Και η Μαρέβα Μητσοτάκη στα Paradise Papers – Επιβεβαιώνονται οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento

Την ύπαρξη offshore εταιρίας η οποία ανήκει στη σύζυγο του προέδρου της ΝΔ Μαρέβα Γκραμπόφσκι, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Documento τον περασμένο Φεβρουάριο, επιβεβαιώνουν τα Paradise Papers, τα οποία αποκάλυψε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICOJ) και στην Ελλάδα φέρνει στη δημοσιότητα το «Έθνος». Πρόκειται για την εταιρία Eternia Capital Management η οποία εμφανίζεται να έχει γραφεία στη Γενεύη, αλλά υπάρχει και στα μητρώα των υπεράκτιων εταιριών των νήσων Κέιμαν, όπως ακριβώς είχε αποκαλύψει το Documento.

5a01feec1dc5243e348b4608

Η εφημερίδα είχε ανακαλύψει συγκεκριμένα, μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι το οποίο είχε αγοράσει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ότι η πολυπράγμων σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέχει και εταιρίες, οι οποίες ακριβώς όπως και το σπίτι στη γαλλική πρωτεύουσα δεν ήταν δηλωμένες στο πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη με το πρόσχημα της μεταξύ τους διάστασης.

Η offshore της κας Μητσοτάκη

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Documento, το οποίο έγινε αιτία τα στελέχη της ΝΔ να καθυβρίζουν σε κάθε ευκαιρία την εφημερίδα και τον Κώστα Βαξεβάνη, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ήταν ιδρύτρια της εταιρίας Eternia Capital Advisors η οποία είχε έδρα μέχρι το 2013 οπότε σταμάτησε τη λειτουργία της στη Γενεύη της Ελβετίας. 

Κατά διαβολική σύμπτωση, στην ίδια διεύθυνση, δηλαδή στην οδό Rue du Parv 3 bis εμφανιζόταν και η εταιρία Eternia Capital Management, η οποία υπάρχει στα μητρώα των offshore εταιριών των νήσων Κέιμαν. Δεν ήταν όμως αυτή η μοναδική σύμπτωση, αφού μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο σε σελίδες που παρέχουν πληροφορίες για Hedge Funds αποκάλυπτε ότι οι δύο εταιρίες ήταν ιδίων συμφερόντων και ενδιαφέροντος.

Η εταιρεία Eternia Capital Management, είχε πράγματι ιδρυθεί στον φορολογικό παράδεισο των Κέιμαν. Ως εκπρόσωπός της εμφανιζόταν ο Έλληνας Κωνσταντίνος Πέτρος Κυρκίνης, ο οποίος ήταν και κάτοχος της πρώτης εκ των δύο εταιριών, δηλαδή της Eternia Capital Advisors η οποία υπήρχε στα αρχεία του ελβετικού κράτους. Ο Κυρκίνης είχε διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση του με την δεύτερη εταιρία η οποία εμφανίζεται ως offshore. 

Την ίδια στιγμή όμως, οι πληροφορίες επέμεναν ότι η σύζυγος Μητσοτάκη δραστηριοποιούταν με τον Κυρκίνη στην Eternia Capital Management, ο φάκελος της οποίας είχε χαρακτηριστεί ως ειδικού χειρισμού και φυλασσόταν σε ειδικό χώρο με φακέλους υψηλών προσώπων. Από τα έγγραφα του ICOJ αποκαλύπτεται σήμερα ότι ο Κυρκίνης έλεγε ψέματα, αφού σαφώς προκύπτει σχέση του με την offshore των νήσων Κέιμαν. 


Ενδιαφέρον είναι ότι με τη διαχείριση των κεφαλαίων των εταιριών αυτών σχετίζεται και ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, το όνομα του οποίου εμφανίζεται και στα Panama Papers αλλά και στη λίστα Λαγκάρντ. Ο Παπασταύρου, όπως επίσης έχει αποκαλύψει το Documento αλλά και παλαιότερα το περιοδικό Hot Doc, είχε υπάρξει μέλος του διοικητικού συμβουλίου και άλλης εταιρίας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι η οποία δραστηριοποιούταν στην Ελλάδα. Φαίνεται όμως τώρα ότι εμπλέκεται όχι ως μέτοχος, αλλά ως δικηγόρος και με τη διαχείριση και τοποθέτηση κεφαλαίων της υπεράκτιας Eternia Capital Management.


Γνώριζαν ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης

Την αποκάλυψη των Paradise Papers και την ύπαρξη σε αυτά της offshore εταιρίας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, φαίνεται πως γνώριζε εδώ και περίπου έναν μήνα το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξ ου και η ΝΔ επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις μια ημέρα πριν από την αποκάλυψη των εγγράφων, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία προκαταβολικά μιλούσε για καλές και κακές υπεράκτιες εταιρίες που μπορεί να εμφανίζονταν ανάμεσα στις offshore του «παραδείσου». Είναι βεβαίως σαφής η τοποθέτηση του δικτύου των δημοσιογράφων που έκαναν τις αποκαλύψεις ότι οι συγκεκριμένες offshore σχετίζονται με οικονομικές και πολιτικές ελίτ και με προσπάθεια για απόκρυψη χρήματος ή για αποφυγή φορολόγησής του.

Δεν είναι τυχαίο που μια ημέρα πριν από τις αποκαλύψεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε εσπευσμένα για το Παρίσι, κάνοντας λόγο για ανεπίσημες συναντήσεις του με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήρθε στο πλαίσιο ενός τέτοιου ταξιδιού σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, ούτε όμως ζήτησε τη συμβολή της για τις συναντήσεις του εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποκαλύψεις του Documento, τόσο για την περιβόητη πια offshore της συζύγου Μητσοτάκη, όσο και για το σπίτι του Βολταίρου το οποίο η ίδια αγόρασε ενώ ήταν σε διάσταση με τον πρόεδρο της ΝΔ, στάθηκαν αφορμή για να εξαπολύει η ΝΔ με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, πόλεμο στην εφημερίδα. Αποκορύφωμα αυτού ήταν όσα είπε ο ίδιος ο Μητσοτάκης εναντίον του Documento στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, εκεί όπου αντί απαντήσεων για τις νέες αποκαλύψεις που αφορούν τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, η εφημερίδα δέχθηκε πυρά και λάσπη.


Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…