Newsroom

Newsroom

Ιστορική απόφαση της Fed: Αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

H Federal Reserve αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, προβαίνοντας στην πρώτη αλλαγή επιτοκίων από το 2009. Η απόφαση της νομισματικής επιτροπής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ήταν ομόφωνη (10-0) με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο εύρος 0,25% - 0,50%.

fed hd 0

H Federal Reserve αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, προβαίνοντας στην πρώτη αλλαγή επιτοκίων από το 2009. Η απόφαση της νομισματικής επιτροπής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ήταν ομόφωνη (10-0) με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο εύρος 0,25% – 0,50%.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2006 και την πρώτη αλλαγή επιτοκίων από το 2009, καθώς μέχρι πρότινος, τα επιτόκια βρίσκονταν σταθερά στο εύρος 0% – 0,25%. Σύμφωνα με την Fed, η αύξηση των επιτοκίων αντανακλά τις «εύρωστες» καταναλωτικές δαπάνες και το θετικό επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα. «Δεδομένων των εγχώριων και διεθνών εξελίξεων, οι κίνδυνοι για την οικονομία και την αγορά εργασίας κρίνονται ισορροπημένοι» αναφέρεται ενδεικτικά.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Fed αναφέρει ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία του πληθωρισμού, προκειμένου ανά πάσα στιγμή, εάν κριθεί αναγκαίο, να παρέμβει και να τροποποιήσει την πολιτική της. Πάντως, διαβεβαιώνει ότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% εξακολουθεί να καθίσταται εφικτός σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, παρά τη μείωση στην τιμή του πετρελαίου.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν με «σταδιακό ρυθμό», με τελικό μακροπρόθεσμο στόχο το 3,5%. Βάσει του προγραμματισμού της, τα επιτόκια θα αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση, και έως τα τέλη του 2016 αναμένεται να έχουν αγγίξει το 1,4%. 

Η Fed εκτιμά ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση της αγοράς εργασίας.
Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι η πορεία της επιτοκιακής της πολιτικής θα καθοριστεί εν πολλοίς από τις προοπτικές της οικονομίας και τα εκάστοτε μακροοικονομικά μεγέθη.