Καφενείον «Το Οne»: Έρχονται οι ξένοι και μας αλλοιώνουν την εγκληματικότητα (video)

Όταν η εξειδανίκευση του παρελθόντος αποκτά... «εγκληματικά» χαρακτηριστικά.

ΕΚ fylaki

«Έρχονται οι ξένοι και μας αλλοιώνουν την γνήσια ελληνική εγκληματικότητα». Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο θα κατέληγε κανείς εάν είχε την τύχη(;) να ακούσει σήμερα τη συζήτηση στην εκπομπή One Report στο διαδικτυακό κανάλι One.

Σε μια συζήτηση καφενειακού τύπου, από αυτές που υποκρίνονται την εις βάθος ανάλυση, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς ένα αναμάσημα των πιο στερεοτυπικών και συνήθως αντιεπιστημονικών απόψεων, τα πράγματα ξέφυγαν όταν η καλεσμένη, Δρ. Εγκληματολογίας, Δέσποινα Σβουρδάκου, κλήθηκε να εξηγήσει τις αλλαγές στη φύση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Κάπου εκεί, αντί να ακουστεί μια επιστημονική ανάλυση των δεδομένων διαφορών που υπάρχουν στην εγκληματικότητα, βασισμένη στα κοινωνιολογικά και στατιστικά εργαλεία που παρέχει η Εγκληματολογία, συνεντευξιάζοντες και συνεντευξιαζόμενοι επιδόθηκαν σε έναν άτυπο διαγωνισμό… καφενειακών κλισέ.

«Στα δικά μας χρόνια του ρεπορτάζ, δεν υπήρχαν συμμορίες αλλοδαπών. Τώρα υπάρχουν. Όταν εμείς ξεκινούσαμε αυτή τη μικρή πορεία σε αυτή την ενδιαφέρουσα δουλειά τότε ξέραμε ότι υπάρχουν πέντε μπράβοι. Ήταν ένας απ’ τη Μάνη, ένας απ’ την Κρήτη. […] Υπήρχαν άγραφοι κανόνες. Υπήρχε λόγος. Εγώ ήμουν απ’ την Κρήτη, εσύ ήσουν απ’ τη Μάνη και είχαμε εγώ τα Νότια Προάστια και συ τα Δυτικά. Αυτά πια ακούγονται σαν μυθιστόρημα», περιγράφει ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής Γιώργος Χουδαλάκης.

«Δεν υπάρχουν πια», συμπληρώνει η καλεσμένη του, κ. Σβουρδάκου.
«Και μην ξεχνάμε ότι και τα συμβόλαια θανάτου είναι κατά Ελλήνων αρχηγών της νύχτας», συμπληρώνει.

«Έχει αλλάξει το προφίλ και να μην ξεχνάμε, μετά το 1990 έχουμε ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα για παράνομες ενέργειες, βλέπουμε εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος οι οποίες είναι σκληρές και είναι πέρα και έξω από το φιλότιμο και τον λόγο τιμής που είχαν οι Μανιάτες και οι Κρητικοί και που και εγω είχα την τιμή... Γιατί αν δεν υπήρχαν αυτοί οι “ντον“, αυτοί οι αρχηγοί των ομάδων δε θα έκανα την έρευνα ως φοιτήτρια με τον κ. Μαγκανά που είναι ομότιμος καθηγητής από το Πάντειο. Μπήκαμε λοιπόν στον Κορυδαλλό και βρήκαμε ανθρώπους, πρωτοπαλίκαρα, Έλληνες οι οποίοι είχαν λόγο τιμής. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα, έχουν γίνει πιο σκληρά, πιο απρόσωπα, δεν υπάρχει λόγος τιμής», τονίζει, καλλιεργώντας μια ρομαντική εικόνα του οργανωμένου εγκλήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει τον «Νονό» του Κόπολα.

Για να επιβεβαιωθεί ότι η συζήτηση ήταν καφενειακή, η κουβέντα προχωράει στο θέμα της σύγχρονης μουσικής που ακούει μια μερίδα νέων παιδιών και η οποία πράγματι προωθεί μια βαθιά υλιστική και σεξιστική ναρκοκουτούρα, η κ. Σβουρδάκου, δυσκολεύεται να περιοριστεί σε αυτά και μας λέει και τη γνώμη της για… τα τατουάζ, που μάλλον δε της φαίνονται καθόλου άσχετα απ’ όλα αυτά.

Μιλώντας για τα νέα ήθη στη μουσική που πράγματι δημιουργούν προβληματισμό, ιδιαίτερα λόγω της δημοφιλίας τους στη νέα γενιά, ο Γιώργος Χουδαλάκης εξηγεί ότι «μιλάω για ένα είδος ραπ -καμία σχέση με τον Παύλο Φύσσα που λέγαμε στην αρχή- το οποίο λέει για ναρκωτικά, για πόρνες…» «ΤΑΤΟΥΑΖ!», αναφωνεί κάπου εκεί η Δέσποινα Σβουρδάκου, προφανώς θεωρώντας πως την απαξία που προκαλούν τα δύο πρώτα στοιχεία που αναφέρει ο κ. Χουδαλάκης, προκαλούν και… τα τατουάζ.

Επανέρχεται μάλιστα στο θέμα των τατουάζ μέσω… των ναρκωτικών, υποστηρίζοντας ότι το «τσιγαριλίκι» «είναι η αρχή για να περάσεις στην άλλη όχθη των ναρκωτικών που δεν έχει επιστροφή. Ξεκινάς από το τσιγαριλίκι το οποίο είναι μαγκιά και αν δεν καπνίσεις είσαι λίγο nerd, λίγο φυτό, αν δεν ακούσεις και αυτό το γκάνγκστα που είναι περίεργο και συνοδεύεται από πολλά-πολλά τατουάζ… Με τα οποία εγώ δεν έχω πρόβλημα, όμως δε μπορείς να τα αφαιρέσεις όταν τα βαρεθείς, αν και εφόσον…».

Κάπου εκεί ο χρόνος της εκπομπής τελείωσε, με τον παρουσιαστή να δηλώνει «γοητευμένος» από τον λόγο της καλεσμένης του και με την υπόσχεση να την ξανακαλέσει.

Ανυπομονούμε…

Το επίμαχο απόσπασμα βρίσκεται μετά το 01:25:25 του παρακάτω βίντεο, όπου θα βρείτε και άλλα μικρά διαμαντάκια κατά τη διάρκεια της συζήτησης που αναφέρουμε επιγραμματικά παραπάνω.

 

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…