Newsroom

Newsroom

Ιστορική ομιλία Πάπα στο Κογκρέσο με πολλά μηνύματα

Στο Καπιτώλιο βρέθηκε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος εκφώνησε μια ιστορική ομιλία ενώπιον και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, την επομένη της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

a popeeee

Στο Καπιτώλιο βρέθηκε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος εκφώνησε μια ιστορική ομιλία ενώπιον και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, την επομένη της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Είναι η πρώτη φορά που ένας πάπας μιλάει και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου. Τον 78χρονο Φραγκίσκο υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, που είναι Καθολικός.
Η ομιλία του Πάπα στο Κονγκρέσο περιστράφηκε κυριώς γύρω από θρησκευτικά θέματα και θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, τα οποία αναδεικνύει σε κάθε περίπτωση.

«Ελπίζω, ως αδελφός αυτής της χώρας, ότι θα προσφέρω λόγια ενθάρρυνσης σε όλους εσάς που καλείστε να οδηγήσετε το πολιτικό μέλλον αυτού του έθνους πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές του» είπε και χειροκροτήθηκε θερμά. 

Ο Πάπας μίλησε για το εύθραυστο του αγώνα ενάντια στον θρησκευτικό εξτρεμισμό, καθώς τόνισε ότι στην προσπάθεια αυτή δεν θα πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. «Καμία θρησκεία δεν έχει ανοσία σε μορφές προσωπικής αυταπάτης ή ιδεολογικού εξτρεμισμού», τόνισε και υποστήριξε πως τα δικαιώματα της ανεξιθρησκίας και των ατομικών ελευθεριών δεν μπορεί να διακυβεύονται εν ονόματι της θρησκείας.

Ο Ποντίφικας κάλεσε τους εκπροσώπους του αμερικανικού έθνους να «μη φοβούνται του μετανάστες, αλλά να τους καλωσορίζουν σαν συνανθρώπους τους» υποστηρίζοντας ότι «οι άνθρωποι δεν είναι αντικείμενα που μπορούν να απορρίπτονται επειδή προκαλούν μπελάδες».

Πρόσωπο της ημέρας την Τετάρτη και πρέσβειρα των παράνομων μεταναστών, έγινε μια 5χρονη από το Μεξικό, η Σοφία Κρους που κατάφερε να περάσει τα κιγκλιδώματα ασφαλείας και να παραδώσει στον πάπα Φραγκίσκο μια επιστολή όπου του ζητά να αναλάβει δράση για την υπεράσπιση των προσφύγων. Η μικρή είναι μεξικανικής καταγωγής και ζει στο Λος Άντζελες με τους γονείς της. Εφτασε στην Ουάσινγκτον μαζί με τον πατέρα της και με μια ομάδα πιστών από την ενορία Νοτρ Νταμ ντεζ Ανζ του Λος Άντζελες.

Η αγκαλιά που άνοιξε ο πάπας στη μικρή Σοφία ήταν αυθόρμητη, ωστόσο οι πιστοί από το Λος Άντζελες είχαν σχεδιάσει αυτήν την κίνηση εδώ και καιρό. Η Σοφία και η μικρότερη αδελφή της, η Σάρα, είναι μεταξύ των χιλιάδων παιδιών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, έχουν την αμερικανική υπηκοότητα, αλλά οι γονείς τους μπορούν να απελαθούν ανά πάσα στιγμή επειδή μπήκαν παράνομα στη χώρα.
Μιλώντας στην αμερικανική Βουλή, ο Πάπας καταδίκασε το εμπόριο όπλων, και αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να πουλά κανείς όπλα σε ανθρώπους που είναι γνωστό ότι θα τα χρησιμοποιήσουν εναντίον αθώων και απάντησε μόνος του στο ερώτημα: «Για τα χρήματα, χρήματα βαμμένα με αίμα αθώων», τόνισε.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Καπιτώλιο ήταν εξαιρετικά αυστηρά, καθώς πλήθος κόσμου ήθελε να δει τον Πάπα. Ωστόσο η ατμόσφαιρα, ήταν εορταστική καθώς το πλήθος περίμενε να ακούσει και να δει τον Ποντίφικα από το μπαλκόνι του κτιρίου μετά την ομιλία του στο Σώμα.

Μεγάλα πλήθη τον υποδέχθηκαν με επευφημίες χθες Τετάρτη κατά τη διαδρομή που έκανε έως ότου φτάσει στον Λευκό Οίκο. Εκεί μίλησε κυρίως για θέματα που αφορούσαν την αλληλεγγύη και την συμπόνια προς τους αδύναμους και λιγότερο για θρησκευτικά θέματα. Η μόνη παραφωνία της επίσκεψης ήταν η αντίδραση που προκάλεσαν δηλώσεις του, με τις οποίες επαινούσε όσους επισκόπους βοήθησαν να «θεραπευθούν τα τραύματα όσων έχουν πέσει θύματα» σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς. Εκπρόσωπος θυμάτων δήλωσε πως με ελάχιστες εξαιρέσεις οι ιερείς έχουν δείξει «δειλία και αδιαφορία και συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο».

Μετά την ομιλία του, ο ποντίφικας χαιρέτησε ένα πλήθος 50.000 ανθρώπων από το μπαλκόνι του Καπιτωλίου. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα στο Νάσιοναλ Μολ, τη μεγάλη, ιστορική πλατεία στο κέντρο της Ουάσινγκτον και χειροκρότησαν θερμά τον Φραγκίσκο κατά την είσοδό του στο Καπιτώλιο. Στη συνέχεια ο πάπας θα αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για τη Νέα Υόρκη.