Οι εισαγγελικές αρχές της Ιταλία ξεκίνησαν έρευνα για πιθανή απαγωγή, μετά την κατάληψη 22 σκαφών του στολίσκου αλληλεγγύης Sumud Flotilla από τον Ισραηλινό Στρατό σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κρήτη. Τα σκάφη συμμετείχαν σε αποστολή μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA.
Από τους περίπου 175 ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία, η πλειονότητα αφέθηκε ελεύθερη. Ωστόσο, δύο άτομα ο ισπανο-σουηδός πολίτης παλαιστινιακής καταγωγής Σαΐφ Αμπού Κεσέκ και ο βραζιλιάνος Τιάγκο Άβιλα μεταφέρθηκαν στην πόλη Ασκελόν για ανάκριση.
Η έρευνα των ιταλικών αρχών πυροδοτήθηκε και από καταγγελίες των δύο ακτιβιστών, οι οποίοι φέρεται να κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και να υπόκεινται σε κακομεταχείριση. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, οι πρακτικές περιλαμβάνουν πολύωρες και επαναλαμβανόμενες ανακρίσεις, στέρηση ύπνου με συνεχή έκθεση σε έντονο φως, αισθητηριακό αποπροσανατολισμό, κράτηση σε χαμηλές θερμοκρασίες και χρήση καλύμματος στα μάτια.
Όπως μετέδωσε το ANSA, οι εισαγγελείς της Ρώμης έχουν λάβει τρεις σχετικές καταγγελίες για την επιχείρηση, εκ των οποίων οι δύο αφορούν τους συγκεκριμένους ακτιβιστές που επέβαιναν σε ιταλικά σκάφη.
Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές εξετάζουν και παρόμοιο περιστατικό από πέρυσι, όταν στολίσκος αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό, με καταγγελίες για βασανιστήρια να περιλαμβάνονται στα υπό διερεύνηση αδικήματα.
Ο στολίσκος Sumud είχε αποπλεύσει από τη Μασσαλία, τη Βαρκελώνη και τις Συρακούσες, με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Διαβάστε επίσης:
Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας: Απαντά με «μύθους και αλήθειες» στην κυβέρνηση για τη ΔΕΗ
ΗΠΑ – Ιράν: Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που ανατρέπει τα δεδομένα
Βυθίζεται μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου – Πλέον η καθίζηση είναι ορατή από το διάστημα
Final Four 2026: Το πρόγραμμα των αγώνων – Η ημέρα του τελικού
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια