Ιταλός ντελιβεράς σκοτώθηκε σε τροχαίο και απολύθηκε επειδή δεν παρέδωσε την παραγγελία

Οργή των Ιταλών κατά της πολυεθνικής Glovo που έδειξε αδιανόητη αναλγησία - Διαβάστε το ανατριχιαστικό μήνυμα της εταιρείας

Screenshot 2022 10 06 160548

Ρεσιτάλ αναλγησίας έδωσε στην Ιταλία η εταιρεία της εφαρμογής ταχυμεταφορών Glovo, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, όταν απέλυσε εργαζόμενο διανομέα, τον Σεμπάστιαν Γκαλάσσι, μετά τον θάνατό του σε τροχαίο εν ώρα εργασίας, επειδή δεν παρέδωσε την παραγγελία.

Συγκεκριμένα, ο 26χροονος διανομέας σκοτώθηκε ύστερα από τροχαίο δυστύχημα την ώρα που μετέφερε μια παραγγελία για λογαριασμό της εταιρείας Glovo, στην περιοχή της Φλωρεντίας. Ο Γκαλάσι οδηγούσε το μικρού κυβισμού μηχανάκι του, όταν συγκρούστηκε με ένα SUV, ενώ στη συνέχεια τον πάτησε και ένα ακόμη διερχόμενο όχημα. Ο άτυχος νεαρός άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή την επόμενη ημέρα στο νοσοκομείο.

Μετά τον θάνατό του, έφτασε στο κινητό του τηλέφωνο μια ειδοποίηση από την εταιρεία, με την οποία του γνωστοποιούνταν η απόλυσή του επειδή «δε συμμορφώθηκε με τους όρους της σύμβασης».

Το μήνυμα της Glovo:

«Αγαπητέ Σεμπάστιαν, με λύπη μας σε ενημερώνουμε ότι ο λογαριασμός σου έχει απενεργοποιηθεί λόγω μη συμμόρφωσης με τους όρους της σύμβασης. Για να διατηρηθεί μια υγιής και δίκαιη πλατφόρμα, μερικές φορές είναι αναγκαίο να γίνονται ενέργειες, όταν ένας από τους χρήστες δε συμπεριφέρεται σωστά».

Όπως είναι λογικό, η επιστολή κυκλοφόρησε μέσω των συγγενών του αδικοχαμένου νέου σε όλη την Ιταλία, προκαλώντας φυσικά την αντίδραση της ισπανικής πολυεθνικής εταιρείας που απολογήθηκε για το μήνυμα που έστειλε, επικαλούμενη τεχνικό λάθος.

«Η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη. Ήταν λάθος. Ο λογαριασμός του απενεργοποιήθηκε για να προστατευτούν τα προσωπικά του δεδομένα. Εστάλη ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα κατά λάθος. Λυπούμαστε πολύ που αυτό προκάλεσε ακόμη περισσότερο πόνο στην οικογένειά του και ζητάμε συγγνώμη για αυτό που έγινε», απάντησε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο του ιταλόφωνου Wired.

Το περιστατικό εγείρει για μια ακόμη φορά το ζήτημα των συνθηκών εργασίας στις μεγάλες πλατφόρμες ταχυμεταφορών, ένα θέμα που πολλές φορές έχει ανακύψει και στην Ελλάδα.

Η απόλυση μέσω αυτοματοποιημένων μηνυμάτων αναδεικνύει το αποπροσωποποιημένο σύστημα εργασίας, χωρίς ίχνος ανθρώπινης παρέμβασης, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν εργαλεία δουλειάς, που μόλις σταματούν να δουλεύουν, απορρίπτονται αυτομάτως από το σύστημα ως μη λειτουργικά, χωρίς καν να διερευνάται ο λόγος που μια εργασία δεν εκτελέστηκε σωστά.

Οργή για την πολυεθνική Glovo

Η ακραία περίπτωση του Σεμπάστιαν Γκαλάσι, προκάλεσε φυσικά και την οργή των συναδέλφων του, με τους διανομείς της Φλωρεντίας να καλούν σε απεργία, τόσο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον νεκρό, αλλά και για να καταγγείλουν τον τρόπο πληρωμής τους από τη Glovo (πληρώνονται με προμήθεια ανά παραγγελία), που συνεχίζεται παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν υπάρξει από πολλά ιταλικά δικαστήρια κατά της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μόλις την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εργασίας της Ισπανίας επέβαλε βαρύ πρόστιμο ύψους 79 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία διανομής Glovo για την παραβίαση ενός νόμου που απαιτεί από τις πλατφόρμες διανομής τροφίμων να προσλαμβάνουν επίσημα υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας, Yolanda Díaz (Unidas Podemos/GUE-NGL), κατηγόρησε την Τετάρτη την Glovo για «παραβίαση» των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της και για «παρεμπόδιση» των ερευνών της Επιθεώρησης Εργασίας, κάτι που χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρό» σε ένα κοινωνικό και δημοκρατικό κράτος, στο οποίο οι εταιρείες «πρέπει να συμμορφώνονται με το νόμο».

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…