει λόγω κρούσματος ή αν υπάρχει τοπικό lockdown.


Η γκάφα Κεραμέως έγινε αντιληπτή στο Μέγαρο Μαξίμου ιδιαίτερα όταν έγινε γνωστός πως ο εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ Δήμαρχος Χαλανδρίου ανακοίνωσε πως θα αναλάβει το κόστος για να διανεμηθούν δωρεάν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία του δήμου. Και γι αυτό επιστρατεύθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για να καλύψει το πολιτικό σφάλμα, παρότι δεν είναι ο αρμόδιος υπουργός. Τα κονδύλια, όμως, θα δοθούν, προφανώς, μέσω των δήμων, κι έτσι ο υπουργός Εσωτερικών κατόπιν συζητήσεως με το Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε “δια της τεθλασμένης” να καλύψει το πολιτικό και επικοινωνιακό κενό της υπουργού Παιδείας.


 
Δωρεάν μάσκες στο Χαλάνδρι για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, θέλει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία στην περιοχή του, και γι’ αυτό με απόφασή του, ο δήμος θα προμηθευτεί τον απαραίτητο αριθμό μασκών και θα τις δώσει δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων του Χαλανδρίου. Όπως ενημερώνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, με έκτακτη απόφαση της οικονομικής επιτροπής την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020, αποφασίστηκε η προμήθεια επαρκούς ποσότητας μασκών για το σύνολο των μαθητών και εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων του δήμου.

Σημειώνει, επίσης, ότι η απόφαση αυτή, σε συνέχεια της παράδοσης μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά την περίοδο του Μαΐου, υπογραμμίζει την προτεραιότητα που έχει για όλους μας το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Ο Σίμος Ρούσσος τονίζει ότι η διανομή μασκών από τον Δήμο, δεν υποκαθιστά την υποχρέωση της πολιτείας για επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξασφάλιση περισσότερων αιθουσών και μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, ωστόσο μαζί με τα επιπλέον μέτρα για την καθαριότητα,τις απολυμάνσεις κλπ μπορεί να συμβάλει στην προστασία των μαθητών χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.


Και ο …από μηχανής Θεοδωρικάκος

Μετά την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση και τις αναφορές ορισμένων περί “προσωπικού κόστους” σχετικά με τις μάσκες που καλούνται να φορούν εκπαιδευτικοί και μαθητές, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα καλύψει τις ανάγκες για μάσκες όλων των μαθητών μέσω των ΟΤΑ, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για το κοροναϊό και το άνοιγμα των σχολείων.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι ο κ. Θεοδωρικάκος είπε «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεννόηση με την Επιτροπή των ειδικών, προετοιμαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες για μάσκες όλων των μαθητών μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Πρόσθεσε πως θα αφορά όλους τους μαθητές, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

Λίγο αργότερα, με ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι με ειδική έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 15,2 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους, «εφοδιάζουμε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς με μάσκες. Κάνουμε πράξη την ξεκάθαρη πολιτική βούληση του πρωθυπουργού να προστατέψουμε την υγεία».

Πηγη:Libre.gr