Ισραήλ – Χαμάς: Σε εκεχειρία 72 ωρών – Ξεπερνούν τους 1400 οι νεκροί (Video & Photos)

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν να υπάρξει και να τηρηθεί απο σήμερα το πρωί και για 72 ώρες κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της…

gaza 7 1

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν να υπάρξει και να τηρηθεί απο σήμερα το πρωί και για 72 ώρες κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Στην ανακοίνωση προχώρησαν χτές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.


Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 08:00 την Παρασκευή 1η Αυγούστου (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), ανέφεραν οι δύο επικεφαλής σε κοινή δήλωση. Σύμφωνα με αυτή, «οι δυνάμεις εδάφους θα παραμείνουν στις θέσεις τους» κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, κάτι που σημαίνει ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν.


«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση έως ότου ξεκινήσει η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να συμμορφωθούν πλήρως με τις δεσμεύσεις τους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας», δήλωσαν Κέρι και Μπαν. «Η εκεχειρία αυτή είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να δοθεί στους αμάχους η πολυπόθητη ανάπαυλα από τις βιαιότητες».


Η Χαμάς, η κυρίαρχη μαχητική ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας, δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την τριήμερη κατάπαυση του πυρός. «Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών και έχοντας στο νου την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαό μας, οι οργανώσεις αντίστασης συμφώνησαν στην 72ωρη ανθρωπιστική και αμοιβαία εκεχειρία, εφόσον όμως και η άλλη πλευρά τηρήσει τη συμφωνία», δήλωσε, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Άμπου Ζούχρι.


«Όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις είναι ενωμένες σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Άμπου Ζούχρι. Από  την πλευρά της η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αποδεχτεί την πρόταση για τριήμερη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός με τις μαχητικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ έχει αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ-ΟΗΕ για μια 72ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, η οποία θα ξεκινήσει στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή», είπε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Νωρίτερα η Χαμάς δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός εφόσον το ίδιο πράξει και το Ισραήλ.


Νέο λουτρό αίματος στη Χνα Γούνις μετά απο βομβαρδισμούς 

Την ίδια ώρα δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη από αεροπορικές επιδρομές στο στρατόπεδο προσφύγων Νουσεϊράτ που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας και τη νότια πόλη Χαν Γουνίς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ-Κέντρα. Ένδεκα νεκροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Νουσεϊράτ, δήλωσε, προσθέτοντας ότι όλα τα θύματα βρίσκονταν στο σπίτι μίας οικογένειας τη στιγμή της επιδρομής. Τρεις ακόμα, συμπεριλαμβανομένης μίας γυναίκας, σκοτώθηκαν στη Χαν Γουνίς. Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων την Πέμπτη έφτασε τους 79, ενώ μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί συνολικά 350 άνθρωποι.

Για 1.458 νεκρούς κάνει λόγο ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί είναι περισσότεροι από ό, τι στους δύο παλαιότερους γύρους συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς (2008-2009, 2012). Οι τραυματίες στην Παλαιστίνη έχουν ξεπεράσει τους 8.200. Η σφαγή δεν έχει τέλος. Τα θύματα του τραγικού απολογισμού των επιθέσεων που ξέσπασαν στις 8 Ιουλίου ήταν στην πλειοψηφία τους άμαχοι. Σύμφωνα με τις τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ έως και το 80% των παλαιστινιακών απωλειών ήταν απλοί πολίτες, πολλοί εκ των οποίων μικρά παιδιά. Τρεις πολίτες και 56 στρατιώτες είναι οι νεκροί από την ισραηλινή πλευρά.  


Στην πόλη της Γάζας, ο 65χρονος Αμπού Αχμέντ, που έχει ζήσει και τις τρεις πολύνεκρες συγκρούσεις, λέει ότι η παρούσα κατάσταση είναι η χειρότερη που έχει γνωρίσει. «Έχω βιώσει τα πάντα. Τον πόλεμο του 1967, δύο εξεγέρσεις…  Είμαστε ζωντανοί από τύχη, όμως δεν ξέρουμε αν θα πεθάνουμε τώρα, σήμερα ή αύριο», σημειώνει.  Νοσοκομεία, σχολεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ακόμα και ασθενοφόρα σφυροκοπούνται ανελέητα από τις δυνάμεις του Τελ Αβίβ την ώρα που η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει «βροχή» ρουκετών κατά ισραηλινών θέσεων και η παγκόσμια κοινότητα καταδικάζει τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Ισραήλ κατά αμάχων.

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας λαμβάνει λιγότερο από δύο ώρες ηλεκτρική ενέργεια ημερησίως, ενώ η πρόσβαση σε φάρμακα και σε ασφαλές νερό είναι όλο και πιο σπάνια. Αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για ανάπτυξη επιδημιών καθώς τα συστήματα αποχέτευσης έχουν καταστραφεί. Μερικά βασικά τρόφιμα στην πόλη της Γάζας, όπως οι ντομάτες, τώρα κοστίζουν πέντε φορές περισσότερο από ό,τι πριν από τρεις εβδομάδες. 

Η Βαλερί Άμος, επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε νωρίτερα την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας  πως ο κόσμος βλέπει «την τρομακτική απελπισία παιδιών και αμάχων που δέχονται την επίθεση». Οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε από την άλλη ο Πιερ Κρέχενμπιλ, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.  

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…