Newsroom

Newsroom

Και νεκρή ενοχλεί το καθεστώς Ερντογάν η Εμπρού Τιμτίκ

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε την Παρασκευή στην κηδεία της Εμπρού Τιμτίκ, που πέθανε την Πέμπτη σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, μετά από 238 ημέρες απεργία πείνας στη φυλακή ζητώντας μια δίκαιη δίκη.  

Ebru Timtik

Συγγενείς της Τουρκάλας δικηγόρος και πολίτες φώναζαν συνθήματα και άφησαν λουλούδια στο φέρετρό της. Μετά την κηδεία, ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους συγκρούστηκαν με αστυνομικούς των ισχυρών δυνάμεων, που είχαν αναπτυχθεί και απάντησαν με δακρυγόνα για να τους διαλύσουν.

 

Η 42χρονη και 17 συνάδελφοί της κατηγορήθηκαν για διασυνδέσεις με ομάδα που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Διεθνείς νομικές οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων τόνισαν ότι η Τιμτίκ είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης πάνω από 13 έτη, και ο συνάδελφός της, ο Αϊτάτζ Ουνσάλ, ξεκίνησε απεργία πείνας τον Απρίλιο «για να ενισχύσει το αίτημά τους για δίκαιες δίκες και για απονομή δικαιοσύνης στην Τουρκία».

Οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι θα «συνεχίσουν την απεργία πείνας ακόμη κι αν αυτή οδηγήσει στο θάνατό τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 11ης Αυγούστου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αγγλίας και της Ουαλίας, της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων και άλλων οργανώσεων.

Πρόκειται για την τέταρτη κρατούμενη που πέθανε φέτος ως αποτέλεσμα απεργίας πείνας, μετά τους θανάτους των Ελίν Μπολέκ και Ιμπραήμ Γκοκτσέκ, δύο μουσικών από το συγκρότημα Grup Yorum και του Μουσταφά Κοτσάκ.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη βαθιά της λύπη για τον θάνατο της Τιμτίκ και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά της τονίζοντας παράλληλα πως «η Τουρκία πρέπει επειγόντως να επιδείξει συγκεκριμένη πρόοδο στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, σημείωσε πως το τραγικό αποτέλεσμα του αγώνα τους για δίκαιη δίκη καταδεικνύει οδυνηρά την επείγουσα ανάγκη οι τουρκικές αρχές να αντιμετωπίσουν με αξιοπιστία την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, η οποία έχει επιδεινωθεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στο δικαστικό σώμα». 

Μια έφεση στην καταδικαστική ετυμηγορία που υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2019, απορρίφθηκε τον Οκτώβριο, ενώ μια επιπλέον έφεση εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.

Γιαννούλης: Έκανε αναφορά στο λάθος των δημοσιογράφων στο αέρα του ΣΚΑΪ – Ταράχτηκε ο Κούτρας (video)

Γιαννούλης Κούτρας

Γιαννούλης: Έκανε αναφορά στο λάθος των δημοσιογράφων στο αέρα του ΣΚΑΪ – Ταράχτηκε ο Κούτρας (video)

Δεν θέλουνε να ακούνε για δημοσιογραφικά λάθη στον αέρα του ΣΚΑΪ μάλλον

Οι αχρείαστες αποκαλύψεις για την Άννα Παναγιωτοπούλου από την Τσολάκη: «Νόμιζαν πως γίνεται επιθετική»

Παναγιωτοπούλου Τσολάκη

Οι αχρείαστες αποκαλύψεις για την Άννα Παναγιωτοπούλου από την Τσολάκη: «Νόμιζαν πως γίνεται επιθετική»

Στην εκπομπή της Ελένης Τσολάκη μάθαμε πράγματα για την Άννα Παναγιωτοπούλου, που δεν χρειαζόταν να…

Θήβα: Σοκάρουν οι γονείς του μωρού που βρέθηκε νεκρό – «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» (video)

profile player 960x540 2

Θήβα: Σοκάρουν οι γονείς του μωρού που βρέθηκε νεκρό – «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» (video)

«Το έβαλα εκεί και άρχισα να προσπαθώ να του δώσω οξυγόνο», ανέφερε ο πατέρας του…