Ιταλικό δικαστήριο απαγορεύει τον δανεισμό του «Ανθρώπου του Βιτρούβιου» στο Λούβρο

Την έκπληξή του για την αρνητική εξέλιξη εξέφρασε το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού

vitruvian

Αναπάντεχη τροπή πήρε η διαφαινόμενη αναθέρμανση των πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, έπειτα από την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου του Βένετο να δεχθεί την προσφυγή της οργάνωσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς Italia Nostra, ενάντια στον δανεισμό του περίφημου σχεδίου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου» στο Μουσείο του Λούβρου.

Το διάσημο έργο, που φυλάσσεται στην Πινακοθήκη της Ακαντέμια στη «Γαληνοτάτη», επρόκειτο να μεταφερθεί έως τις 24 Οκτωβρίου στο παρισινό Μουσείο για να συμπεριληφθεί στην έκθεση για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου “δασκάλου” της αναγεννησιακής τέχνης. Ο δανεισμός ήταν καρπός μίας μακράς διαπραγμάτευσης, μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών. Ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό του σχεδίου του Λεονάρντο, η Γαλλία είχε δεσμευθεί ότι θα παραχωρούσε κάποια έργα του Ραφαέλο για την αντίστοιχη έκθεση στην Ιταλία τον ερχόμενο χρόνο.

Ωστόσο, οι δικαστικές Αρχές της Βενετίας επικαλούνται -για την απόφασή τους να κάνουν δεκτή την προσφυγή της Italia Nostra- «τη σοβαρή κατάσταση» που βρίσκεται το σχέδιο και γι’ αυτό κρίνει πως «δεν μπορεί να μετακινηθεί», όπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η απόφαση για τον δανεισμό είχε ληφθεί από τον Ιταλό πρώην υπουργό Πολιτισμού Μπονιζόλι και το πράσινο φως δόθηκε από τον διάδοχό του Ντάριο Φραντσεσκίνι. Η συμφωνία προέβλεπε πως «ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου» θα παρέμενε στο Παρίσι για δύο μήνες και σε αντάλλαγμα θα δανείζονταν στην Ιταλία έργα του Ραφαέλο.

Η ιδέα της ανταλλαγής αυτής είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις: η ξενοφοβική Λέγκα είχε αντιταχθεί στον δανεισμό και τη μεταφορά στο όνομα της «ιταλικότητας» του Λεονάρντο.

Φυσικά, το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι να αποσυρθεί και η αντίστοιχη συμφωνία για τον δανεισμό στην Ιταλία των έργων του Ραφαέλο. Στο στόχαστρο των ιταλικών διοικητικών δικαστηρίων έχει τεθεί το σύνολο της συμφωνίας, που κατά τους δικαστές παραβιάζει τη διάκριση μεταξύ ελεγκτικών και διαχειριστικών δημόσιων υπηρεσιών.

Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 16 Οκτωβρίου. Ωστόσο το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού έχει εκφράσει την έκπληξή του για την αρνητική εξέλιξη. Ο αλληλοδανεισμός των έργων, πέρα από την σημασία του για τις πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο χωρών είχε και μία πολιτική παράμετρο: συμβόλιζε την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρώμη, έπειτα από τη σύγκρουση για το μεταναστευτικό και άλλα συναφή ζητήματα που είχαν οι δύο χώρες κατά την περίοδο που στην κυβέρνηση της Ιταλίας συμμετείχε η ξενοφοβική Λέγκα και ο ηγέτης της και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είχε αναφερθεί συχνά απαξιωτικά για τη Γαλλία και τον πρόεδρό της Εμανουέλ Μακρόν.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…