Ισραήλ: Ποιος είναι το αντίπαλο δέος του Νετανιάχου στις εκλογές – Ένας σκληρός στρατιωτικός υπέρ των δυσανάλογων πληγμάτων

Ο 66χρονος Αϊζενκότ προβάλλει το προφίλ ενός πολιτικού εκτός του παραδοσιακού κομματικού συστήματος, με στρατιωτική εμπειρία και σκληρή στάση στα ζητήματα ασφάλειας

AP22226725686056

Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Γκάντι Αϊζενκότ, ο οποίος έχασε τον γιο του στον πόλεμο στη Γάζα και είναι γνωστός για το λεγόμενο «Δόγμα Νταχίγια», που προβλέπει τη συντριπτική χρήση δυσανάλογης στρατιωτικής ισχύος κατά των αντιπάλων, καταγράφει σημαντική άνοδο στις δημοσκοπήσεις και εμφανίζεται ως ένας από τους βασικούς διεκδικητές της πρωθυπουργίας απέναντι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου στις επόμενες εκλογές.

Ο 66χρονος Αϊζενκότ προβάλλει το προφίλ ενός πολιτικού εκτός του παραδοσιακού κομματικού συστήματος, με στρατιωτική εμπειρία και σκληρή στάση στα ζητήματα ασφάλειας. Η ταπεινή καταγωγή του και οι προσωπικές απώλειες της οικογένειάς του στον πόλεμο έρχονται σε έντονη αντίθεση με τον Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται επί δεκαετίες στην εξουσία και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δικαστικές υποθέσεις για διαφθορά.

Καθώς οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες για πρώτη φορά μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τους πολέμους που ακολούθησαν στη Γάζα, τον Λίβανο και το Ιράν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι απομακρύνονται από την κυβερνητική παράταξη.

Το νέο κόμμα του Αϊζενκότ, Yashar, λέξη που στα εβραϊκά σημαίνει «ευθύς» ή «έντιμος», εμφανίζεται να διεκδικεί τη δεύτερη θέση σε κοινοβουλευτικές έδρες πίσω από το Λικούντ του Νετανιάχου, χωρίς ωστόσο κανένα από τα δύο κόμματα να εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Yashar φαίνεται να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς θα μπορούσε να προσελκύσει ευρύτερη στήριξη από κόμματα διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων.

Δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για τις εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν έως τα τέλη Οκτωβρίου. Το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο, καθώς στο πολιτικό σκηνικό σημαντικό ρόλο διατηρεί και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Σκληρή γραμμή στην ασφάλεια

Μια πιθανή εκλογική νίκη του Αϊζενκότ δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ουσιαστική αλλαγή της σκληρής ισραηλινής πολιτικής ασφαλείας, η οποία έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από δυτικές κυβερνήσεις προς την κυβέρνηση Νετανιάχου και έχει επηρεάσει αρνητικά τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον στενότερο σύμμαχό του.

Ο Αϊζενκότ συμμετείχε για ένα διάστημα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που διαχειρίστηκε τις επιχειρήσεις στη Γάζα και έχει επικρίνει τον Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι υπέκυψε υπερβολικά εύκολα στις αμερικανικές πιέσεις για εκεχειρία στον Λίβανο, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με το Ιράν. Παράλληλα, χαρακτηρίζει «άσχετες με τη σημερινή πραγματικότητα» τις συζητήσεις για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ως διοικητής κατά τον πόλεμο του 2006 με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, διαμόρφωσε το λεγόμενο «Δόγμα Νταχίγια», μια στρατηγική αποτροπής που προβλέπει την απάντηση σε επιθέσεις ένοπλων οργανώσεων με εκτεταμένα και δυσανάλογα πλήγματα, ακόμη και σε μη στρατιωτικές υποδομές στις περιοχές όπου αυτές δρουν.

Η στρατηγική αυτή εφαρμόστηκε στους εκτεταμένους βομβαρδισμούς της συνοικίας Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ. Μιλώντας σε συνέδριο αυτή την εβδομάδα, ο Αϊζενκότ δήλωσε ότι εφάρμοσε το συγκεκριμένο δόγμα με αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «δυσανάλογα πλήγματα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ σε οποιοδήποτε σημείο του Λιβάνου, ενώ χαρακτήρισε «παράλογη πραγματικότητα» την εκεχειρία που προώθησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι περιορίζει τη δράση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Η σκληρή αυτή στάση απέναντι στους πολέμους στη Γάζα, τον Λίβανο και το Ιράν, σε συνδυασμό με την κριτική του προς τον Νετανιάχου για τη συνολική στρατηγική του και τη διαχείριση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται να βρίσκει απήχηση σε σημαντικό μέρος της ισραηλινής κοινής γνώμης, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Γιος Μαροκινών μεταναστών, ο Αϊζενκότ καταγράφει αυξημένη απήχηση στους Ισραηλινούς εβραϊκής καταγωγής από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (Μιζραχί), μια κοινωνική ομάδα που παραδοσιακά στήριζε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Λικούντ.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: 

Ισραήλ και Λίβανος ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο Νετανιάχου «έπεισε» τον Τραμπ για την παραμονή στρατευμάτων κατοχής στον Λίβανο, αναφέρει ο ισραηλινός Τύπος

Το Ισραήλ κάνει «κουρελόχαρτο» την εκεχειρία στον Λίβανο εν μέσω των συνομιλιών ΗΠΑ και Ιράν στην Ελβετία

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Ηλεκτρικά πατίνια: Νέοι κανονισμοί για τη χρήση τους – Αυστηρότερα πρόστιμα για παραβάσεις

tho ge electric scooter 7365011

Ηλεκτρικά πατίνια: Νέοι κανονισμοί για τη χρήση τους – Αυστηρότερα πρόστιμα για παραβάσεις

Περιλαμβάνονται η υποχρεωτική ασφάλιση και η θέσπιση κατώτατου ορίου ηλικίας για τους οδηγούς.

Δυτική Όχθη: Έποικοι έκαψαν σπίτια Παλαιστινίων και τζαμί υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού

AP26019370536846

Δυτική Όχθη: Έποικοι έκαψαν σπίτια Παλαιστινίων και τζαμί υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού

Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Ναμπλούς, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εποίκων…

Οι Προτάσεις μας

Με μικρό τελικό Μουντιάλ, Athens Open και φιλικά Ολυμπιακού και ΑΕΚ οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (18/7)

896521 2

Με μικρό τελικό Μουντιάλ, Athens Open και φιλικά Ολυμπιακού και ΑΕΚ οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (18/7)

Ο μικρός τελικός του Μουντιάλ ανάμεσα σε Αγγλία και Γαλλία καθώς και δύο δυνατά φιλικά…

Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 5000 οι νεκροί από τους σεισμούς – Οργή για την κρατική διαχείριση

AP26182749586315

Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 5000 οι νεκροί από τους σεισμούς – Οργή για την κρατική διαχείριση

Καταγγελίες για ιδιώτες που ζητούν έως και 1300 δολάρια για να βγάλουν πτώματα από τα…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Έποικοι έκαψαν σπίτια Παλαιστινίων και τζαμί υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού

AP26019370536846

Δυτική Όχθη: Έποικοι έκαψαν σπίτια Παλαιστινίων και τζαμί υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού

Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Ναμπλούς, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εποίκων…

Ιράν: Οι ΗΠΑ έπληξαν υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό- «Αυτοσυγκράτηση» ζητά η IAEA

AP26127579769669

Ιράν: Οι ΗΠΑ έπληξαν υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό- «Αυτοσυγκράτηση» ζητά η IAEA

Η ιρανική υπηρεσία χαρακτήρισε την επίθεση «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζοντας ότι πρόκειται για…

Ιορδανία: Εκκένωση αεροδρομίου «λόγω απειλής» ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ- Διαψεύδει το Αμμάν

AP26180630366771

Ιορδανία: Εκκένωση αεροδρομίου «λόγω απειλής» ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ- Διαψεύδει το Αμμάν

Τόσο το αεροδρόμιο όσο και το λιμάνι της Άκαμπα λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με το πρακτορείο…

Γερμανία: Το κρυφό σχέδιο της AfD για τις πρώτες 100 ημέρες εξουσίας – Από τις μαζικές απελάσεις στο «#deutschdenken»

AP25346612670410

Γερμανία: Το κρυφό σχέδιο της AfD για τις πρώτες 100 ημέρες εξουσίας – Από τις μαζικές απελάσεις στο «#deutschdenken»

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία καλπάζει προς την αυτοδυναμία στη Σαξονία-Άνχαλτ, προωθώντας ένα αυταρχικό…