Newsroom

Newsroom

Ιταλία: Πρόταση διάλυσης του νεοφασιστικού κόμματος Forza Nuova

Η κυβέρνηση της Ιταλίας δέχτηκε σήμερα πιέσεις από τα περισσότερα πολιτικά κόμματα για να διαλύσει τη νεοφασιστική ομάδα Forza Nuova, η οποία συμμετείχε στις βίαιες διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου κατά της κυβερνητικής απόφασης να καταστήσει το «πράσινο πάσο» για τον κορονοϊό υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους.   

795460 thumb full 720 okcgil

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, το Δημοκρατικό Κόμμα κατέθεσε πρόταση στη Γερουσία, με την οποία ζητά από την κυβέρνηση Ντράγκι τη διάλυση κι απαγόρευση του νεοφασιστικού κόμματος Forza Nuova, που βρίσκεται πίσω από τις φασιστικές επιθέσεις στη Ρώμη ύστερα από πορεία αντιεμβολιαστών, το προηγούμενο Σάββατο.

Δεκάδες άτομα εισέβαλαν στα γραφεία του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, του Συνδικάτου Εργατών CGIL, όπου προχώρησαν σε βανδαλισμούς, ενώ οι επικεφαλής της ακροδεξιάς ομάδας, Roberto Fiore και Giuliano Castellino συνελήφθησαν εχθές. Αξίζει να σημειωθεί πως την ημέρα της επίθεσης, είχαν απευθυνθεί στο πλήθος με εκφράσεις που ανέσυραν από το σκοτεινό παρελθόν της μουσολινικής Ιταλίας, όπως “απόψε θα πάρουμε τη Ρώμη” καθώς κατευθύνονταν προς την έδρα του πρωθυπουργικού γραφείου.

Από την ίδρυσή της το 1997, η Forza Nuova έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για χρήση βίας κατά μεταναστών, προσφύγων, γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+. Μαζί με την ομάδα CasaPound, αποτελούν τις ισχυρότερες νεοφασιστικές οργανώσεις στην Ιταλία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας La Repubblica, η πρόταση που κατετέθη, επιδιώκει να “δώσει συνέχεια στη συνταγματική διάταξη σχετικά με την απαγόρευση της αναδιοργάνωσης του εξουδετερωμένου φασιστικού κόμματος” προβαίνοντας ουσιαστικά στην οριστική παύση του κόμματος Forza Nuova “και όλων των πολιτικών κομμάτων με σαφή νεοφασιστική έμπνευση και που είναι υπεύθυνα για καταδικαστέες συμπεριφορές” σύμφωνα με το Σύνταγμα. Το κείμενο θα υπογραφεί από όλους τους γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος και προορίζεται για τη Βουλή μέσα στις  επόμενες ώρες.

Οι επικεφαλής των ομάδων του Δημοκρατικoύ Κόμματος σε Βουλή και Γερουσία, εκδήλωσαν ανοιχτά την ελπίδα τους πως “όλες οι αυθεντικές δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις” θα υπογράψουν την εν λόγω πρότασή τους, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως “πιστεύουμε ότι κάθε πολιτική δύναμη που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα πρέπει να υπογράψει, χωρίς αν και αλλά, αυτή την κοινοβουλευτική πράξη που δεν είναι παρά η επιβεβαίωση αυτού που σαφώς αναφέρεται στο Σύνταγμα: η Δημοκρατία μας είναι αντιφασιστική”.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…