Και «άρωμα» Εφραίμ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: Νέος γενικός γραμματέας Τουρισμού ο Κωνσταντίνος Λούλης

Μετά τον σύμβουλο της Lamda Development ο οποίος ανέλαβε υφυπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό και το σάλο που προκλήθηκε, μία ακόμη τοποθέτηση από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί εντυπώσεις.

EK Loulis

Πρόκειται για τον πρώην πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους και γνωστό αλευροβιομήχανο, Κώστα Λούλη ο οποίος αναλαμβάνει χρέη γενικού γραμματέα στο υπουργείο Τουρισμού. Ένα πρόσωπο το οποίο διαθέτει άριστες σχέσεις με τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Γέροντα Εφραίμ, ενώ είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μονής Βατοπεδίου.

Την τοποθέτηση του στη θέση του γενικού γραμματέα Τουρισμού έκανε γνωστή ο ίδιος ο κ. Λούλης μιλώντας στην εκπομπή της TRT «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα». Όπως ανέφερε μάλιστα ο ίδιος θεωρεί μεγάλη του τιμή να υπηρετήσει την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε έναν ικανότατο πολιτικό και διέβλεψε ότι θα οδηγήσει τη χώρα με σταθερά βήματα μπροστά.

Οι σχέσεις του κ. Λούλη με την οικογένεια Μητσοτάκη χρονολογούνται δεκαετίες πίσω. Επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο κ. Λούλης διετέλεσε διοικητής του Αγίου Όρους. Την περίοδο εκείνη φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να «σφυρηλάτησε» τις σχέσεις του με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Γέροντα Εφραίμ. Πολλά χρόνια προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Ο κ. Λούλης εμφανίζεται σύμφωνα με δημοσιεύματα ως ο «πρώτος ευεργέτης» της Μονής Βατοπεδίου επί Εφραίμ. Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή» στις 7 Σεπτεμβρίου 2008 ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, λένε πως ο πρώτος «ευεργέτης» της Μονής επί Εφραίμ ήταν ο τότε διοικητής του Αγίου Όρους, Κωνσταντίνος Λούλης, ο οποίος κατά τα λοιπά διατηρούσε αλευροβιομηχανίες στον Βόλο, αλλά εκείνη την εποχή διευκόλυνε με ό,τι μέσο ήταν δυνατόν την έλευση του νέου ηγούμενου. Κι έτσι, όταν πλέον η μετακίνηση ολοκληρώθηκε, ως αντάλλαγμα για την προσφορά του αλευροβιομηχάνου, δημιουργήθηκε ειδικώς γι’ αυτόν ένας υπερπολυτελής ξενώνας στο νότιο πύργο της Μονής, ενώ παράλληλα οι μοναχοί τον ανακήρυξαν και επισήμως ευεργέτη, τοποθετώντας ένα κάδρο με τη φυσιογνωμία του στο Ηγουμενείο του Εφραίμ».

Η στήριξη στον Εφραίμ

Το 2008 ήρθε στο φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου με τις ανταλλαγές οικοπέδων με το Δημόσιο. Ήταν η περίοδος της «γαλάζιας» διακυβέρνησης Καραμανλή και στο πολιτικό σκηνικό το θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη. Τους επόμενους μήνες οι αποκαλύψεις δίνουν και παίρνουν σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ. Ο κ. Λούλης από την πρώτη στιγμή βγήκε δημόσια να υποστηρίξει το Γέροντα Εφραίμ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του το Μάρτιο του 2010 στο εκκλησιαστικό site Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr», ο κ. Λούλης έφτασε στο σημείο να πει ότι η «επίθεση» σε βάρος του Εφραίμ ήταν «επίθεση κατά του Αγίου Όρους και των εθνικών συμφερόντων», ενώ χαρακτήρισε το Γέροντα Εφραίμ ως «εξιλαστήριο θύμα».

«Η επίθεση εναντίον του Ηγουμένου Εφραίμ και της Μονής Βατοπαιδίου είναι επίθεση κατά του Αγίου Όρους, της Ορθοδοξίας και εν τέλει των Εθνικών συμφερόντων. Το Βατοπέδι είναι αδικημένο από τις ανταλλαγές και όχι το ελληνικό δημόσιο! Ο Γέροντας Εφραίμ επιχειρείται να μετατραπεί σε εξιλαστήριο θύμα, σε αποδιοπομπαίο τράγο για να καλυφθούν τα πραγματικά μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα των σκανδάλων που συνταράσσουν την Ελλάδα και η κακή κατάσταση της οικονομίας», είχε αναφέρει ο κ. Λούλης.

Το 2011 όταν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου προφυλακίστηκε ο κ. Λούλης, σε δημόσια τοποθέτησή του στο ΣΚΑΪ, εξήρε το έργο και το χαρακτήρα του ηγούμενου Εφραίμ.

«Στην υπόθεση του Βατοπεδίου τιμωρείται ο υποτιθέμενος ηθικός αυτουργός χωρίς να υπάρχουν φυσικοί αυτουργοί, είχε επισημάνει ο Κωνσταντίνος Λούλης και είχε συμπληρώσει πως «αντί για τα μαύρα προβλήματα της χώρας ασχολούμαστε με τα μαύρα ράσα του Εφραίμ». Στην ίδια τοποθέτηση ο σημερινός γενικός γραμματέας Τουρισμού είχε υπογραμμίσει πως ο ηγούμενος Εφραίμ είχε χρέος και υποχρέωση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Μονής.

«Αν ένας ηγούμενος δεν το κάνει αυτό, τότε θα κατηγορηθεί για απιστία και απάτη σε βαθμό κακουργήματος, καθώς οι Μονές είναι ΝΠΔΔ» είχε σημειώσει. Στο πλαίσιο στήριξης προς τον ηγούμενο Εφραίμ ο κ. Λούλης εξελέγη πρόεδρος στο Σύλλογο Φίλων της Μονής Βατοπαιδίου τον οποίο ο ίδιος φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να ίδρυσε. Με συχνή δημόσια παρουσία ο κ. Λούλης εξήρε διαρκώς το ήθος και την προσωπικότητα του ηγούμενου Εφραίμ, καθώς επίσης και τις στενές σχέσεις μεταξύ τους.

Επίτιμος δημότης ο Εφραίμ, δημοτικός σύμβουλος ο Λούλης

Το 2016 ο ηγούμενος Εφραίμ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Βόλου, από τον Αχιλλέα Μπέο. Παρών στις διεργασίες ήταν και ο κ. Λούλης με τοπικά ΜΜΕ να αναφέρονται στη στενή σχέση των δύο ανδρών.

Όπως μετέδωσε το myvolosnet.gr, ο κ. Λούλης είχε αναφερθεί «στη στενή σχέση του με τη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια», «τονίζοντας, παράλληλα, πως η πόλη οφείλει πολλά στη Μονή Βατοπαιδίου».

Τρία σχεδόν χρόνια μετά την ανακήρυξη του Γέροντα Εφραίμ ως επίτιμου δημότη Βόλου, ο κ. Λούλης αποφάσισε να κατέβει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές με τον Αχιλλέα Μπέο στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου όπου και κατάφερε να εκλεγεί. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Λούλη σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και από αντίπαλες παρατάξεις.

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.