Ιστορικοί περίπατοι τον Δεκέμβριο με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη

Ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης διοργανώνει νέους ιστορικούς περιπάτους στην Αθήνα για μικρά γκρουπ.

NewsRoom 03/12/2019 | 15:01

Η Ιστορία δεν είναι κάτι που μπορείς να μάθεις διαβάζοντας μόνο ένα βιβλίο. Την Ιστορία την βλέπουμε καθημερινά γύρω μας, περπατώντας στην πόλη, περνώντας από δρόμους και κτίρια. Ερευνώντας υλικό και συζητώντας. Η Ιστορία δεν είναι μια απλή διαδοχή γεγονότων, και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσει να μας μεταδώσει ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης με το νέο του εγχείρημα, το Athens History Walks, στο πεδίο της Δημόσιας Ιστορίας, αυτόν τον Δεκέμβριο.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά. Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης έχει εκπονήσει την διδακτορική του διατριβή γύρω από την δεκαετία του 1940 στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, έχει διοργανώσει συνέδρια σχετικά με το επίμεχο χρονικό διάτημα και έχει εκδόσει δύο βιβλία σχετικά με την περίοδο της Κατοχής. Και, φυσικά, έχει φροντίσει δεκάδες ιστορικούς περιπάτους στην Αθήνα, με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες την φορά. Τώρα όμως, το μοντέλο είναι διαφορετικό: στους περιπάτους θα συμμετέχει περιορισμένος αριθμός ατόμων, κάνοντας την όλη διαδικασία πιο άμεση και πολύ πιο διαδραστική.

Το Athens HIstory Walks αποτελεί ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ: θα πραγματοποιούνται τακτικοί περίπατοι, με συμμετοχή λίγων ατόμων κάθε φορά, ώστε να εξετάζονται σε βάθος ιστορικά γεγονότα, να αναλύονται και να συζητούνται. Τους ιστορικούς περιπάτους θα ακολουθεί προβολή και σχολιασμός σπάνιου φωτογραφικού υλικού. Η εικόνα, άλλωστε, αποτελεί πολύτιμη πηγή και για αυτόν τον λόγο οι φωτογραφίες θα έχουν τόσο κεντρική θέση σε αυτούς τους νέους περιπάτους, ώστε τα γεγονότα να τοποθετούνται πιο ξεκάθαρα στο ιστορικό τους πλαίσιο.

Ήδη έχουν σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Δεκέμβριο τρεις ιστορικοί περίπατοι που καλύπτουν δύο ξεχωριστές θεματικές. Ο πρώτος εξετάζει ένα γεγονός που σημάδεψε όσο λίγα τη σύγχρονη ελληνική ιστορία: το συλλαλητήριο του ΕΑΜ στην πλατεία Συντάγματος στις 3 Δεκεμβρίου 1944 και την αιματηρή καταστολή του, που αποτέλεσε την έναρξη της Μάχης της Αθήνας, γνωστής ως Δεκεμβριανά. Ο δεύτερος περίπατος επιχειρεί να φωτίσει την πλέον σκοτεινή πλευρά της κατοχικής περιόδου: τη δράση των δοσίλογων, δηλαδή αυτών που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές.

Για κράτηση θέσεων, ενημέρωση σχετικά με το κόστος και άλλες πληροφορίες