Newsroom

Newsroom

Ιστορικό déjà vu

Όταν το πρωί της Κυριακής, 27 Απριλίου 1941, ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος εκφωνούσε το τελευταίο μήνυμα από το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών,…

Όταν το πρωί της Κυριακής, 27 Απριλίου 1941, ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος εκφωνούσε το τελευταίο μήνυμα από το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών, κανένας δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι εν όψει 2011 θα ήταν τόσο επίκαιρο.

«Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες, μη τον ακούτε. Ο πόλεμος συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής μας νίκης. Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων» ήταν η τελευταία φράση που ακούστηκε πριν εισβάλουν οι Γερμανοί στην Αθήνα και ακουστεί για τελευταία φορά ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος.

Λίγα λεπτά αργότερα δύο Γερμανοί αξιωματικοί, ο αρχηγός ιππικού Γιάκομπι και ο λοχαγός Έλσνιτς τής 6ης ορεινής μεραρχίας, χρησιμοποίησαν τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών για να στείλουν μήνυμα στον Χίτλερ: «Μάϊν Φύρερ, στις 27 Απριλίου, στις 8 και 10, εισήλθαμε εις τας Αθήνας, επί κεφαλής των πρώτων γερμανικών τμημάτων στρατού, και στις 8 καί 45, υψώσαμε την σημαία τού Ράϊχ πάνω στην Ακρόπολη και στο Δημαρχείο. Χάϊλ, μάϊν Φύρερ».

Μάλιστα ο έντυπος Τύπος που είχε τυπωθεί εκείνο το πρωί, δεν διανεμήθηκε ποτέ. Στα πρωτοσέλιδα έγραφαν πως αποστρατεύθηκε ο αντιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, ότι χορηγήθηκε αμνηστία σε όλα τα πολιτικά αδικήματα που είχαν διαπραχθεί μέχρι τότε στην Κρήτη και ότι ο πρωθυπουργός Εμμανουήλ Τσουδερός αναλάμβανε και το υπουργείο Στρατιωτικών, ενώ το υπουργείο Αγορανομίας ο υπουργός Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως Κωνσταντίνος Μανιαδάκης.

Ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος είναι ο εκφωνητής που μετέδωσε το ανακοινωθέν της κήρυξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41 κι αυτός που κάθε βράδυ στις 23:20 μετέδιδε το λακωνικό ανακοινωθέν του Ελληνικού Στρατηγείου. Στις 5 Απριλίου το 1941 διάβασε την περίφημη «Ανοιχτή επιστολή» προς τον Αδόλφο Χίτλερ του Γ. Α. Βλάχου και την επομένη το πρωί, το ανακοινωθέν της κήρυξης του Ελληνογερμανικού πολέμου. Κι όταν τα εχθρικά στρατεύματα έμπαιναν στην Αθήνα, προσπαθούσε να δώσει κουράγιο στους θλιμμένους Αθηναίους, μεταδίδοντας τις τελευταίες ελεύθερες φράσεις που μπορούσαν να ακουσθούν:

«Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι…»
«Έλληνες! Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών.»
«Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου.»
«Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τας προφυλάξεις εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια»
«Έλληνες! Ψηλά τις καρδιές!»

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…