Newsroom

Newsroom

Ιστορική στιγμή: Το web browsing από smartphones και tablets ξεπέρασε αυτό των desktop

Τα smartphones και τα tablets ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα desktop συστήματα όσον αφορά στο web browsing, το ποσοστό των οποίων έπεσε στο 48,7%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

581cc3271dc5241a1b8b45ce

Όπως αναφέρει ο Guardian, έρευνα της StatCounter έδειξε πως οι φορητές συσκευές ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα desktops τον Οκτώβριο. Το mobile web browsing αυξάνεται σταθερά από το 2009, ενώ αντίστοιχα αυτό των desktops μειώνεται. Τον Οκτώβριο, οι φορητές συσκευές έπιασαν το 51,3%, επιτυγχάνοντας μια σημαντική πρωτιά.

Κατά τον Άντριαν Κάλεν, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει «καμπανάκι» για τους επαγγελματίες, και ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, για να μεριμνήσουν ώστε οι ιστοσελίδες τους να γίνουν mobile friendly (πολλά παλαιότερα sites δεν είναι). «Η συμβατότητα με φορητές συσκευές είναι όλο και πιο σημαντική, όχι μόνο λόγω του αυξανόμενου traffic, αλλά και επειδή η Google ευνοεί τις mobile friendly ιστοσελίδες για τα αποτελέσματα των αναζητήσεών της».

Ωστόσο, αν και παρουσιάζει τάσεις μείωσης, το desktop browsing εξακολουθεί να υπερέχει σε κάποιες περιοχές του κόσμου, όπως στη Μ. Βρετανία (55,6%), τις ΗΠΑ (58%) και την Αυστραλία (55,1%). Παρόλα αυτά, θεωρείται πως σύντομα αυτό θα αλλάξει και εκεί.

Τα δεδομένα του Guardian υποδεικνύουν πως μια μέση ημέρα της εβδομάδας, μόλις το 40% των επισκεπτών στην ιστοσελίδα διαβάζουν σε desktop, ενώ αυτός ο αριθμός πέφτει κάτω από το 30% το σαββατοκύριακο. Οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό mobile browsers σε tablet και smartphone, ή στην εφαρμογή του Guardian.

Η Google είχε διαπιστώσει την τάση πριν χρόνια, και είχε προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για να ευνοείται ο χώρος του mobile. Η αξιολόγηση των sites στο search index ανάλογα με την προσβασιμότητά τους από φορητές συσκευές άρχισε το 2015, και πρόσφατα προέβη σε αλλαγές που καθιστούν το mobile search πιθανώς πιο ενημερωμένο από το desktop.