ΔΚ

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Ήταν φιάσκο της ΕΡΤ ή όχι;

Καταρχάς είχαμε την άφιξη του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο που δεν την είδαμε live από την ΕΡΤ. Και ας είχε δύο δημοσιογράφους εκεί, την ανταποκρίτρια Λένα Αργύρη και τον απεσταλμένο Γιάννη Τρουπή. Εικόνα δεν είδαμε όπως γράφουν όλοι, μόνο... ραδιοφωνική μετάδοση ακούσαμε.

ert1

«Η ΕΡΤ «έχασε» την εικόνα από την άφιξη Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο» έγραψε το iefimerida.gr που λίγη ώρα άλλαξε το αρχικό του κείμενο.

«Φιάσκο της ΕΡΤ: Έχασε την εικόνα από την άφιξη του ζεύγους Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο και τη συνάντηση με Τραμπ!» έγραψε και το Πρώτο Θέμα που μετά εξαφάνισε το θέμα.

Πόσα τηλέφωνα θα έπεσαν άραγε από την ΕΡΤ προς τα ΜΜΕ προκειμένου να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα; (Απάντηση: πολλά).

Στη συνέχεια είχαμε τη συνάντηση Τραμπ και Μητσοτάκη, μέσα στον Λευκό Οίκο. Μετά των συζύγων τους. Μπροστά στο γνωστό τζάκι-ντεκόρ. Τι συνέβη εκεί; Εγινε μία συζήτηση, μία κουβέντα των δύο αρχηγών (κυρίως του Τραμπ) με τους δημοσιογράφους. Άκρως ενδιαφέρουσα μια και ο κ. Τραμπ μιλούσε πρώτη φορά δημοσίως μετά τα γεγονότα του Ιράν.

Εδώ λοιπόν η ΕΡΤ χάνει για δεύτερη φορά την εικόνα. Δεν μετέδιδε live. Την ίδια ώρα τα ιδιωτικά κανάλια (βασικά ο ΣΚΑΪ και λιγότερο το Open και τα υπόλοιπα), άρχισαν να δείχνουν τις δηλώσεις Τραμπ μέσω Skype, από τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων που βρίσκονταν εκεί. Με τραγική ποιοτικά εικόνα είναι η αλήθεια, την εικόνα που μπορούν να δείξουν τα κινητά τηλέφωνα και μάλιστα με κακή σύνδεση και σε συνθήκες συνωστισμού.

Η ΕΡΤ μετέδωσε τη συγκεκριμένη κουβέντα, Τραμπ-δημοσιογράφων, λίγη ώρα αργότερα, υπό κανονικές τηλεοπτικές συνθήκες (άρτια εικόνα και ήχο). Ήταν άλλωστε η μόνη που διέθετε κάμερα μέσα εκεί, «πουλ» όπως λέγεται στην τηλεοπτική γλώσσα. Από την ΕΡΤ άλλωστε περίμεναν τα υπόλοιπα κανάλια να πάρουν εικόνα, όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η ΕΡΤ απάντησε για την απουσία της και η αλήθεια είναι πως εν μέρει έχει δίκιο: «Σχετικά με τον λόγο για τον οποίο η ΕΡΤ επέλεξε να καθυστερήσει για λίγα λεπτά την τηλεοπτική κάλυψη της συνάντησης των δυο ηγετών, η απάντηση είναι προφανής: η ΕΡΤ είναι δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας και οφείλει να μεταδίδει εικόνες και ήχο με τον επίσημο τρόπο για να μπορεί να κάνει και την πιστότερη διερμηνεία των δηλώσεων και όχι να μεταδίδει εικόνες και ήχους από κινητά τηλέφωνα».

Κι εξηγεί πως αποτελούσε συνειδητή επιλογή της, «να καθυστερήσει για λίγα λεπτά η κάλυψη των δηλώσεων των δυο ηγετών και να μην γίνει μια ερασιτεχνική τηλεοπτική και ηχητική μετάφραση τους μέσω κινητών τηλεφώνων».

Τα συμπεράσματα δικά σας, λοιπόν. Αν με ρωτάτε πάντως, νομίζω πως ο ΣΚΑΪ κέρδισε τις εντυπώσεις και η ΕΡΤ αποτελεί τη χαμένη της υπόθεσης. Ο τηλεθεατής θέλει να παρακολουθήσει τα γεγονότα την ώρα που συμβαίνουν έστω και αν οι συνθήκες μετάδοσης δεν είναι ιδανικές.

Η ΕΡΤ βέβαια είναι δημόσια τηλεόραση και λειτουργεί διαφορετικά. Χρειάζεται όμως και ευελιξία. Και γρήγορες αντιδράσεις. Εδώ δεν τις είχε. Γι αυτό και πολλοί μιλούν για φιάσκο, με την ΕΡΤ να τρέχει να το μαζέψει μετά με ανακοινώσεις… 

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

kallianos adonis 654 new 102

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

Η αγωνία του βουλευτή της ΝΔ για τη ζωή του πατέρα του, γίνεται κατά διαστήματα…

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο – Παραμένει υπό κράτηση

6200549

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο – Παραμένει υπό κράτηση

Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του…