Newsroom

Newsroom

Ισχυρός σεισμός στη Χιλή – Δεν υπάρχουν φόβοι για τσουνάμι

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ "ταρακούνησε" τη Χιλή.

585ff6541dc524cb368b4685

Ειδικότερα, ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη νότια Χιλή, σε απόσταση 225 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Πουέρτο Μοντ.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε αμέσως προειδοποίηση για όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο της δόνησης. Λίγες ώρες μετά, το ίδιο κέντρο ανακοίνωσε ότι δεν υφίσταται πλέον κίνδυνος για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Χιλής, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για θύματα.

Η δόνηση καταγράφηκε στις 16:22 (ώρα Ελλάδας). Το επίκεντρό της εντοπίστηκε στα νότια του Σαντιγάο, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Πουέρτο Κελόν (στο νησί Τσιλσέ) και προερχόταν από εστιακό βάθος 33 χιλιομέτρων.

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του σεισμού, το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού (PTWC) εξέδωσε προειδοποίηση για τη θαλάσσια περιοχή σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο της δόνησης. Παρόμοια προειδοποίηση εξέδωσε και το Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής.

Οι σεισμοί μεγέθους άνω των 7 βαθμών θεωρούνται πολύ μεγάλοι και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στις υποδομές.

Το 2010 μια δόνηση 8,8 βαθμών προκάλεσε παλιρροϊκά κύματα που έπληξαν πολλές παραλιακές πόλεις της νότιας και κεντρικής Χιλής.