Ιστορικός περίπατος με θέμα την πτώση της Καισαριανής στα Δεκεμβριανά

Σε αυτόν τον ιστορικό περίπατο εξετάζεται μια από τις μεγαλύτερες, αλλά και λιγότερο γνωστές, μάχες που έγιναν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών.

kaisariani 6

Ήταν η μάχη που σχεδίασαν οι Βρετανοί επιτελείς για την εκκαθάριση της Καισαριανής και γενικότερα των ανατολικών συνοικιών της Αθήνας από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 10 το πρωί ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα πραγματοποιήσει περίπατο με θέμα «Η πτώση της Καισαριανής, 29 Δεκεμβρίου 1944». Τόπος συνάντησης στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής (δείτε την κόκκινη ένδειξη στον χάρτη εδώ: https://www.athenshistorywalks.com/kaisariani)

Κλείστε τη θέση σας εδώ:

https://www.athenshistorywalks.com/store/11jun2023

Σε αυτόν τον ιστορικό περίπατο γίνεται αναφορά στις τρεις σημαντικές μάχες που έγιναν στην Καισαριανή κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών. Οι συμμετέχοντες θα δούνε το σύμπλεγμα των προσφυγικών πολυκατοικιών, που εξακολουθεί να φέρει τα περισσότερα ίχνη από τη μάχη του Δεκέμβρη, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο οικοδόμημα στην Αθήνα. Θα γίνει αναφορά στην αποστολή αυτοκτονίας του ΕΛΑΣ για την κατάληψη των Ιλισίων και του λόφου Αλεποβούνι, πάνω από το νεκροταφείο της Καισαριανής, θέσεις που κατείχαν άνδρες της 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας (γνωστής ως Ταξιαρχία Ρίμινι).

Λόγω της ιστορικής βαρύτητας της Καισαριανής, ο περίπατος δεν θα περιοριστεί στα Δεκεμβριανά. Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν στα τελευταία προσφυγικά τετράγωνα και θα μάθουν σημαντικά στοιχεία για την περίοδο της δημιουργίας της Καισαριανής, με την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων του 1922. Θα σταθούν στο σημείο όπου ο Θανάσης Κλάρας (Άρης Βελουχιώτης) μίλησε για πρώτη φορά δημόσια, για την ανάγκη δημιουργίας αντάρτικου και θα δουν ένα από τα σπίτια, όπου κρυβόταν όταν συνεδρίαζε με την ομάδα του στην Καισαριανή. Ο ιστορικός περίπατος θα καταλήξει στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και συγκεκριμένα στο χώρο του μνημείου, των εκτελέσεων και σε ένα τρίτο χώρο, όπου έγινε μια από τις μεγαλύτερες ομαδικές εκτελέσεις της κατοχής.

kaisariani 7

Αναλυτικά οι στάσεις:

1. Τι ήταν τα Δεκεμβριανά; 70.000 ένοπλοι, 5.000 νεκροί, 25.000 εκτοπισμένοι σε έναν μόλις μήνα.

2. «Μακελειό δηλαδή, να βαδίζεις και να πέφτουνε συνέχεια πτώματα». 7 Δεκεμβρίου: η κρισιμότερη μάχη των Δεκεμβριανών.

3. 18 Δεκεμβρίου 1944: Εχθρικά άρματα μάχης στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής.

4. «Βομβαρδίστε την Καισαριανή». Η έναρξη της μεγάλης επίθεσης των Βρετανών

5. 29 Δεκεμβρίου 1944. Η «πτώση» της Καισαριανής

Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Επίσης δωρεάν συμμετέχουν παιδιά κάτω των 12 ετών και συνοδοί ατόμων με αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο [email protected] και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις μελλοντικών ιστορικών περιπάτων κάνετε εγγραφή στο mailing list του Athens History Walks, εδώ: https://www.athenshistorywalks.com/

– Στην πρώτη φωτογραφία, του Ντμίτρι Κέσελ, το ίδιο κτίριο (από την πλευρά της οδού Φώκαιας) αμέσως μετά τις μάχες των Δεκεμβριανών. Στη δεύτερη φωτογραφία η πολυκατοικία όπου έμενε ο Θόδωρος Κουλίτσος – Νικολαΐδης, στην ταράτσα της οποίας «φιλοξενούσε» τον Θανάση Κλάρα (Άρη Βελουχιώτη).

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…