Newsroom

Newsroom

Και η Πολωνία κινείται νομικά εναντίον της Pfizer για τις καθυστερήσεις των εμβολίων

Μετά την Ιταλία, τη σκυτάλη της νομικής οδού κατά της Pfizer παίρνει και η Πολωνία

5218585 3

Η Πολωνία ενδέχεται να κινηθεί νομικά εναντίον της Pfizer τον επόμενο μήνα, αν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δεν παραδώσει στη χώρα όλες τις δόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευθεί, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Pfizer, που ανέπτυξε το εμβόλιό της κατά της covid-19 σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, μείωσε αυτή την εβδομάδα τον αριθμό των παρτίδων που διανέμει στην ΕΕ. Η Pfizer και η BioNTech δεν έχουν σχολιάσει την εξέλιξη αυτή πέρα από μια ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία ανέφεραν ότι θα μειωθούν οι παραδόσεις, καθώς γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων στην Ευρώπη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ιταλία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Pfizer, εν μέσω αυξανόμενης αγανάκτησης για τις επιπτώσεις των μειωμένων προμηθειών στα προγράμματα εμβολιασμού των χωρών.

“Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση (για την ανάληψη νομικής δράσης) ίσως ληφθεί τον επόμενο μήνα, αν δεν γίνουν οι παραδόσεις που έχει ανακοινώσει η κατασκευάστρια”, δήλωσε ο Πιοτρ Μούλερ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Polskie Radio Program 1.

Τη Δευτέρα η Πολωνία έλαβε 176.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, περίπου 50% λιγότερες από αυτές που ανέμενε, επεσήμαναν οι αρχές.

Χθες Πέμπτη ο Πολωνός υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζίλσκι δήλωσε ότι οι υπολειπόμενες δόσεις θα αρχίσουν να παραδίδονται από τα μέσα Φεβρουαρίου.

“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία η κατασκευάστρια ισχυρίζεται (…) ότι αυτή η διαφορά θα καλυφθεί”, επεσήμανε ο Μούλερ. “Όμως αν δεν συμβεί αυτό, φυσικά θα πρέπει να εξετάσουμε τη λήψη νομικών μέτρων”.

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να κινηθεί νομικά “τις επόμενες ημέρες” εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer λόγω της καθυστέρησης στην παράδοση των εμβολίων που έχει αναπτύξει κατά της covid-19, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο επικεφαλής της ιταλικής ομάδας διαχείρισης της πανδημίας Ντομένικο Αρκούρι.

“Η προστασία της υγείας των Ιταλών πολιτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη”, τόνισε σε ανακοίνωσή του.

“Η εκστρατεία εμβολιασμού δεν μπορεί να καθυστερεί, ακόμη περισσότερο η χορήγηση της δεύτερης δόσης (του εμβολίου) σε πολλούς Ιταλούς που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση”, πρόσθεσε.

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Κυριακή

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Ένα νέο ηχητικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει το «μπάχαλο» που επικρατούσε κατά…

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Καιρός έκτακτο δελτίο

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Δύσκολες θα είναι οι καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας την Παρασκευή και το…