Ιστορική καταδίκη της Ελλάδας για το σύστημα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά

Με σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κρίνεται ότι το σύστημα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών στην Ελλάδα παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

NewsRoom 31/10/2019 | 14:45

Μετά από προσφυγή γονέων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προχώρησε σήμερα στην ιστορική απόφαση ότι το ελληνικό σύστημα απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση.

Εξετάζοντας την «υπόθεση Παπαγεωργίου και άλλοι κατά Ελλάδας», το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε, ομόφωνα, ότι έχει παραβιαστεί το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου αρ. 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ερμηνευόμενο υπό το φως του άρθρου 9 (ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας).

Κατά την απόφαση, το κράτος υποχρεώνεται να καταβάλλει 8.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη σε κάθε μαθήτρια που προσέφυγε στο ΕΔΔΑ (και τους γονείς τους) καθώς και το ποσό των 6.566,52 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι αρχές δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώνουν άτομα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα για την απαλλαγή των παιδιών από το μάθημα των θρησκευτικών, οι γονείς καλούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση λέγοντας ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Με την επιβολή αυτή, οι γονείς καλούνται υποχρεωτικά να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τις πεποιθήσεις τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το στίγμα που φέρουν παιδιά και γονείς σε κλειστές κοινωνίες τους καθιστά πολλές φορές δακτυλοδεικτούμενους.

«Κερδίσαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!» ήταν το σχόλιο του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο. Μάλιστα, σημείωσε ότι «όσα έκρινε το ΕΔΔΑ μπορούσε να τα είχε κρίνει το ΣτΕ στο οποίο προσέφυγα με ακριβώς την ίδια νομική βάση τον Ιούλιο του 2017».

Ο δικηγόρος επίσης δήλωσε τα εξής: «Όσα έκρινε το ΕΔΔΑ μπορούσε να τα είχε κρίνει το ΣτΕ στο οποίο προσέφυγα με ακριβώς την ίδια νομική βάση τον Ιούλιο του 2017. Θα ακολουθήσει μετάφραση του δελτίου τύπου του ΕΔΔΑ στα Ελληνικά και μετάφραση της απόφασης.Κατά της απόφασης μπορεί να στραφεί η Ελλάδα εντός 3 μηνών, ζητώντας κρίση από το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του ΕΔΔΑ.»

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.