Ιστορικός περίπατος στο κατοχικό Παγκράτι – Το σινεμά «ΠΑΛΑΣ», οι χίτες και ο ΕΛΑΣ

Την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 7 ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα πραγματοποιήσει απογευματινό περίπατο με θέμα την ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος στο κατοχικό Παγκράτι. Τόπος συνάντησης η πλατεία Μεσολογγίου.

παγκρατι

Ίσως στον πλέον χαρακτηριστικό ιστορικό περίπατο για την αντίσταση στην πόλη (δείτε πληροφορίες για τους υπόλοιπους εδώ: https://www.athenshistorywalks.com/) η αφήγηση ξεκινά από το 1922, τότε που η άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων μετέτρεψε το Παγκράτι σε σύνορο μεταξύ παλαιών και νέων κατοίκων της Αθήνας. 

Περνώντας στα χρόνια της κατοχής εξετάζεται ο κεντρικός ρόλος του γυμνασίου Παγκρατίου στην ανάπτυξη του τοπικού αντιστασιακού κινήματος και η συμμετοχή του δημιουργού Βασίλη Ρώτα, που είχε το θέατρό του στο Παγκράτι, καθώς και των Ελλήνων ηθοποιών στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.

Οι τεράστιες δυσκολίες του αντιστασιακού αγώνα στην πόλη αποτυπώνονται στη στάση της οδού Δαμάρεως, όπου γίνεται περιγραφή της δολοφονίας ενός Γερμανού αξιωματικού από τους αιφνιδιασμένους ενόπλους του ΕΛΑΣ και στη στάση της οδού Αγίου Φανουρίου, όπου γίνεται αναφορά στο ξεκλήρισμα της οικογένειας Κότσιρα μετά την εκτέλεση τεσσάρων αδελφιών.

Στις τελευταίες στάσεις οι συμμετέχοντες βλέπουν πώς το Παγκράτι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με την επίθεση αυτοκτονίας του ΕΛΑΣίτη Βαγγέλη Μαρτάκη κατά των Ταγμάτων Ασφαλείας από την ταράτσα του κινηματογράφου «ΠΑΛΑΣ» και μετά το ξέσπασμα της αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ του ΕΛΑΣ και της αντικομμουνιστικής οργάνωσης Χ. Στην τελευταία στάση, έξω από το τότε κουρείο όπου εκτελέστηκε ο αρχηγός της οργάνωσης Χ Παγκρατίου, Νίκος Παπαγεωργίου, θα γίνει λόγος για τον σχεδιασμό και τον τρόπο υλοποίησης της επιχείρησης από τους άνδρες της Εθνικής Πολιτοφυλακής (πρώην ΟΠΛΑ).

Κλείστε τη θέση σας εδώ: 

https://www.athenshistorywalks.com/store/26june2022

Δείτε αναλυτικά τις στάσεις και το σημείο συνάντησης (χάρτης) εδώ:

https://www.athenshistorywalks.com/pagrati

Μετά το τέλος του περιπάτου οι συμμετέχοντες θα δουν και θα σχολιάσουν σπάνιες φωτογραφίες από το προπολεμικό και κατοχικό Παγκράτι, στο Άλσος Παγκρατίου.

  Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο [email protected] και θα ενημερωθούν σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις μελλοντικών ιστορικών περιπάτων κάντε εγγραφή στο mailing list του Athens History Walks, εδώ: 

https://www.athenshistorywalks.com/

-Στη φωτογραφία το γυμνάσιο Παγκρατίου στα μέσα της δεκαετίας του 1930, πριν λάβει τη σημερινή του μορφή, φωτογραφημένο από το υπό διαμόρφωση, τότε, Άλσος Παγκρατίου. Διακρίνεται η είσοδος επί της οδού Βρυάξιδος, σημερινή Σπύρου Μερκούρη. Το γυμνάσιο υπήρξε εστία ανάπτυξης του αντιστασιακού αγώνα στο Παγκράτι και στις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας. Από το λεύκωμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τα νέα σχολικά κτίρια, 1938.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…