Ισχυρός σεισμός άνω των 6 ρίχτερ μεταξύ Λέσβου και Χίου – Εκτεταμένες ζημιές κοντά στο Πλωμάρι

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:28 σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στη θαλάσσια περιοχή 37χλμ. νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10χλμ.

593ec50c1dc524d4638b4628

Ακολούθησε στις 15.35 μετασεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.  Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην Αθήνα. Την ίδια ώρα το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο δίνει το μέγεθος του σεισμού 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, 14 χλμ νότια του Πλωμαρίου και 34 χλμ νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης και 85 χλμ βορειοδυτικά της Σμύρνης.

Εκτός από το Πλωμάρι, μεγάλες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρισά του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια του οικισμού. Επίσης, προβλήματα έχουν αναφερθεί και στα χωριά Βατερά, Βασιλικά και στον Πολίχνιτο, όπου σπίτια υπέστησαν ζημιές.  

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με το δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό ο οποίος κατευθύνεται αυτή την ώρα προς το χωριό Βρίσα στο οποίο όπως ανέφερε ο δήμαρχος έχουν καταρρεύσει αρκετά σπίτια και υπάρχουν αναφορές για έναν τραυματία.

Ο κ. Γαληνός ανέφερε ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με τα αρμόδια υπουργεία και αναμένεται ενίσχυση των σωστικών συνεργείων και με δυνάμεις από την Αθήνα. 

Ο
υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο γγ του υπουργείου
Ιωάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ
Ευθύμιος Λέκκας και ομάδα της ΕΜΑΚ με ελικόπτερο αναχώρησε ήδη για τη
Μυτιλήνη.   

Πληροφορίες για ζημιές στην περιοχή του Πλωμαρίου 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Επίσης, εθελοντές στο camp του Καρά Τεπέ ανέφεραν στο koutipandoras.gr ότι η κατάσταση στον καταυλισμό είναι ομαλή και δεν έχει προκληθεί κάποια ζημιά μέχρι στιγμής. 

Επίσης, ιδιαίτερα αισθητός έγινε και στο βόρειο τμήμα της Χίου ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές πιθανές ζημιές.Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς ανέφερε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές, όπως είπε, έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος. 

Σύμφωνα με το σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.




Πανικός σε Κωνσταντινούπολη, Προύσσα και Σμύρνη

Την ίδια ώρα τουρκικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες και από καταστροφές στις παραθαλάσσιες τουρκικές πόλεις. Οι άνθρωποι έχουν βγει πανικόβλητοι από τα σπίτια τους καθώς ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός.


Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…