Newsroom

Newsroom

Καφέ μέδουσες: Τι να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσουν

Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε αν το μπάνιο εξελιχθεί σε δυσάρεστη περιπέτεια λόγω της παρουσίας μεδουσών

1112635

Συχνό είναι το φαινόμενο της εμφάνισης καφέ μεδουσών στις ακτές ανάλογα με τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Οπωσδήποτε είναι ικανές να χαλάσουν τη διάθεση για κολύμπι στους περισσότερους, ωστόσο, υπάρχουν πιθανότητες να τσιμπήσουν όσους κολυμπάνε και δεν προλάβουν να δουν ότι έχουν πλησιάσει μια μέδουσα σε πολύ κοντινή απόσταση.

Για να προστατευτούν καλύτεροι οι λουόμενοι μπορούν να έχουν μαζί τους αμμωνία, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση τσιμπήματος και όσοι έχουν ευαισθησίες με αλλεργίες είτε να αποφεύγουν το μπάνιο, είτε να φορούν ρούχα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νερό, εφόσον έχει παρατηρηθεί η παρουσία μεδουσών.

Όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος δεχτεί το επίπονο τσίμπημα μιας μέδουσας, δεν χρειάζεται πανικός αλλά προσοχή.

Σε περίπτωση που σας τσιμπήσουν μπορείτε να κάνετε τα εξής:

– Απομακρύνετε τυχόν κολλημένα πλοκάμια από το σώμα σας. Προσοχή: όχι με γυμνά χέρια, καθώς θα μεταφέρετε τον ερεθισμό εκεί.

– Ξεπλύνετε το σημείο που σας τσίμπησε με θαλασσινό νερό. Ποτέ μη βάζετε γλυκό νερό, καθώς ενδέχεται να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

– Μην πιέζετε το σημείο του τσιμπήματος.

– Τοποθετήστε κομπρέσες για να περιοριστεί ο ερεθισμός,

– Βάλτε κρέμα με κορτιζόνη.

– Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν, κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο φαρμακείο, καθώς μπορεί να χρειάζεστε ένεση κορτιζόνης.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…