Και το καταφέρατε, σύντροφε Μανώλη

Έφυγες, λοιπόν. Ο τελευταίος, ίσως, διαπιστευμένος από την ίδια σου τη ζωή αντιπρόσωπος όλων εκείνων που άναψαν σε σκοτεινούς καιρούς κάτω από το φθαρμένο σακάκι τους ένα κλεφτοφάναρο ελευθερίας.

Και πλήρωσαν ακριβά, ακόμα και με τη ζωή τους, την τρέλα μιας εξέγερσης, που τρόμαζε τους φρόνιμους.

Όλων εκείνων που, όταν η πατρίδα τούς κάλεσε, δεν κρύφτηκαν. Δεν δείλιασαν. Δεν πήγαν για μια κουραμάνα και μια ζωή Εφιάλτη με τους νικητές. Δεν έγιναν μαυραγορίτες της συμφοράς. Δραπέτευσαν, άλλοι από την ήσυχη ζωή τους, άλλοι από το χωράφι τους, άλλοι από το γραφείο τους, και οι πιο τρελοί από σύρματα και εξορίες, τοις κείνης ρήμασι πειθόμενοι.

Όλων εκείνων που το «έθνος», αργότερα, δεν χαμήλωνε καμιά σημαία για να τιμήσει τον ηρωισμό και την αφοσίωσή τους στην Ελλάδα. Τουφέκια χαμήλωνε στο στήθος τους, στους συνήθεις τόπους εκτελέσεων. Κι αν Εσύ επέζησες από τρεις θανατικές καταδίκες κι έγινες αντιπρόσωπός τους στις κατοπινές γενιές, είναι γιατί η παγκόσμια κατακραυγή κράτησε το χέρι των δολοφόνων.

Όλων εκείνων που χόρεψαν τον χορό της ελευθερίας την εποχή που αυτός ήταν χορός θανάτου. Που ξέσκισαν τις σημαίες του ναζισμού, με πρώτον Εσένα. Με το σύνθημα στον τοίχο, με την προκήρυξη, με τον παράνομο Τύπο, με τα όπλα, με όλο το μίσος για τη φαιά πανούκλα και όλη την αποφασιστικότητα του πατριώτη, του εαμίτη, του κομμουνιστή, του Έλληνα, που ήθελε να είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Όλων εκείνων που, με το σουγιά στο κόκκαλο, με το λουρί στο σβέρκο, μέσα από φυλακές και εξορίες, μέσα από απίστευτους διωγμούς και βασανιστήρια, μέσα από Μακρονήσια και Γιούρα, κουβάλησαν το άγιο φως του ονείρου και της εξέγερσης, από γενιά σε γενιά, από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό. Πασχίζοντας να διαπεράσουν με τον λόγο και την ψυχή τους τα τείχη των δεκαετιών, με τα οποία το «έθνος» είχε κλείσει κάθε δρόμο και κάθε πέρασμα στην ελευθερία, στην ισότητα, και στην αλληλεγγύη.

Και το καταφέρατε, σύντροφε Μανώλη.

Με το πείσμα, την τρέλα, τα λάθη, την πίστη, την αφοσίωση. Ώς τις μέρες μας. Και, ναι. Πάνω στο χώμα σας σχεδιάζουμε τους κήπους και τις πολιτείες μας. Πάνω στο χώμα σου είμαστε. Έχουμε πατρίδα.

Πηγή: Αυγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ινδονησία: Τουλάχιστον 129 νεκροί σε ποδοσφαιρικό αγώνα – Ποδοπατήθηκαν οι θεατές (Σκληρές εικόνες-Βίντεο)

Ινδονησία: Τουλάχιστον 129 νεκροί σε ποδοσφαιρικό αγώνα – Ποδοπατήθηκαν οι θεατές (Σκληρές εικόνες-Βίντεο)

Τραγικός είναι ο απολογισμός από τις ταραχές που ξέσπασαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Ινδονησία, καθώς…

Καθηγητές κατά Πανεπιστημιακής Αστυνομίας: «Δεν μπορεί να φυλάξει τα πανεπιστήμια»

Καθηγητές κατά Πανεπιστημιακής Αστυνομίας: «Δεν μπορεί να φυλάξει τα πανεπιστήμια»

«Τα δημόσια και αυτοδιοικούμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα χρειάζονται νέες θέσεις, καθηγητές και προσωπικό αξιοπρεπώς αμειβόμενο».

«Γίνετε η φωνή μας»: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο για τις εξεγερμένες γυναίκες στο Ιράν

«Γίνετε η φωνή μας»: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο για τις εξεγερμένες γυναίκες στο Ιράν

«Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», είναι ένα από τα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές στις δυναμικές πορείες…