Και μη χειρότερα

Δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που πλήρωσε με την ζωή του την αντίσταση απέναντι στην ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

5672762

Δεν απαιτείται να είναι κάποιος επιφανής συνταγματολόγος ή έστω νομομαθής για να γνωρίζει τα απολύτως βασικά τα οποία ορίζει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο το σύνταγμα:

Το πολίτευμα της Ελλάδος είναι κατά το Σύνταγμα (άρθρο 1) η «προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία» και το πρώτο τη τάξει όργανο σε αυτήν, «ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ο/η ρυθμιστής του πολιτεύματος (άρθρο 30)».

Συμφωνούμε ότι οι «επισυνδέσεις» πολιτικών και δημοσιογράφων (έστω μόνο για τα ομολογημένα εγκλήματα που γνωρίζουμε) αποτελούν ως γεγονός κορυφαίο ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας;

Συμφωνούμε ότι η ομερτά (απόρρητο) που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση επικαλούμενη λόγους «εθνικής ασφαλείας» ακόμα και για την «επιτροπή θεσμών και διαφάνειας» της βουλής -όπως σύσσωμοι οι συνταγματολόγοι και ο ΔΣΑ έχουν κατηγορηματικά απορρίψει- αποτελεί συνταγματική εκτροπή;

Συμφωνούμε ότι για τους λόγους «εθνικής ασφαλείας» στους οποίους εμπίπτει ο Νίκος Ανδρουλάκης (που κατά τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κοντολέοντα αφορούν την τρομοκρατία, την κατάλυση του πολιτεύματος, τις παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα σε μια χώρα και τη διευκόλυνση κατασκόπων ξένων χωρών) επιβάλλεται να δοθούν εξηγήσεις στον ευρωβουλευτή και πρόεδρο του τρίτου πολιτικού κόμματος;

Κι όμως, η πρόεδρος της δημοκρατίας και ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρώην ανώτατη δικαστικός, δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για το κορυφαίο αυτό θέμα που άπτεται της συνταγματικής λειτουργίας, του κοινοβουλευτικού ελέγχου, των στοιχειωδών δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που εκθέτει την χώρα μας διεθνώς.

Μήπως γιατί η πρόεδρος, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, φοβάται ότι εκφράζοντας αυτονόητες και θεσμικά επιβεβλημένες απόψεις για την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος θα κακοκαρδίσει τον πρωθυπουργό;

Και μη χειρότερα.

Έλεγε ο Αμερικανός συγγραφέας Dennis Lehane: “Στην Ελληνική τραγωδία, οι πρωταγωνιστές πέφτουν από μεγάλα ύψη. Στα φιλμ νουάρ πέφτουν από το κράσπεδο”, η κ. Σακελλαροπούλου με την αφωνία της δεν αντιμετωπίζει την τραγωδία ούτε ως φιλμ νουάρ.

Την ίδια αφωνία επέδειξε η κ. πρόεδρος πολύ πρόσφατα, την 15η Σεπτεμβρίου, «Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας», επισήμως καθιερωμένη και στην Ελλάδα.

Ακούγεται επικίνδυνο την «Ημέρα της Δημοκρατίας» η ΠτΔ να μην πει λέξη για την πολύπαθη δημοκρατία μας.

Μήπως πάλι γιατί η κ. Σακελλαροπούλου θα ήταν υποχρεωμένη να αναφερθεί στο τεράστιο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με αποτέλεσμα να κακοκαρδίσει τον ανέμελο πρωθυπουργό και αποφάσισε να σιωπήσει;

Και μη χειρότερα.

Βρήκε ωστόσο να πει πολλά -στη δεξίωση για την 48η επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας για την «ανεξαρτησία της δικαιοσύνης»- υπερασπιζόμενη την αποφυλάκιση του καταδικασμένου βιαστή ανηλίκων Λιγνάδη.

Βρήκε να πει πολλά στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ: “Η Βασίλισσα Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια της μακράς της θητείας, υπηρέτησε την πατρίδα της με υποδειγματική αφοσίωση. Τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού, που βλέπουμε έκδηλα από τον βρετανικό λαό στους δρόμους του Λονδίνου, θα την συνοδεύουν για πάντα”.

Δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που πλήρωσε με την ζωή του την αντίσταση απέναντι στην ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Και μη χειρότερα.

Η κ. πρόεδρος βράβευσε τον Νίκο Ευαγγελάτο στα βραβεία Μπότση αλλά υποχώρησε στις υποδείξεις του ακροδεξιού βουλευτή Κ. Μπογδάνου και δεν βράβευσε τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, φωτογραφήθηκε στο τείχος του Έβρου και έθεσε υπό την αιγίδα της προεδρίας το πανελλήνιο συνέδριο της «γυναίκας κλώσας».

Και μη χειρότερα.

Πριν από ένα χρόνο διοικούσα 500.000 ανθρώπους. Σήμερα δεν μπορώ να βρω έναν υδραυλικό για την κουζίνα μου”.

Norman Schwartzkopf, Αμερικανός στρατηγός

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κύκλωμα εκβιαστών: Τυλιγμένα σε χαρτία και βαλμένα σε σακούλες και τάπερ τα χρήματα της σπείρας (video)

εκβιαστες1

Κύκλωμα εκβιαστών: Τυλιγμένα σε χαρτία και βαλμένα σε σακούλες και τάπερ τα χρήματα της σπείρας (video)

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες με τους αστυνομικούς τη στιγμή που εντοπίζουν μέρος των χρημάτων που…

Οι Σκιαδαρέσες στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την Παλαιστίνη και καταχειροκροτούνται (video)

ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΕΣ 2

Οι Σκιαδαρέσες στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την Παλαιστίνη και καταχειροκροτούνται (video)

Ένα σύντομο, συγκλονιστικό μήνυμα για την Παλαιστίνη μοιράστηκαν χθες με χιλιάδες ανθρώπους οι Σκιαδαρέσες, στη…