Newsroom

Newsroom

Ιταλική πρόταση για πλωτά hotspots

Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα προτείνει στις χώρες εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ταυτοποιούνται οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα ήδη από τη στιγμή που θα επιβιβάζονται στα πλοία που σπεύδουν να τους σώσουν, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

57223ead1dc5246c1f8b4f01

Η πρόταση συνίσταται στο να λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και να συγκεντρώνονται δεδομένα για την υπηκοότητα και την οικογενειακή κατάσταση των μεταναστών αυτών ήδη πριν φθάσουν στην ξηρά, δηλαδή στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής -ΚΕΠΥ, ή hotspots- τα οποία έχει ανοίξει η Ιταλία για τον σκοπό αυτό.

«Έτσι θα έχουμε hotspots στη θάλασσα», εξήγησε ο Αλφάνο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Κατάνη, στη Σικελία.

«Σήμερα έχουμε ένα παράδειγμα εφαρμογής ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ, για να υποστηρίξει την Ιταλία που επωμίζεται ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, η Ιταλία δεν είναι μόνη της. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της. Η επιχειρησιακή δύναμης της Frontex είναι ένα απτό παράδειγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης», συμπλήρωσε ο Έλληνας επίτροπος.

Σε σχέση, επίσης, με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τον ρόλο της Ιταλίας και της Ελλάδας, θέλησε να υπογραμμίσει:

«Περισσότεροι μετανάστες έχουν φτάσει πρόσφατα στην Ιταλία και ακόμα περισσότεροι αναμένεται να φτάσουν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και καλύτερα εξοπλισμένοι. Σε σύγκριση με την κατάσταση ένα χρόνο πριν, τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία. Κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουμε λάβει από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόταση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο για την δημιουργία κινητών μονάδων hotspot δήλωσε ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά από την Επιτροπή και θεωρεί ότι πιθανότατα θα γίνει αποδεκτή.

«Είναι σαφές ότι πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πτυχές για την εφαρμογή της – συμπεριλαμβανομένης και της νομικής πλευράς», ολοκλήρωσε ο επίτροπος αρμόδιος για την μετανάστευση.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…