Ιστορικός περίπατος στο κατοχικό Παγκράτι – Το σινεμά «ΠΑΛΑΣ», οι χίτες και ο ΕΛΑΣ

Την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 7 ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα πραγματοποιήσει απογευματινό περίπατο με θέμα την ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος στο κατοχικό Παγκράτι. Τόπος συνάντησης η πλατεία Μεσολογγίου.

παγκρατι

Ίσως στον πλέον χαρακτηριστικό ιστορικό περίπατο για την αντίσταση στην πόλη (δείτε πληροφορίες για τους υπόλοιπους εδώ: https://www.athenshistorywalks.com/) η αφήγηση ξεκινά από το 1922, τότε που η άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων μετέτρεψε το Παγκράτι σε σύνορο μεταξύ παλαιών και νέων κατοίκων της Αθήνας. 

Περνώντας στα χρόνια της κατοχής εξετάζεται ο κεντρικός ρόλος του γυμνασίου Παγκρατίου στην ανάπτυξη του τοπικού αντιστασιακού κινήματος και η συμμετοχή του δημιουργού Βασίλη Ρώτα, που είχε το θέατρό του στο Παγκράτι, καθώς και των Ελλήνων ηθοποιών στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.

Οι τεράστιες δυσκολίες του αντιστασιακού αγώνα στην πόλη αποτυπώνονται στη στάση της οδού Δαμάρεως, όπου γίνεται περιγραφή της δολοφονίας ενός Γερμανού αξιωματικού από τους αιφνιδιασμένους ενόπλους του ΕΛΑΣ και στη στάση της οδού Αγίου Φανουρίου, όπου γίνεται αναφορά στο ξεκλήρισμα της οικογένειας Κότσιρα μετά την εκτέλεση τεσσάρων αδελφιών.

Στις τελευταίες στάσεις οι συμμετέχοντες βλέπουν πώς το Παγκράτι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με την επίθεση αυτοκτονίας του ΕΛΑΣίτη Βαγγέλη Μαρτάκη κατά των Ταγμάτων Ασφαλείας από την ταράτσα του κινηματογράφου «ΠΑΛΑΣ» και μετά το ξέσπασμα της αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ του ΕΛΑΣ και της αντικομμουνιστικής οργάνωσης Χ. Στην τελευταία στάση, έξω από το τότε κουρείο όπου εκτελέστηκε ο αρχηγός της οργάνωσης Χ Παγκρατίου, Νίκος Παπαγεωργίου, θα γίνει λόγος για τον σχεδιασμό και τον τρόπο υλοποίησης της επιχείρησης από τους άνδρες της Εθνικής Πολιτοφυλακής (πρώην ΟΠΛΑ).

Κλείστε τη θέση σας εδώ: 

https://www.athenshistorywalks.com/store/26june2022

Δείτε αναλυτικά τις στάσεις και το σημείο συνάντησης (χάρτης) εδώ:

https://www.athenshistorywalks.com/pagrati

Μετά το τέλος του περιπάτου οι συμμετέχοντες θα δουν και θα σχολιάσουν σπάνιες φωτογραφίες από το προπολεμικό και κατοχικό Παγκράτι, στο Άλσος Παγκρατίου.

  Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο [email protected] και θα ενημερωθούν σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις μελλοντικών ιστορικών περιπάτων κάντε εγγραφή στο mailing list του Athens History Walks, εδώ: 

https://www.athenshistorywalks.com/

-Στη φωτογραφία το γυμνάσιο Παγκρατίου στα μέσα της δεκαετίας του 1930, πριν λάβει τη σημερινή του μορφή, φωτογραφημένο από το υπό διαμόρφωση, τότε, Άλσος Παγκρατίου. Διακρίνεται η είσοδος επί της οδού Βρυάξιδος, σημερινή Σπύρου Μερκούρη. Το γυμνάσιο υπήρξε εστία ανάπτυξης του αντιστασιακού αγώνα στο Παγκράτι και στις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας. Από το λεύκωμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τα νέα σχολικά κτίρια, 1938.

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν ξανά τα Στενά του Ορμούζ

960cbfcc17 328893b370 162822026 896e6b3e cef5 4b8f ac32 33626e98a039 34534

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν ξανά τα Στενά του Ορμούζ

Το Ιράν αναφέρει ότι κλείνουν λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ

Ισπανία: Η Ματσάδο συνάντησε δεξιούς και ακροδεξιούς – Είπε «όχι» σε συνάντηση με Σάντσεθ

Maria C. Machado heading the protest

Ισπανία: Η Ματσάδο συνάντησε δεξιούς και ακροδεξιούς – Είπε «όχι» σε συνάντηση με Σάντσεθ

Η άρνηση της Ματσάδο να συναντηθεί με οποιοδήποτε μέλος της αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού της Ισπανίας…

Αργοστόλι-Θάνατος Μυρτούς: Νέα πρόσωπα στο κάδρο – Τι ψάχνουν οι Αρχές πίσω από τους τρεις προφυλακισμένους

5141822

Αργοστόλι-Θάνατος Μυρτούς: Νέα πρόσωπα στο κάδρο – Τι ψάχνουν οι Αρχές πίσω από τους τρεις προφυλακισμένους

Η υπόθεση του θανάτου της 19χρονης Μυρτούς στην Κεφαλονιά μπαίνει σε νέα, ακόμη πιο σύνθετη…

Οι Προτάσεις μας

Η Ντόρα Μπακογιάννη ζητά την παραίτηση του Μακάριου Λαζαρίδη: «θα έπρεπε να διευκολύνει τον πρωθυπουργό και το κόμμα του»

mpakogianni 2048x1365 1

Η Ντόρα Μπακογιάννη ζητά την παραίτηση του Μακάριου Λαζαρίδη: «θα έπρεπε να διευκολύνει τον πρωθυπουργό και το κόμμα του»

Κριτική για τους χειρισμούς του Μακάριου Λαζαρίδη στην υπόθεση του διορισμού του και του πτυχίου…

Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ: Στον αθλητικό εισαγγελέα και στην ΕΕΑ οι καταγγελίες κατά Λιόλιου για χειραγώγηση και σύγκρουση συμφερόντων

5068579

Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ: Στον αθλητικό εισαγγελέα και στην ΕΕΑ οι καταγγελίες κατά Λιόλιου για χειραγώγηση και σύγκρουση συμφερόντων

Στο Υπουργείο Αθλητισμού έχουν λάβει πολύ σοβαρά την υπόθεση των καταγγελιών κατά του προέδρου της…

Διώρυγα Κορίνθου: Κόρη γνωστού γιατρού η νεκρή 17χρονη – Πληροφορίες για σημείωμα, έρευνα για τις συνθήκες

6605585

Διώρυγα Κορίνθου: Κόρη γνωστού γιατρού η νεκρή 17χρονη – Πληροφορίες για σημείωμα, έρευνα για τις συνθήκες

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη κινητοποίηση των Αρχών, ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά μέχρι…

Σχετικά με URBAN LIFE