Και δεύτερος Γερμανός ηλικιωμένος συνελήφθη για κατασκοπεία αυτή την φορά στην Κω

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Και δεύτερη περίπτωση κατασκοπείας σε βάρος ελληνικών στρατοπέδων, στρατιωτικών θέσεων και κινήσεων από Γερμανό υπήκοο απασχολεί την…

kataskopos 0

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Και δεύτερη περίπτωση κατασκοπείας σε βάρος ελληνικών στρατοπέδων, στρατιωτικών θέσεων και κινήσεων από Γερμανό υπήκοο απασχολεί την ΕΥΠ, την ΕΛ.ΑΣ. και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Φαίνεται πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες της ΜΙΤ έχουν στρατολογήσει εδώ και τουλάχιστον μία τετραετία ηλικιωμένους Γερμανούς συνταξιούχους που έχουν έρθει να ζήσουν στα ελληνικά νησιά και τους παρέχουν παχυλές αμοιβές για να τραβούν και να αποστέλλουν στους «φίλους» γείτονες φωτογραφίες με τις θέσεις των στρατοπέδων μας και των κινήσεων του Στρατού και του Ναυτικού στο Αιγαίο. Τουλάχιστον στην πρώτη περίπτωση της Χίου πέρυσι το καλοκαίρι, είχε αποδειχτεί πως ο 72χρονος Γερμανός που είχε τότε συλληφθεί είχε άμεση επαφή με την Τουρκία.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε παραδεχτεί ότι μέσα σε μία 3ετία είχε φωτογραφίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δημόσια έργα, υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων και Κοινωφελών Οργανισμών (Δ.Ε.Η., λιμάνια, γέφυρες κ.λπ.), που σύμφωνα με τα όσα είχε καταθέσει τότε, οι φωτογραφίσεις γίνονταν για λογαριασμό Τούρκων, οι οποίοι τον είχαν προσεγγίσει το καλοκαίρι του 2010, προκειμένου να τους παραδίδει το φωτογραφικό υλικό, έναντι χρηματικής αμοιβής, η οποία κυμαινόταν από 500 έως 1.500 ευρώ για κάθε αποστολή.
Το υλικό αποστελλόταν, είτε μέσω κωδικοποιημένου e-mail, το οποίο στη συνέχεια διέγραφε, είτε παραλαμβανόταν από απεσταλμένους των Τούρκων στρατολόγων του, άλλοτε στη Χίο και άλλοτε στην Τουρκία.
Επιπλέον, από την έρευνα σε προσωπικό του ηλεκτρονικό λογαριασμό (e-mail) είχε προκύψει η αποστολή ηλεκτρονικό μηνύματος, σε άγνωστο αποδέκτη, το οποίο περιείχε στοιχεία για ελληνικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά οχήματα, που βρίσκονταν στη Χίο.


Στα χέρια του Γερμανού κατασκόπου της Κω βρέθηκε ακριβώς ο ίδιος εξοπλισμός με εκείνον της Χίου

Η νέα περίπτωση κατασκοπείας ήρθε στο φως της δημοσιότητας σήμερα, καθώς χθες συνελήφθη στην Κω από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, ένας 65χρονος Γερμανός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για κατασκοπεία.

Ειδικότερα, όπως πρόεκυψε, ο κατηγορούμενος χθες το πρωί προσέγγισε με Ι.Χ. αυτοκίνητο στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί της Κω και το φωτογράφιζε εξωτερικά. Για τη διερεύνηση του περιστατικού κινητοποιήθηκαν άμεσα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω και απογευματινές ώρες εντόπισαν τον 65χρονο και το όχημα του.

Από έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα ζευγάρι κιάλια και διόπτρα και τρεις κάρτες μνήμης φωτογραφικής μηχανής. Ακολούθησε έρευνα και στην κατοικία του, όπου διέμενε με την ομοεθνή του σύντροφο και παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο ατζέντες και άλλα έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις, τουριστικός χάρτης της πόλης της Κω µε χειρόγραφες σημειώσεις, εξωτερικός σκληρός δίσκος, δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet, 5 USB Sticks, δύο κασέτες βιντεοκάμερας και ένα κινητό τηλέφωνο.

Στις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στην οικία του, υπήρχαν καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων της νήσου Κω. Σημειώνεται, ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός διαμένει στην Κω τα τελευταία δυο χρόνια και από τις διωκτικές Αρχές θεωρείται πως η πρακτική του αυτή είχε διάρκεια, γι’ αυτό και ανεπίσημα έχουν εμπλακεί στις έρευνες και αξιωματικοί της ΕΥΠ.

Τα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά μέσα και ψηφιακά πειστήρια στάλθηκαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω έρευνα και ανάλυση, για να διαπιστωθεί το εύρος της κατασκοπείας και ο τελικός αποδέκτης των σημαντικών για την εθνική ασφάλεια πληροφοριών που περιήλθαν σε γνώση των εντολέων του.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr, ο συλληφθείς Γερμανός δεν συνεργάζεται καθόλου με τις ελληνικές Αρχές και δεν απαντάει στην παραμικρή ερώτηση, σε αντίθεση με τον προηγούμενο ομοεθνή του συλληφθέντα στην Χίο που μετά από μερικά 24ωρα συμφώνησε τελικά να δώσει πλήθος στοιχείων στις ελληνικές Αρχές και ειδικά στην ΕΥΠ, τόσο για την δράση του όσο και την προέλευση των εντολέων του. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κω, ενώ έρευνα για την δράση του και για τυχόν συμμετοχή και άλλων ατόμων συνεχίζεται.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…