Άτιμο πράγμα το timing: Μόλις τέσσερις μέρες πριν από το τραγικό εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα, με πέντε νεκρές εργαζόμενες από έκρηξη και πυρκαγιά στο εργοστάσιο της μπισκοτοποιίας Βιολάντα, ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης υπερηφανευόταν σε βίντεο στο TikTok για την… επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα.
“Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τα λιγότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat”, καυχιόταν ο υφυπουργός, “διαφημίζοντας” την εντατικοποίηση των ελέγχων και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
@kostas.karagounis Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τα λιγότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. KostasKaragounis YpourgeioErgasias Ergasia NeaDimokratia ΝΔ aitoloakarnania Agrinio Mesologgi Nafpaktos Vonitsa
Βέβαια, ακόμα και αυτά τα στοιχεία που επικαλείται ο υφυπουργός κρύβουν ένα σκοτεινό μυστικό: βασίζονται στα δηλωμένα εργατικά ατυχήματα, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι στη χώρα μας δε δηλώνονται όλα τα εργατικά ατυχήματα, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός αυτών να παραμένει “αφανής” στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα κατήγγειλε στις αρχές Ιανουαρίου η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στις αρχές του μήνα για τρομακτικό ρεκόρ θανάτων στην εργασία που καταγράφηκε στην Ελλάδα το 2025. Σύμφωνα με τη διαρκή, ανεξάρτητη έρευνα της ΟΣΕΤΕΕ, τουλάχιστον 201 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους στη δουλειά πέρυσι, ενώ άλλοι 332 τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, είχε δώσει μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει ο Κώστας Καραγκούνης:
”Πλήρως απογοητευτική και τρομακτική, αλλά απολύτως αναμενόμενη καθώς ορίζεται από τις αντεργατικές πολιτικές με κορωνίδα την 13ωρη εργασία την ημέρα και την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι η εικόνα των θανάτων στην εργασία για το 2025 στη χώρα μας και χαρακτηρίζεται με τυπικούς, αλλά και ουσιαστικούς όρους ως ανθρωπιστική κρίση. Επιδεινώνεται από τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, τη συστηματική υποκαταγραφή και την ανυπαρξία τριμερούς κοινωνικού διαλόγου. Η κλιμάκωση ήταν κάτι που προβλέψαμε από το 2022, ενώ είχαμε εκτιμήσει από τον Μάρτιο του 2025 το σπάσιμο του ορίου των 200 θανάτων για το 2025. Δυστυχώς ο πρόσφατος εργασιακός νόμος, αντί να αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό, εισάγει ρυθμίσεις που κάνουν τον εργασιακό βίο στη χώρα μας ακόμα πιο αφόρητο”.
Διαβάστε επίσης:
Φρεγάτα Κίμων: Τέσσερις παραιτήσεις στελεχών – Ερωτηματικά για τις συνθήκες εργασίας
Τα αδέρφια Θωμάς και Χρήστος Μόσχος τρολάρουν Άδωνι: «Μείνετε καλύτερα στα νανογιλέκα»
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια