Ιστορικός Περίπατος για τα Δεκεμβριανά: Το Συλλαλητήριο του ΕΑΜ στην Πλατεία Συντάγματος

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 10:30 το πρωί ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα πραγματοποιήσει περίπατο για το συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΕΑΜ στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην πλατεία Συντάγματος, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της μάχης της Αθήνας, γνωστής ως Δεκεμβριανά. Χώρος συνάντησης η είσοδος του Ωδείου Αθηνών επί της οδού Ρηγίλλης στις 10:30 το πρωί.

Κλείστε τη θέση σας εδώ:

https://www.athenshistorywalks.com/store/15jan2023

Ο συγκεκριμένος ιστορικός περίπατος (δείτε πληροφορίες για τους υπόλοιπους εδώ: https://www.athenshistorywalks.com/) δίνει απάντηση στο κεντρικό ερώτημα για το ποιοι πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, προκαλώντας την έναρξη των Δεκεμβριανών. Μέσα από τις μαρτυρίες Αμερικανών, Βρετανών και Ελλήνων, δημοσιογράφων, στρατιωτικών και αντιστασιακών, που βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος, εξετάζονται αναλυτικά οι εξελίξεις εκείνου του κυριακάτικου πρωινού στο κέντρο της πόλης, που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Αναλυτικά οι στάσεις:

1.     Οι πρώτοι νεκροί της ημέρας. Τι έγινε έξω από το σπίτι (Β. Σοφίας 14) του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, όπως το περιγράφει ο υπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος;

2.     «Ήταν η πιο αποκρουστική σκηνή που έχω δει ποτέ». Πώς είδε την έναρξη των πυροβολισμών στην πλατεία Συντάγματος ένας Βρετανός αντισυνταγματάρχης από το καφενείο του Γιαννάκη (Πανεπιστημίου 2);

3.     Φωτογραφίζοντας για το αμερικανικό περιοδικό LIFE. Ο φωτορεπόρτερ Ντμίτρι Κέσσελ περιγράφει όσα είδε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου.

4.     Ένας Χίτης με αυτόματο Σμάισερ στα χέρια στο παράθυρο των Παλαιών Ανακτόρων (σημερινή Βουλή των Ελλήνων). Η μαρτυρία του Νίκου Φαρμάκη.

5.     «Ξαπλώστε όλοι κάτω». Ο ΕΛΑΣίτης Θωμάς Κουγιαγκάς μεταξύ των διαδηλωτών στην κεφαλή του συλλαλητηρίου.

6.     Ένας ανθυπολοχαγός του αμερικανικού στρατού παρακολουθεί έκπληκτος όσα συμβαίνουν στην πλατεία Συντάγματος από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».

Μετά το τέλος του περιπάτου οι συμμετέχοντες θα δουν και θα σχολιάσουν σπάνιες φωτογραφίες από τις μάχες των Δεκεμβριανών στον κήπο του Ζαππείου.

Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Επίσης δωρεάν συμμετέχουν παιδιά κάτω των 12 ετών και συνοδοί ατόμων με αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο [email protected] και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις μελλοντικών ιστορικών περιπάτων κάντε εγγραφή στο mailing list του Athens History Walks, εδώ:

https://www.athenshistorywalks.com/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στη φωτογραφία του Ντμίτρι Κέσσελ για το αμερικανικό περιοδικό LIFE, βλέπουμε αστυνομικούς να αναπτύσσονται κάθετα στην οδό Βασ. Σοφίας και τους διαδηλωτές να ακολουθούν σε πολύ κοντινή απόσταση, δευτερόλεπτα πριν τους πρώτους πυροβολισμούς. Στο βάθος τα γράμματα από τα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ επί της οδού Όθωνος.

Δεν αποσύρει ο Μητσοτάκης το ΠΔ για τους καλλιτέχνες- Με απεργία απαντάει το ΣΕΗ στην «παρεξήγηση»

Δεν αποσύρει ο Μητσοτάκης το ΠΔ για τους καλλιτέχνες- Με απεργία απαντάει το ΣΕΗ στην «παρεξήγηση»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «παρεξήγηση» σε σχέση με το προεδρικό διάταγμα για τα πτυχία των…

Ηλιόπουλος :«Η ύπαρξη εκβιαζόμενων πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία»

Ηλιόπουλος :«Η ύπαρξη εκβιαζόμενων πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία»

«Η ΝΔ αυτό το τριήμερο είχε μια γραμμή “μπουφέ”, έλεγε ο καθένας τα πάντα. Ακούσαμε…

Κριθαρίδης: «Αδιανόητη η άδεια Μπακογιάννη – ΕΛΑΣ στη ναζιστική φιέστα των χρυσαυγιτών για τα Ίμια»

Κριθαρίδης: «Αδιανόητη η άδεια Μπακογιάννη – ΕΛΑΣ στη ναζιστική φιέστα των χρυσαυγιτών για τα Ίμια»

«Να απαγορευτεί η ναζιστική φιέστα και να σταματήσει η εξουσία, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, ΕΛΑΣ κλπ να…