Newsroom

Newsroom

Ιστορίες Μεταναστών στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης – Ένα πολυπολιτισμικό φεστιβάλ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών 2022, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών σε συνεργασία με τo Impact Hub Athens, σας προσκαλούμε σε ένα πολυπολιτισμικό φεστιβάλ.

πολυπολιτισμικο 2

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική, χορό, bazaar και γεύσεις από Αλβανία, Αίγυπτο, Αφγανιστάν, Κονγκό, Σενεγάλη, Σουδάν, Ουκρανία, Γεωργία, Νιγηρία, Κένυα, Αιθιοπία, Πακιστάν, Νότιο Αφρική, Τουρκία, Ιράν κ.ά., καθώς και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και δράσεις από τις μεταναστευτικές κοινότητες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Στο πλαίσιο των συζητήσεων, θα παρουσιαστεί η συλλογή προφορικών μαρτυριών Our Stories*, ένα ανεξάρτητο εγχείρημα της Σεμπένε Ισέτε με επίκεντρο τις ιστορίες μετανάστευσης προς την Ελλάδα, τις δεκαετίες 1970 και 1980.

Όλα αυτά στον φιλόξενο υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 από τις 11:00 έως τις 23:00, με ελεύθερη είσοδο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 10ήμερου εορτασμού από τις 16 μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, με τον οποίο η ομάδα του Impact Hub Athens αποχαιρετά τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. 

Η ομάδα του Impact Hub Athens ολοκληρώνει επιτυχώς στο τέλος του 2022, την αποστολή που της ανέθεσε ο Δήμος Αθηναίων, να αναβιώσει και να διαχειριστεί τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη ενεργών ομάδων γύρω από ένα κοινό όραμα και σκοπό. Έχοντας συμπληρώσει 5 χρόνια διαχείρισης, το Impact Hub Athens μεταμόρφωσε την Αγορά σε σημείο συνάντησης, συνεργασίας και συν-δημιουργίας με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα βρείτε πάγκους με χειροποίητα είδη και γεύσεις από μεταναστευτικές και προσφυγικές οργανώσεις: Αλβανία, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Σενεγάλη, Ουκρανία, Γεωργία, Τουρκία, Click’s Collection, Vana Ba Afrika, Hidden Goddess (Αφγανιστάν-Ιράν), ΕΦΜ

11.00 – 14.30 Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια

11.00 Ουκρανία – 11.30 Αφγανιστάν Ιράν – 12.30 Αίγυπτος – 13.00 Αλβανία 

Εργαστήρια: 

  • 16.00-17.00: Εργαστήριο χειροτεχνίας, για παιδιά και γονείς.
    Προσφύγισσες από Τουρκία, ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΗΓΗ

  • 17.30-18.00:  Click: Πλέκω με τα χέρια μου, εργαστήριο για παιδιά και γονείς.
    Click’s Collection

Συζητήσεις:

  • 15:00-16:00 «Όψεις δικαιωμάτων και παραβιάσεων»

Μιλούν: Αντιγόνη Ανωμερίτη, βοηθός νομικής συμβουλευτικής Generation 2.0 – «Τα σημαντικότερα ζητήματα στις άδειες διαμονής των μεταναστών/τριών»

Χαρά Καραγιαννάκη-Μιχάλογλου, υπεύθυνη ακτιβισμού ελληνικού τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας – «Η πρόσβαση στην υγεία ως δικαίωμα και όχι προνόμιο»

Νικόδημος Μάινα-Κινύουα, Φόρουμ Προσφύγων, «Ενδυνάμωση και ενίσχυση των κοινοτήτων – η συμμετοχή στα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων»

Ήρα Λόντο, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών «Μεταναστευτικό: Που βρισκόμαστε; Προκλήσεις που απασχολούν τις μεταναστευτικές κοινότητες».

  • 16.00-17.00 «Our Stories: Γιατί μας αφορούν οι ιστορίες των μεταναστευτικών κοινοτήτων;»

Μιλούν: Σεμπένε Ισέτε, OurStories | Ενρι Χυσενμπέλι, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών | Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός | Βασίλης Χρονόπουλος- νομικός,ειδικός ζητημάτων μετανάστευσης

Συντονισμός: Νατάσα Μάρτιν, Ανθρωπολόγος χορού, ANASA Cultural Center

19.30 Mandela Gals, Παραδοσιακοί Αφρικάνικοι χοροί

Η Sky Vector Music μια νέα, ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία η οποία με επίκεντρο την αφροελληνική μουσική δίνει φωνή στον δημιουργικό καλλιτεχνικό πυρήνα που καλλιεργείται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα θα γιορτάσει τον ένα χρόνο δημιουργίας της μαζί μας και θα μας παρουσιάσει ένα γεμάτο με ρυθμό line up, από τις 17.30 έως τις 23.30:

DJs

Black Athena, Odydoze, Joseph, Velvet Dragon

MCs/Live Acts

Moose, Billy G x For3al, People Out East, Lefty

Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών είναι το μεγαλύτερο δίκτυο – σωματείο μεταναστευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα. Εδώ και 20 χρόνια, το ΕΦΜ υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων, προωθώντας την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, ενισχύοντας την ατομική και συλλογική τους ευθύνη και συμμετοχή, μέσω της συνεργασίας με θεσμικά όργανα, ΜΚΟ και την κοινωνία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

* Το Our Stories είναι ένα ανεξάρτητο εγχείρημα της Σεμπένε Ισέτε, το οποίο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της υποτροφίας Landecker Democracy του ιδρύματος Humanity In Action. Η εύρεση ανθρώπων και ιστοριών έγινε με τη συμβολή του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών.

Μείνετε συντονισμένοι ακολουθώντας τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ στα:

Instagram @dimotiki_agora_kypselis Facebook @agorakypselis

Φωκίωνος Νέγρη 42, Κυψέλη.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 11.00 έως τις 23.00.

Είσοδος ελεύθερη. Ο χώρος της Αγοράς είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλες/ους – αμαξίδια, κατοικίδια, μικρούς & μεγάλους.

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

ανασχηματισμός

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

Όχι το μήνυμα των ευρωεκλογών κατάλαβε ο Μητσοτάκης, αλλά έκανε και ανασχηματισμό στο πόδι...