Και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν

"Στεκόμουν πάνω σ’ ένα λόφο κι είδα το Παλιό να πλησιάζει, μα έρχονταν σα Νέο. Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρομούσε νέες μυρωδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει", Μπερτολτ Μπρεχτ

5a09b51d1dc524892c8b4567

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

H κρίση και -πολύ περισσότερο- η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, είχαν ενώσει προ πολλού, “εις σάρκαν μίαν”, τους δύο πρώην ορκισμένους εχθρούς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η συγχώνευση των δύο εταίρων, μαζί με το ΛΑΟΣ, το 2011, στην κυβέρνηση Παπαδήμου και ιδιαίτερα ένα χρόνο αργότερα, στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, απέδειξε περίτρανα πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν μεταπολιτευτικά οι δύο αποκρουστικές όψεις του ίδιου νομίσματος που κλήθηκαν να διαχειριστούν μια χρεοκοπία που οι ίδιοι προκάλεσαν.

Συν τοις άλλοις, το δυσθεώρητο χρέος των δύο κομμάτων, που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ. Η παρασιτική διαπλοκή την οποία εξυπηρετούν, υπαγορεύει τη στρατηγική τους και τα μισά στελέχη τους έχουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εμπλακεί σε σκάνδαλα.

«Μαύρα» ταμεία, Siemens, υπερτιμολογήσεις δημοσίων έργων, θαλασσοδάνεια, υποβρύχια, μίζες εξοπλιστικών, χρηματιστήριο, Ολυμπιακοί αγώνες, Βατοπέδια, λίστες φοροδιαφυγής, οφσορ φοροαποφυγής και αμέτρητες άλλες σκοτεινές υποθέσεις από τη… «Συνομωσία των Πυρήνων της Λαμογιάς».

Η συνιστώσα της ΝΔ, λοιπόν, η “Κεντροαριστερά”, είχε χθες εκλογές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε τη δεύτερη εκλογική του νίκη μετά από αυτή για την ανάδειξη προέδρου στο κόμμα του. Η άλλοτε κραταιά παράταξη είναι πλέον και de facto, το εσωκομματικό αντίβαρο στην ακροδεξιά συνιστώσα του Άδωνη Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη που έχει ανακαταλάβει την αξιωματική αντιπολίτευση. Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, όχι μόνο αντιπροσωπεύουν το προχωρημένης σήψης παρελθόν, αλλά και την ακόμα πιο αποκρουστική μεταμφίεσή του ως «νέο».

Τις χθεσινές εκλογές, τις στήριξε όλος ο καλός ο κόσμος. Από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και το Στέφανο Μάνο που πήγαν και ψήφισαν, μέχρι τον Άρη Πορτοσάλτε και το Γιάννη Πρετεντέρη που προπαγάνδισαν με όλη τους τη ψυχή. Και ποιος δεν «επιστρατεύθηκε» χθες για να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι 200.000 που πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές του χρεοκοπημένου ΠΑΣΟΚ, είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και η αρχή της μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης. Μια παράταξης που μπροστά της το τέρας του Φρανκεστάιν μοιάζει με πρώτη επιλαχούσα «Μις Κόσμος 2017».

«Χαίρομαι ειλικρινά που τόσοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για το νέο φορέα. Οι ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter o Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Εύχομαι κ ελπίζω όσες κ όσοι εκφράζεστε με το Προοδευτικό Κέντρο να δείξετε ότι δεν είστε ουρά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ώστε να αναδειχθούν εκείνοι που δεν φοβούνται τη σκιά τους, τις Μεταρρυθμίσεις κ τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Καλή ψήφο», αναφώνησε εκστασιασμένος ο Άρης Πορτοσάλτε.

«Πως το έλεγε ο Πρωθυπουργός; «Βλέπετε κόσμο να διαμαρτύρεται στους δρόμους;». Εγώ λοιπόν είδα σήμερα 210.000 και συνεχίζουμε», έγραψε και ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Η συνταξιούχος (στα 51 της) τραπεζικός υπάλληλος, κόρη πρώην υπουργού και ένα δημιούργημα του πιο σκληροπυρηνικού κομματικού σωλήνα, είναι οι δύο φιναλίστ των εκλογών στην «Κεντροαριστερά». Ο τελικός νικητής αναμένεται να συμπράξει με πρώην υπουργό, γιο πρώην πρωθυπουργού, αδερφό πρώην υπουργού και θείο περιφερειάρχη, ώστε να φέρουν το νέο στην πολιτική ζωή του τόπου. Να κάνουν περισσότερες «μεταρρυθμίσεις» από αυτές που ήδη έχουν γίνει. «Περισσότερες ακόμα και από αυτές που μας ζητάει ο Σόιμπλε και η Τρόικα», όπως είχε πει πρόσφατα και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Λες και η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, η φτωχοποίηση της κοινωνίας και το δημοσιονομικό Άουσβιτς των φαραωνικών πλεονασμάτων, δεν είναι ήδη αρκετά.

Οι μόνοι που έχουν απομείνει να αντιμετωπίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εν αναμονή πρωθυπουργό είναι επιφανείς λεφτάδες που έχουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη… και το ΠΑΣΟΚ.

Η προσπάθεια νεκρανάστασης των κομμάτων-“ζόμπι” που κυβέρνησαν επί δεκαετίες και εν τέλει χρεοκόπησαν τη χώρα, μας αφορά όλους, τώρα… όχι μόνο τους ιστορικούς που θα τους κρίνουν στο μέλλον.

ΥΓ. Όσο για το Ποτάμι και το Σταύρο Θεοδωράκη… φεύγει όπως ήρθε. Το παρασέρνει μεγαλύτερος χείμαρρος με βοθρολύματα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…