Newsroom

Newsroom

«Καμπανάκι» από Βασιλακόπουλο: Τι είπε για τοξικό νέφος, κλιματιστικά και μάσκες

Διευκρίνισε τι ισχύει σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «φονικά μικροσωματίδια» σε Πετρούπολη, Φάληρο, Χαϊδάρι, Ιωάννινα

5952945

«Προφανώς και το νέφος είναι πάρα πολύ επιβλαβές. Κανείς δεν θέλει να έχει επιβαρυμένη ατμόσφαιρα» τόνισε μιλώντας στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε:

«Όμως για τους υγιείς ανθρώπους η βραχυχρόνια και όταν λέω βραχυχρόνια, εννοώ δύο μέρες, τρεις μέρες, πέντε μέρες έκθεση σε πολύ επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, προφανώς και δεν τους κάνει καλό, αλλά σίγουρα δεν επιβαρύνει σοβαρά την υγεία τους. Μόλις φύγει αυτό το νέφος ή μειωθούν οι ρύποι, θα φύγει η όποια δυσφορία, υπάρχει η όποια μικρή ενόχληση. Μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία δεν υπάρχουν».

Αντίθετα όμως για τις ευπαθείς ομάδες σημείωσε πως: «Η τόσο επιβαρυμένη ατμόσφαιρα λειτουργεί τελείως διαφορετικά στους ανθρώπους που έχουν ήδη υποκείμενα νοσήματα, για παράδειγμα, που έχουν ήδη φλεγμονή στο αναπνευστικό τους και νοσηλεύονται στην πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου.

Εάν εισπνεύσει ο άρρωστος που έχει το πρόβλημα στους πνεύμονες αυτά τα σωματίδια, τότε θα χειροτερέψει η φλεγμονή που ήδη έχει, γιατί έχει ήδη φλεγμονή και αυτό θα το κάνει παρόξυνση της νόσου του πολύ μεγαλύτερη και πιθανόν και δύσκολα διαχείριση. Άρα ναι, είναι μεγάλο πρόβλημα το τόσο τοξικό νέφος, ιδίως για τους ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα και που πρέπει να προστατευτούν».

Στη συνέχεια μιλώντας στην ΕΡΤ για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «φονικά μικροσωματίδια» σε Πετρούπολη, Φάληρο, Χαϊδάρι, Ιωάννινα ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως «καταρχήν δεν έχουμε λόγο να κυκλοφορούμε στον εξωτερικό χώρο, αν δεν έχουμε σοβαρή δουλειά να κάνουμε. Μένουμε στο σπίτι μας, ιδίως αν είμαστε ηλικιωμένοι, συνταξιούχοι. Κλείνουμε τα παράθυρα και δροσιζόμαστε ανοίγοντας το κλιματιστικό μας, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε άφοβα.

Το τονίζω διότι το κλιματιστικό του σπιτιού ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού μας, αυτόν ψύχει, δεν παίρνει αέρα απ έξω, άρα δεν κινδυνεύουμε να μολύνουμε το σπίτι μας ή αν είμαστε στο αυτοκίνητό μας, πάλι κυκλοφορούμε με κλειστά παράθυρα και θέτουμε τη λειτουργία του κλιματιστικού του αυτοκινήτου στον τύπο της ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα και όχι στις ανανεώσεις του.

Αν βγούμε έξω είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε έξω, θα θυμηθούμε αυτές τις μάσκες υψηλής προστασίας που είχαμε χρησιμοποιήσει στον κορονοίο. Αυτές οι μάσκες δεν είχαν βγει για τον κορονοϊό, είχαν βγει για να προστατεύουν εργαζόμενους που είναι σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα, με πολλά σωματίδια, αιωρούμενα και σκόνες από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων.

Άρα λοιπόν, αν φορέσουμε μια τέτοια μάσκα, φορέσουμε γυαλιά για να μειώσουμε την εναπόθεση στα μάτια μας τους οφθαλμούς μας. Όταν γυρίσουμε σπίτι βγάλουμε τα ρούχα μας, τα πετάξουμε κατ ευθείαν στα άπλυτα και κάνουμε ένα μπάνιο ώστε να ξεπλυθούν καλά τα μάτια μας, η μύτη μας, το στόμα μας και το δέρμα μας η επιβάρυνση που θα έχουμε είναι ελάχιστη.

Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, αναπνευστικό, το πρώτο που κάνουμε είναι να επικοινωνούμε με τον θεράποντα ιατρό μας, τον πνευμονολόγο μας και παίρνουμε οδηγίες πως πρέπει να ρυθμίσουμε την αγωγή μας, τι πρέπει να κάνουμε.

Εάν αναπτύξουμε έντονα συμπτώματα, πχ έντονο βήχα, έντονη δύσπνοια, πολλά πτύελα, σφίξιμο στο στήθος, δεν θα πούμε ότι είναι κάτι φυσιολογικό. Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε έναν φυσιολογικό άνθρωπο μπορεί να του κάνει αυτά τα συμπτώματα πολύ ήπια, πάρα πολύ ήπια.

Η δυσφορία που νοιώθει είναι μικρή και απόλυτα διαχειρίσιμη. Αν νιώθει πολύ μεγαλύτερη δυσφορία, είναι πάρα πολύ πιθανόν να έχει ένα πρόβλημα και να μην το γνωρίζει.

Για παράδειγμα, αυτοί που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή από άσθμα και που για κάθε ένα νόσημα είναι ένας στους δέκα Έλληνες 10% περίπου του πληθυσμού, οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Άρα, αν αναπτύξουν συμπτώματα αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν πνευμονολόγο, να εξεταστούν, να διαγνωστούν από τι πάσχουν έτσι ώστε να πάρουν την κατάλληλη αγωγή. Μην το αφήσουν. Μην πουν δηλαδή εντάξει, φταίει η ατμόσφαιρα. Ναι, η ατμόσφαιρα φταίει που απεκάλυψε κάποιο πρόβλημα υγείας που το είχα αλλά δεν το γνώριζα».

Κιβωτός του Κόσμου: Την παραπομπή σε δίκη του πατέρα Αντώνιου για σεξουαλικές πράξεις σε ανηλίκους ζητά ο εισαγγελέας

Κιβωτός του Κόσμου

Κιβωτός του Κόσμου: Την παραπομπή σε δίκη του πατέρα Αντώνιου για σεξουαλικές πράξεις σε ανηλίκους ζητά ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει και πριν από μερικούς μήνες την παραπομπή του πατέρα Αντώνιου σε…