Newsroom

Newsroom

Ιστορικές αλλαγές στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας

Ραγδαίες εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχεδιάζουν να ανοίξουν πρεσβεία στην Κούβα, στο πλαίσιο ανοικτών…

obama 21

Ραγδαίες εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχεδιάζουν να ανοίξουν πρεσβεία στην Κούβα, στο πλαίσιο ανοικτών συνομιλιών οι οποίες θα αρχίσουν για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την Δημοκρατία της Κούβας για τη δημιουργία πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, καθώς και την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων κατά της νήσου της Καραϊβικής.Ανακοίνωσε ακόμη την απόφαση του να αφαιρεθεί η Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που αποτελούν σπόνσορες της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι μίλησε προσωπικά με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, την Τρίτη, για το ζήτημα της απελευθέρωσης του Αμερικανού, κατηγορούμενου για κατασκοπεία και φυλακισμένου μέχρι πριν λίγες ώρες στην Κούβα, Άλαν Γκρος.

Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε ακόμη την κυβέρνηση του Καναδά, τον πάπα Φραγκίσκο και ομάδα δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών για τη συμβολή τους στον μέχρι σήμερα διάλογο με την Κούβα. Σε παράλληλη δήλωσή του από την Αβάνα, την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο επιβεβαιώσε την κοινή απόφαση για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο επιβεβαιώσε την κοινή απόφαση για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κούβα θα αποφυλακίσει και θα στείλει στις ΗΠΑ άνδρα κουβανικής καταγωγής ο οποίος διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της Ουάσιγκτον. Συγχαρητήρια για την απόφαση των δύο χωρών να ομαλοποιήσουν τη σχέση τους, για πρώτη φορά μετά το 1961, απηύθυναν τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν όσο και ο πάπας Φραγκίσκος.

Καθοριστική η απελευθέρωση του Γκρος

Οι αρχές της Κούβας άφησαν ελεύθερο τον Αμερικανό Άλαν Γκρος, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο 65χρονος κ. Γκρος, ο οποίος αποφυλακίστηκε κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν για τις ΗΠΑ.
Ο κ. Γκρος, που ήταν υπεργολάβος της USAID (Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης), συνελήφθη στις 3 Δεκεμβρίου 2009, επειδή εισήγαγε στην Κούβα απαγορευμένο τηλεπικοινωνιακό υλικό.
Σύμφωνα με το ABC, η αποφυλάκισή του εντάσσεται στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σφοδρές αντιδράσεις από γερουσιαστές

Σφοδρότατες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις ότι η άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας δεν πρόκειται να περάσει από το Κογκρέσο προκαλεί ήδη η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ανταλλάξει τρεις Κουβανούς κατασκόπους με τον Άλαν Γκρος και με έναν πράκτορα της CIA, ο οποίος ήταν κρατούμενος επί 20 χρόνια σε κουβανικές φυλακές.
Ο Ρόμπερτ Μενέντες, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κατήγγειλε τις ενέργειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό «δικαιώνεται η βάρβαρη στάση της κουβανικής κυβέρνησης». Στην ανακοίνωσή του μάλιστα, ο κ. Μενέντες σημειώνει ότι η ανταλλαγή του κ. Γκρος «με καταδικασμένους εγκληματίες θέτει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο».

Την ίδια ακριβώς διατύπωση χρησιμοποίησε και ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, υποστηρίζοντας ότι αυτό το «επικίνδυνο προηγούμενο» που δημιουργείται με την ανταλλαγή των κρατουμένων επί της ουσίας «επικηρύσσει τους Αμερικανούς στο εξωτερικό». Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News, ο Κουβανοαμερικανός πολιτικός, πιθανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2016, είπε πως δεν πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας.

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…