Ιστορικός Περίπατος: Η Αθήνα και οι δοσίλογοι της Κατοχής

Την Κυριακή 12 Ιουνίου στις 10 το πρωί ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα πραγματοποιήσει περίπατο για τους δοσίλογους της Κατοχής. 

NewsRoom 08/06/2022 | 17:04

Χώρος συνάντησης Βερανζέρου 3 πλατεία Κάνιγγος.

Ο συγκεκριμένος ιστορικός περίπατος (δείτε πληροφορίες για τους υπόλοιπους εδώ: https://www.athenshistorywalks.com/) εστιάζει στην πλέον σκοτεινή πλευρά της κατοχικής περιόδου: τη συνεργασία με τον κατακτητή.

Μέσα από την περιήγηση σε κεντρικά κτίρια της Αθήνας, όπου την περίοδο της Κατοχής στεγάστηκαν διάφορες ελληνικές φιλοναζιστικές και αντικομμουνιστικές οργανώσεις και γερμανικές υπηρεσίες αστυνομίας, θα γίνει λόγος για τη δράση των Ελλήνων συνεργατών του κατακτητή. Σε άλλα σημεία, εκεί όπου λειτούργησαν καταστήματα διασκέδασης και οι περίφημες κατοχικές ρουλέτες, θα αναδειχθούν οι τρόποι συνάντησης της οικονομικής με την ένοπλη συνεργασία, πώς δηλαδή τα κέρδη των Ελλήνων επιχειρηματιών χρηματοδοτούσαν τη δράση των Ελλήνων πρακτόρων των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας και κατασκοπείας. Αναλυτικά οι στάσεις:

1.  «Έχεις πετάξει ποτέ;» Τα βασανιστήρια στα γραφεία των Ες-Ες της οδού Μέρλιν και οι Έλληνες πράκτορές τους.

2.  Ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, σινεμά, μπαρ και τα «τροχαία» της Κατοχής. Τα στέκια των Γερμανών στην Αθήνα και τα θύματα της διασκέδασής τους.

3.  Εθνική Ένωσις Ελλάς. Διώκοντας Εβραίους και κομμουνιστές από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

4.  Ποια ήταν τα «Ελληνικά Ες-Ες» της πλατείας Κλαυθμώνος;

5.  Κατοχικές ρουλέτες. «Επενδύοντας» σε κεφάλαια και γνωριμίες.

6.  Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις. Η στρατολόγηση Ελλήνων στη Βέρμαχτ και η εκμετάλλευση του ελληνικού εργατικού δυναμικού για λογαριασμό των Γερμανών.

Μετά το τέλος του περιπάτου οι συμμετέχοντες θα δουν και θα σχολιάσουν σπάνιες φωτογραφίες της κατοχικής Αθήνας στον Εθνικό Κήπο.

Κλείστε τη θέση σας εδώ:

https://www.athenshistorywalks.com/store/dosilogoi/12june2022

Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο [email protected] και θα ενημερωθούν σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις μελλοντικών ιστορικών περιπάτων κάνετε εγγραφή στο mailing list του Athens History Walks, εδώ: https://www.athenshistorywalks.com/

Στη φωτογραφία πόρτα από τα κρατητήρια των Ες-Ες στην οδό Μέρλιν στο Κολωνάκι, τόπο βασανισμού εκατοντάδων αντιστασιακών, που υπάρχει στο μνημείο έξω από το κτίριο.