Newsroom

Newsroom

Ισραήλ: Το «φάλτσο» ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης απειλεί να αναζωπυρώσει τη βία

Έδωσαν το πράσινο φως για πορεία ακροδεξιών οργανώσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - "Ημέρα οργής" στη Γάζα

AP21165584492835

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε χθες Δευτέρα το βράδυ τη διεξαγωγή σήμερα μιας αμφιλεγόμενης πορείας ακροδεξιών ισραηλινών οργανώσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία κινδυνεύει να οξύνει την ένταση με τους Παλαιστίνιους και να αναζωπυρώσει τη βία.

Χαρακτηρίζοντας την πορεία «πρόκληση» παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν καλέσει σε μια «ημέρα οργής» στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων με το Ισραήλ, αν πραγματοποιηθεί η πορεία.

«Προειδοποιούμε για τις επικίνδυνες επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από την πρόθεση της δύναμης κατοχής να επιτρέψει σε ακραίους Ισραηλινούς εποίκους να πραγματοποιήσουν την Πορεία των Σημαιών στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ αύριο», τόνισε από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ στο Twitter.

Ο ίδιος κατήγγειλε «μια πρόκληση και μια επίθεση εναντίον του λαού μας, της Ιερουσαλήμ και των ιερών τόπων της που πρέπει να σταματήσει», όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πορεία αρχικά ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την προηγούμενη Πέμπτη, όμως αναβλήθηκε για σήμερα από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά τις απειλές της Χαμάς για νέα κλιμάκωση της έντασης σε περίπτωση διεξαγωγής της.

Έκτοτε το Ισραήλ απέκτησε νέα κυβέρνηση υπό τον επικεφαλής της εθνικιστικής δεξιάς Ναφτάλι Μπένετ.

Χθες το βράδυ ο νέος υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ομέρ Μπαρ- Λεβ αποφάσισε η πορεία να πραγματοποιηθεί. «Η αστυνομία είναι έτοιμη και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τον εύθραυστο ιστό της συνύπαρξης», επεσήμανε το γραφείο του σε ανακοίνωση.

Η πορεία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει σήμερα στις 18:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, οι διοργανωτές της πορείας είχαν ανησυχήσει ότι θα απαγορευόταν η διεξαγωγή της, όμως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας υποστήριξε ότι «το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι δικαίωμα όλων σε μια δημοκρατία», δικαιολογώντας την απόφασή του να μην την ακυρώσει.

Όμως ενδεχόμενη ακύρωσή της ή αλλαγή της διαδρομής που θα ακολουθήσουν οι διαδηλωτές θα μπορούσε να εκθέσει την κυβέρνηση Μπένετ σε κατηγορίες από τον Νετανιάχου και των ακροδεξιών συμμάχων του ότι επιτρέπει στη Χαμάς να έχει δικαίωμα βέτο σε όσα συμβαίνουν στην Ιερουσαλήμ.

«Έχει έρθει η ώρα το Ισραήλ να απειλήσει τη Χαμάς και όχι η Χαμάς το Ισραήλ», τόνισε ο ακροδεξιός βουλευτής Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ στο Twitter, ο οποίος είναι και εκ των διοργανωτών της πορείας.

Η επίσημη διαδρομή της πορείας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αστυνομία θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να συγκεντρωθούν έξω από την Πύλη της Δαμασκού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, αλλά δεν θα τους επιτρέψει να εισέλθουν στη μουσουλμανική συνοικία, όπου ζουν πολλοί Παλαιστίνιοι.

Στόχος της πορείας είναι να τιμήσει «την ημέρα της Ιερουσαλήμ», η οποία για τους Ισραηλινούς σημαίνει την «επανένωση» της πόλης το 1967, όμως για τους Παλαιστινίους συμβολίζει την κατάκτηση και την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων είναι προγραμματισμένες για τις 18:00 σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Χαμάς και η Φάταχ, του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, έχουν ζητήσει από τους Παλαιστίνιους να σπεύσουν στην Παλιά Πόλη.

«Η ένταση οξύνεται και πάλι στην Ιερουσαλήμ σε μια πολύ εύθραυστη και ευαίσθητη στιγμή πολιτικά και από θέμα ασφαλείας, όταν ο ΟΗΕ και η Αίγυπτος προσπαθούν ενεργά να εδραιώσουν την εκεχειρία» μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, προειδοποίησε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ στο Twitter.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και να αποφύγουν οποιαδήποτε πρόκληση που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο γύρο συγκρούσεων», πρόσθεσε.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…