Σε μια μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου προχώρησε ο αρχηγός της ισραηλινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, καταγγέλλοντας την απουσία συνεκτικού σχεδίου στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγει η χώρα. Σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης, ο κεντρώος πολιτικός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ οδηγείται σε «καταστροφή», καθώς ο στρατός καλείται να διαχειριστεί πολλαπλά μέτωπα έχοντας ήδη ξεπεράσει τα όρια των αντοχών του. Η παρέμβαση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει εσωτερικές διαρροές από το συμβούλιο ασφαλείας, που θέλουν την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να εκφράζει παρόμοιες επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα της τρέχουσας εκστρατείας.
Έλλειμμα μέσων και στρατιωτικό αδιέξοδο
Ο Γιαΐρ Λαπίντ κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία ότι στέλνει τους στρατιώτες στη μάχη χωρίς τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα και με ανεπαρκή αριθμό δυνάμεων. Αν και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής δράσης κατά της Χεζμπολάχ και του Ιράν, έχοντας μάλιστα υποστηρίξει την επέκταση της ισραηλινής επιρροής έως το Ιράκ με βάση σιωνιστικές και βιβλικές αναφορές, θεωρεί ότι ο τρέχων χειρισμός στερείται μακρόπνοης στρατηγικής. Η κριτική του εστιάζει στο γεγονός ότι η χώρα εμπλέκεται σε μια διαρκή κλιμάκωση χωρίς σαφή διέξοδο, εξαντλώντας το έμψυχο δυναμικό της σε μια προσπάθεια που ίσως αποδειχθεί υπέρμετρα δαπανηρή.
Israeli opposition leader Yair Lapid has criticised Netanyahu’s government for fighting multi-front wars ‘without a strategy’, and says Israel’s military forces are ‘in collapse’ as they continue attacks in Iran, invade southern Lebanon and occupy Gaza and the West Bank. pic.twitter.com/DtTvSK9vBG
— Al Jazeera English (@AJEnglish) March 27, 2026
Η ζώνη ασφαλείας στον Λίβανο και το κόστος της κατοχής
Την ίδια ώρα, η στρατιωτική ηγεσία επιβεβαιώνει την ανάγκη για επιπλέον μάχιμες δυνάμεις, με στόχο την εγκαθίδρυση μιας «αμυντικής» ζώνης στον νότιο Λίβανο που θα εκτείνεται έως τον ποταμό Λιτάνι, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Η κίνηση αυτή, που αντιμετωπίζεται από τη Βηρυτό ως κατάφωρη παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και έχει προσφύγει στον ΟΗΕ, προκαλεί έντονο προβληματισμό και στο εσωτερικό του Ισραήλ. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η διατήρηση ελέγχου σε μια τόσο εκτεταμένη περιοχή ενέχει τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό τίμημα. Ήδη, από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι απώλειες είναι αισθητές, με θανάτους στρατιωτών στο πεδίο και χιλιάδες τραυματισμούς αμάχων από τα αντίποινα της Χεζμπολάχ και του Ιράν.
Η ανοιχτή πληγή της Γάζας και η ανθρωπιστική κρίση
Παρά την εστίαση του ενδιαφέροντος στον Βορρά, οι ισραηλινές δυνάμεις διατηρούν ενεργό το μέτωπο στη Λωρίδα της Γάζας με σχεδόν καθημερινές επιδρομές. Παρόλο που τον Οκτώβριο του 2025 είχε συμφωνηθεί εκεχειρία, οι εχθροπραξίες στον παράκτιο θύλακα δεν σταμάτησαν ποτέ, με τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων να αυξάνεται δραματικά τους τελευταίους μήνες. Η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τους αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, επιτείνει τη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τους φόβους της αντιπολίτευσης για έναν πόλεμο φθοράς χωρίς τέλος.
Διαβάστε επίσης:
Ισραήλ: Σε κρίση οι IDF – «Θα καταρρεύσουμε», λέει ο αρχηγός τους Εγιάλ Ζαμίρ
Συναγερμός από τον ΔΟΑΕ: Κίνδυνος για παγκόσμιο πυρηνικό ατύχημα στο Ιράν
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στους «πρόθυμους» για το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια