Τις τελευταίες εβδομάδες, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, έχει παρουσιάσει στον κόσμο μια εκδοχή του «σύγχρονου Ισραήλ» την οποία το ίδιο το κράτος θα προτιμούσε να μην δει να προβάλλεται.
Από τις δηλώσεις του προς τον Τύπο ότι δεν θα «επιτρέψει» μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν εάν είναι επιζήμια για το Ισραήλ, έως την τηλεοπτική παρενόχληση δεμένων ακτιβιστών του Global Sumud Flotilla, οι ενέργειές του έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera, για χρόνια ήταν βολικό να παρουσιάζεται ο ακροδεξιός ηγέτης του κόμματος Jewish Power ως πολιτική «παρέκκλιση» μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αυτό επέτρεπε στους εσωτερικούς επικριτές των ακροδεξιών παρατάξεων στο Ισραήλ να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ σε επιχειρήσεις και κράτη στο εξωτερικό να συνεχίζουν το εμπόριο, παρά τις αυξανόμενες καταδίκες.
Μετά από δημόσιες επικρίσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τον Καναδά, και ακόμη και από βασικούς συμμάχους του Ισραήλ στις ΗΠΑ, για την κοροϊδευτική στάση του Μπεν-Γκβιρ απέναντι στους κυρίως Ευρωπαίους ακτιβιστές, ο Νετανιάχου αναγνώρισε τη ζημιά στην εικόνα της χώρας και δήλωσε ότι το περιστατικό «δεν συνάδει με τις αξίες και τα πρότυπα του Ισραήλ».
Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ προχώρησε ακόμη περισσότερο, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσε τον συνάδελφό του στο υπουργικό συμβούλιο ότι προκαλεί συνειδητά ζημιά στο κράτος του Ισραήλ και υποστήριζε ότι ο Μπεν-Γκβιρ «δεν είναι το πρόσωπο του Ισραήλ».
Αυτή η άποψη επαναλαμβάνεται από πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιδιώκουν να διαχωρίσουν τον υπουργό από το κράτος και την κυβέρνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση του ρεπορτάζ, φαίνεται πως ισχύει το αντίθετο. Ο Μπεν-Γκβιρ αποτελεί το πρόσωπο ενός ολοένα και πιο κυρίαρχου τμήματος της ισραηλινής κοινωνίας.
«Είναι ανόητος, κάτι που δείχνει ότι δεν δρα μόνος του», δήλωσε στο Al Jazeera η βουλευτής της Κνεσέτ Aida Touma-Sliman από το αριστερό κόμμα Hadash. «Ό,τι κάνει, το κάνει με τη βοήθεια άλλων πολιτικών και δημόσιων λειτουργών που συμμερίζονται τις απόψεις του. Δεν θα μπορούσε να τα κάνει αυτά αν δεν τον βοηθούσαν».
Ο ακροδεξιός πολιτικός, γνωστός για τον προκλητικό του λόγο και για καταδίκες υποκίνησης βίας, έχει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποκτήσει ουσιαστικό έλεγχο της αστυνομίας και των σωφρονιστικών υπηρεσιών από τότε που ανέλαβε το νεοσύστατο αξίωμα του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας το 2022.
«Αν έστω ένας αστυνομικός έλεγε όχι, δεν μπορείς να πολιτικοποιείς την αστυνομία, αυτό θα τελείωνε», δήλωσε η Touma-Sliman. «Αν ο επικεφαλής των φυλακών έλεγε όχι, δεν μπορείς να αφήνεις ανθρώπους να πεθαίνουν από πείνα, να βασανίζονται και να κακοποιούνται σεξουαλικά, δεν θα συνέβαινε».
Η πορεία από την περιθωριοποίηση στην εξουσία
Ο Μπεν-Γκβιρ δεν ήταν άγνωστος όταν μπήκε στην κυβέρνηση το 2022. Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μεγάλης απήχησης έγινε το 1995, μετά τη συμφωνία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν για τις Συμφωνίες του Όσλο με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), τις οποίες πολλοί θεωρούσαν πιθανό δρόμο προς τη λύση των δύο κρατών.
Τότε, χαμογελώντας στην κάμερα, ένας 19χρονος Μπεν-Γκβιρ είχε καταγραφεί να κρατά το διακοσμητικό έμβλημα από το καπό του αυτοκινήτου του Ράμπιν, δηλώνοντας ότι «φτάσαμε στο αυτοκίνητό του, θα φτάσουμε και σε αυτόν επίσης».
Ο Ράμπιν δολοφονήθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα από τον ακροδεξιό εξτρεμιστή Γιγιάλ Αμίρ.
View this post on Instagram
Γεννημένος σε προάστιο δυτικά της Ιερουσαλήμ το 1976, ο Μπεν-Γκβιρ δήλωσε στο Mako το 2021 ότι έγινε θρησκευόμενος στα 12 και ριζοσπαστικοποιήθηκε στα 14, λόγω, όπως υποστηρίζει, της βίας της Πρώτης Ιντιφάντα.
Ο δάσκαλός του ανέφερε ότι, όπως πολλοί μαθητές της εποχής, υποστήριζε ανοιχτά το εξτρεμιστικό κόμμα Kach, που είχε ιδρύσει ο αμερικανοϊσραηλινός ραβίνος Meir Kahane.
Το Kach απαγορεύτηκε το 1988, αφού κρίθηκε ότι παραβίαζε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Το 1994 χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση, μετά τη σφαγή δεκάδων Παλαιστινίων πιστών στη Χεβρώνα από μέλος του κόμματος, τον Baruch Goldstein.
Ο Goldstein αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος φέρεται να πήγε τη σύζυγό του στον τάφο του δράστη στο πρώτο τους ραντεβού. Αργότερα εμφανίστηκε μεταμφιεσμένος ως ο δολοφόνος σε γιορτή Πουρίμ και διατηρούσε πορτρέτο του στο σπίτι του μέχρι το 2021.
Έχει κατηγορηθεί 53 φορές και έχει καταδικαστεί για υποκίνηση ρατσισμού και υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.
Η εδραίωση της ακροδεξιάς στην κυβερνητική πολιτική
Το 2022, ο Νετανιάχου ενίσχυσε τη συμμαχία με τον Μπεν-Γκβιρ και τον Μπεζαλέλ Σμοτρίχ, ηγέτη του κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χάσει τη στήριξη.
Από τότε, ο Μπεν-Γκβιρ κατηγορείται ότι διαμορφώνει την ισραηλινή αστυνομία σύμφωνα με την ακροδεξιά του ιδεολογία.
Έχει δηλώσει στα κοινωνικά δίκτυα ότι έχει επιδεινώσει τις συνθήκες κράτησης Παλαιστινίων, πολλοί εκ των οποίων κρατούνται χωρίς κατηγορία, ενώ έχει υπερασπιστεί πρακτικές όπως ο βιασμός και ο λιμός σε άλλους κρατούμενους.
Ταυτόχρονα, έχει απειλήσει με διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού αν υπάρξουν κινήσεις περιορισμού της πολιτικής στοχοποίησης της Γάζας, ενώ έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες εισόδους στο τέμενος Αλ-Άκσα, παρά τις κυβερνητικές οδηγίες.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο Μπεν-Γκβιρ επέβλεψε σημαντική αύξηση της χορήγησης αδειών οπλοφορίας σε εποίκους στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό συνδέεται με αύξηση της βίας κατά Παλαιστινίων.
Τον Απρίλιο, διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε βίντεο στο οποίο ο υπουργός κρατά σαμπάνια ενώ γιορτάζει την ψήφιση νόμου που προβλέπει θανατική ποινή για Παλαιστινίους.
Ο πρώην κυβερνητικός σύμβουλος Ντάνιελ Λέβι δήλωσε ότι η διεθνής κριτική επικεντρώνεται περισσότερο στη δημόσια εικόνα παρά στις πολιτικές πρακτικές.
«Κατά τη γνώμη μου, είναι η εύκολη στόχευση. Το επιχείρημα είναι ότι το πρόβλημα είναι ότι ο Μπεν-Γκβιρ ανεβάζει βίντεο, αντί για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι Παλαιστίνιοι», ανέφερε.
«Δεν αλλάζουν τις πολιτικές τους. Κανείς δεν αμφισβητεί τι συμβαίνει στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο κ.λπ. Αντίθετα, αμφισβητούν το στυλ ενός υπουργού».
Διχασμός για το ποιος εκπροσωπεί το Ισραήλ
Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η βάση στήριξης του Μπεν-Γκβιρ παραμένει σταθερή, αν και η δημοφιλία άλλων ακροδεξιών πολιτικών φαίνεται να υποχωρεί.
Η πολιτική αναλύτρια Dahlia Scheindlin σημείωσε ότι οι θέσεις του δεν διαφέρουν σημαντικά από τμήματα του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ.
«Εκπροσωπεί μια λαϊκιστική ακροδεξιά εβραϊκή υπεροχής με θεατρικό και προκλητικό ύφος, παρόμοιο με άλλους εθνικιστές-λαϊκιστές πολιτικούς διεθνώς», δήλωσε.
«Οι υποστηρικτές του μπορεί να είναι κοσμικοί ή θρησκευόμενοι δεξιοί που θεωρούν ότι οι απειλές από τους Παλαιστινίους πρέπει να αντιμετωπίζονται με βία και ταπείνωση».
Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κλήθηκε να απαντήσει στις θέσεις του άρθρου, αλλά δεν το έχει πράξει μέχρι τη δημοσίευση.
Διαβάστε επίσης:
Πρωτοφανής κίνηση Τραμπ: Θέλει να διορίσει υπουργό Δικαιοσύνης τον δικηγόρο του
Απτόητο το Ισραήλ: Συνεχίζει τις επιχειρήσεις στον Λίβανο παρά την κατάπαυση του πυρός
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια