Η συντριπτική επικράτηση του «όχι» με 54% στο δημοψήφισμα για την προτεινόμενη δικαστική μεταρρύθμιση της Τζόρτζια Μελόνι, αποτελεί την πρώτη ουσιαστική ρωγμή στο πολιτικό προφίλ της Ιταλίδας πρωθυπουργού, σε μια ξεκάθαρη αποδοκιμασίας της πορείας της κυβέρνησής της.
Η συμμετοχή του δημοψηφίσματος άγγιξε το 60% και ανέδειξε μια έντονη κοινωνική αντίδραση ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ιταλίας όπως η Ρώμη και το Μιλάνο όπου οι πολίτες καταψήφισαν την πρόταση για τον πλήρη διαχωρισμό των καθηκόντων μεταξύ δικαστών και εισαγγελέων.
Η εν λόγω κίνηση της κυβέρνησης προέβλεπε πως οι λειτουργοί της δικαιοσύνης δεν θα μπορούσαν πλέον να εναλλάσσονται στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της καριέρας τους ενώ περιλάμβανε και τη δημιουργία ενός νέου πειθαρχικού δικαστηρίου με μέλη που θα επιλέγονταν μέσω κλήρωσης.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος, φέρεται να μοιάζει με τις κινήσεις που προώθησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίες δέχθηκαν σκληρές επικρίσεις για απόπειρα ελέγχου της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική.
Το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης περιλάμβανε τη διαίρεση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου σε δύο ξεχωριστά σώματα και τη δημιουργία ενός νέου πειθαρχικού δικαστηρίου με τα μέλη τους να επιλέγονται μέσω κλήρωσης αντί για εκλογές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο είχε υποστηρίξει πως οι αλλαγές αυτές ήταν απαραίτητες για την αμεροληψία φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει ορισμένους εισαγγελείς πως αποτελούν «μια παράλληλη μαφία». Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε μετά το αποτέλεσμα πως οι Ιταλοί ψήφισαν «με σαφήνεια» και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι αποτέλεσε μια «χαμένη ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό» της χώρας ενώ πριν την κάλπη ισχυριζόταν πως «η ψηφοφορία δεν αφορά εμένα, αλλά τη δικαιοσύνη».
Η αντιπολίτευση φαίνεται να αποκτά νέα δυναμική με την ηγέτιδα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλάιν να τονίζει πως το αποτέλεσμα στέλνει ένα καθαρό μήνυμα και αποδεικνύει πως «υπάρχει εναλλακτική λύση σε αυτή την κυβέρνηση». Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Italia Viva Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είχε χάσει τη δική του θέση μετά από αποτυχημένο δημοψήφισμα το 2016 σημείωσε πως η κυβέρνηση έχασε το «μαγικό της άγγιγμα» και συμπλήρωσε πως «το να χάνεις και να αποχωρείς σφυρίζοντας απλώς δεν αποτελεί επιλογή» για την ηγεσία.
Στην έκβαση της αναμέτρησης ενδέχεται να συνέβαλαν η οικονομική στασιμότητα και οι ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος, παράγοντες που ενίσχυσαν το κλίμα δυσαρέσκειας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η ήττα αυτή αναμένεται να επηρεάσει και άλλα σχέδια της Μελόνι, όπως την πρόθεση για απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού, καθιστώντας το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης πιο αβέβαιο ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους.
Πηγή: Documento
Διαβάστε επίσης:
Όργιο προπαγάνδας και πύραυλοι που σφυρίζουν φαρσί
Ο Κουφοντίνας αλλάζει τα δεδομένα για την 17 Νοέμβρη: Το μοιραίο λάθος του Σάββα Ξηρού
Τέμπη: Αντιδρά και η Ένωση Ποινικολόγων για την αίθουσα της δίκης
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια