Ιστορικό debate στην Τουρκία: Γιλντιρίμ και Ιμάμογλου διασταύρωσαν τα ξίφη τους

Σφοδρά πυρά αντάλλαξαν οι δύο υποψήφιοι για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης

ap ytit

Οι δύο υποψήφιοι για το αξίωμα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης συγκρούστηκαν χθες σε ένα για πολλούς ιστορικό ντιμπέιτ ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής στη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Συντονιστής της εκπομπής ήταν ένας βετεράνος τούρκος τηλεοπτικός παρουσιαστής, ο Ισμαήλ Κουτσούκαγια. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συμμαχίας» όπως ονομάστηκε το σχήμα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που συμμετέχει στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, αναμετρήθηκε με τον υποψήφιο της «Εθνικής Συμμαχίας», όπως βαπτίστηκε το σχήμα του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ερωτηθείς για ποιο λόγο επαναλαμβάνεται η διαδικασία, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι το AKP ήθελε απλά να μετρηθούν τα άκυρα ψηφοδέλτια, όχι να ξαναγίνουν εκλογές, αλλά η αντιπολίτευση δεν συνεργάστηκε.

«Αν η δική μου ψήφος καταμετρήθηκε υπέρ του CHP ή του υποψήφιου κάποιου άλλου κόμματος, αυτό ήταν κλοπή», κατήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας. Αν η αντιπολίτευση δεν πρόβαλε τόσο σφοδρή αντίσταση στην ανακαταμέτρηση, οι εκλογές δεν θα επαναλαμβάνονταν και η χώρα και ο λαός θα είχαν αποφύγει όλη αυτή τη σύγχυση, πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Anadolu και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ιμάμογλου αντέδρασε αμέσως, απαιτώντας ο Γιλντιρίμ να πει ποιος διατείνεται ότι διέπραξε «κλοπή» στις εκλογές της 31ης Μαρτίου που κέρδισε και ανέλαβε για μερικά 24ωρα δήμαρχος πριν η εκλογική επιτροπή ακυρώσει το αποτέλεσμα λόγω παρατυπιών.

«Αναφέρεστε στους εκλογικούς αντιπροσώπους του AKP, του IYI, του MHP, ή μήπως του CHP;», αξίωσε να μάθει. «Ή μήπως στους επικεφαλής των εφορευτικών επιτροπών;», πρόσθεσε.

Ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε την επαναληπτική ψηφοφορία μέρος του αγώνα «για τη δημοκρατία» στην Τουρκία και όχι απλά «μια τοπική εκλογική διαδικασία».

Ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε τον Ιμάμογλου διότι αποπειράθηκε να αντιγράψει δεδομένα από υπολογιστές του δήμου κατά τη διάρκεια της βραχείας θητείας του στο αξίωμα του δημάρχου. «Αυτή η δουλειά, η αντιγραφή δεδομένων, είναι τακτική της FETO», είπε, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο του όρου «τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ» (Γκιουλέν), του θρησκευτικού τάγματος στο οποίο η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. «Η FETO το έκανε αυτό στην ιστορία της», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ, τρεις ειδικοί εκτός δήμου έχουν επίσης αναλάβει να ερευνήσουν την αντιγραφή των δεδομένων. Χαρακτήρισε «καταστροφική» την ενέργεια αυτή.

Ανταπαντώντας, ο Ιμάμογλου επισήμανε ότι ένας δήμαρχος δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του χωρίς να μελετήσει τι συμβαίνει στον δήμο του. Επέμεινε ότι η διαδικασία που ακολούθησε δεν ήγειρε κανένα ρίσκο για την ασφάλεια.

Ο υποψήφιος του CHP κατήγγειλε ότι υπήρξε κακοδιαχείριση και κατασπατάληση χρημάτων από την αυτοδιοίκηση της Κωνσταντινούπολης. Έκρινε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας είναι η φτώχεια και η σπατάλη πόρων.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου υποστήριξε ότι μια αναφορά του τουρκικού ελεγκτικού συνεδρίου που κάνει λόγο για κακοδιαχείριση που ανέρχεται σε ποσό 753 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (127,5 εκατ. δολαρίων) μέσα σε πέντε χρόνια στην Εταιρεία Ηλεκτρικών Τραμ και Τούνελ της Κωνσταντινούπολης (IETT), στην δημοτική υπηρεσία ύδρευσης (ISKI) και στον μητροπολιτικό δήμο. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ το αντέκρουσε: «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ποσό σε έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου», είπε. Επέμεινε ότι το ποσό για το οποίο υπάρχουν υποψίες για κακοδιαχείριση δεν ξεπερνά τις 108.000 τουρκικές λίρες (18.300 δολάρια).

Ο Γιλντιρίμ εξήγγειλε ότι θα δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε πέντε χρόνια για Κωνσταντινουπολίτες προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και ότι θα ιδρύσει ένα κέντρο τεχνολογίας για τα λεγόμενα «μεγάλα δεδομένα» (big data) και για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.

Από την πλευρά του ο Ιμάμογλου τόνισε πως η μία στις τέσσερις οικογένειες στην Τουρκία ζει κάτω από το όριο της πείνας και ότι σχεδιάζει ο δήμος να δώσει επιδόματα για να βοηθήσει τις πιο αναξιοπαθούσε από αυτές. Εξήγγειλε και αυτός ότι θα δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες εργασίας: 200.000 για όσους εγγραφούν στο γραφείο εύρεσης εργασίας της περιφέρειας.

Η πλειοδοσία των δύο αντιπάλων συνεχίστηκε με υποσχέσεις περί αύξησης των χώρων πρασίνου στην Κωνσταντινούπολη: ο Ιμάμογλου εξήγγειλε 30 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, ο Γιλντιρίμ μίλησε για 37,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα κι έναν «Πράσινο διάδρομο».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…