Ισραήλ: Στην τελική ευθεία η απελευθέρωση των ομήρων

Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος στην επικείμενη συμφωνία με τη Χαμάς.

Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς δεν θα σταματήσει μετά την κατάπαυση του πυρός. Ακόμα είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν βοήθησε στη βελτίωση της συμφωνίας ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους ομήρους.

Ο Νετανιάχου είπε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση απόψε, «αλλά είναι η σωστή απόφαση». «Οι επικεφαλής ασφαλείας υποστηρίζουν πλήρως την απόφαση και λένε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στον στρατό να προετοιμαστεί για τη συνέχιση των μαχών» υπογράμμισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και προσέθεσε ότι « ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας».

Διαβάστε επίσηςΙσραηλινές πηγές: Πώς θα απελευθερωθούν οι όμηροι της Χαμάς – Τι ισχύει με την κατάπαυση πυρός

Αποφασίζει για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων η κυβέρνηση Νετανιάχου 

Το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει για να συζητήσει μια πιθανή συμφωνία για τους ομήρους, δήλωσε στο CNN πηγή με γνώση της συνάντησης, μετά τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου πολέμου και του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας. Δεν πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τον Νετανιάχου να ζητά από τους υπουργούς σε αυτές να περιμένουν την πλήρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για μια λεπτομερή συζήτηση και ψηφοφορία, αναφέρει το Κανάλι 12, μεταδίδουν οι Times of Israel. Αν και οι μέρες κατάπαυσης αποτελούν μεγάλο «αγκάθι», οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε απελευθέρωση 50 – 100 Ισραηλινών ομήρων, με αντάλλαγμα 300 Παλαιστινίους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είμαστε «πολύ κοντά» στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης ενδεχομένως δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Οι όροι για την απελευθέρωση των ομήρων

Οι διαπραγματεύσεις προφανώς έχουν τελειώσει, γιατί τώρα συζητάμε για την έγκριση ή μη της συμφωνίας από το Ισραήλ, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από συναντήσεις, ανέφερε η ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι το θέμα στην ατζέντα είναι η έγκριση της συμφωνίας για τους ομήρους. Όπως είπε «είμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων. Βεβαίως δεν γνωρίζουμε αν στο διάστημα των ωρών αυτών υπήρξαν κάποιες αλλαγές στους όρους που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής.

Μιλάμε για μια συμφωνία δύο φάσεων. Η πρώτη προβλέπει κατάπαυση του πυρός για τέσσερις ημέρες με απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων και 150 Παλαιστινίων κρατουμένων. Αφορά γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Προβλέπει επίσης είσοδο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Εάν αυτή η φάση προχωρήσει κανονικά, θα υπάρξει πιθανότατα και μια δεύτερη φάση που προβλέπει παράταση της κατάπαυση των εχθροπραξιών από δύο έως και περισσότερες ημέρες, ίσως τέσσερις, ίσως και πέντε.

 

Και ξανά απελευθέρωση ακόμη 50 Ισραηλινών ομήρων και 150 Παλαιστινίων κρατουμένων. Υπάρχει μια αναλογία 1 προς 3 για κάθε ισραηλινό όμηρο. Εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για φόνο. Ξέραμε ότι μέχρι τελευταία στιγμή η Χαμάς και οι Τζιχάντ πίεζαν για κατάπαυση των εχθροπραξιών όχι μόνο των χερσαίων αλλά και των αεροπορικών επιχειρήσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, πλην του βορρά, όπου προβλεπόταν να διακόψει το Ισραήλ τις επιχειρήσεις για περίπου έξι ώρες την ημέρα».