Ισραήλ: Συλλαμβάνουν τους συγγενείς των 6 Παλαιστινίων που απέδρασαν

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τους έξι Παλαιστίνιους, μέλη ένοπλων οργανώσεων, που διέφυγαν από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Γκιλμπόα όπου κρατούνταν - μέσω ενός τούνελ που άνοιξαν.

AP17195461420597

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τουλάχιστον πέντε συγγενείς των έξι Παλαιστίνιων που απέδρασαν από ισραηλινή φυλακή τη Δευτέρα και οι οποίοι εξακολουθούν να διαφεύγουν τη σύλληψη, ανακοίνωσε σήμερα ένας παλαιστινιακός οργανισμός υπεράσπισης των κρατούμενων. 

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τους έξι Παλαιστίνιους, μέλη ένοπλων οργανώσεων, που διέφυγαν από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Γκιλμπόα όπου κρατούνταν – μέσω ενός τούνελ που άνοιξαν.

Drones έχουν αναπτυχθεί, οδοφράγματα έχουν στηθεί, κυρίως στη Δυτική Όχθη και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να βρεθούν οι δραπέτες που εξέτιαν ποινές ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Αστυνομική πηγή δήλωσε χθες Τρίτη στην εφημερίδα Haaretz ότι οι δραπέτες είναι «πολύ πιθανό» να έχουν φτάσει στην Ιορδανία, η οποία βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της φυλακής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή, ένα αυτοκίνητο περίμενε κάποιους, ή και όλους τους κρατούμενους σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη Γκιλμπόα.

Εξάλλου ερωτήματα εγείρονται και για τον τρόπο που κατάφεραν να αποδράσουν, κάτω από τα μάτια των δεσμοφυλάκων. Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός Kan, οι δραπέτες εμφανίστηκαν στο κύκλωμα παρακολούθησης της φυλακής όταν βγήκαν από το τούνελ, όμως κανένας δεσμοφύλακας δεν τους πρόσεξε εκείνη τη στιγμή στην οθόνη.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο φρουρός που ήταν υπεύθυνος για αυτό τον τομέα της φυλακής μάλλον είχε αποκοιμηθεί την ώρα της βάρδιάς του.

Δημοσιογράφος της εφημερίδας Μaariv έγραψε εξάλλου ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι κρατούμενοι χρειάστηκαν πέντε μήνες για να σκάψουν το τούνελ που ξεκινούσε κάτω από τον νιπτήρα του μπάνιου στο κελί που μοιράζονταν.

Οι σωφρονιστικές αρχές έχουν απομακρύνει μέχρι στιγμής 90 Παλαιστίνιους κρατούμενους από τη φυλακή, σε σύνολο 360. Παράλληλα οι αρχές θα ερευνήσουν ενδελεχώς το κτίριο προκειμένου να ελέγξουν ότι και άλλοι κρατούμενοι δεν έχουν σκάψει τούνελ.

Συλλήψεις

Δύο αδελφοί του Μάχμουντ Άρνταχ, που θεωρείται ο εγκέφαλος της απόδρασης, συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό, ανακοίνωσε η οργάνωσης Παλαιστίνιων Κρατούμενων.

Ένας ξάδελφος του Άρνταχ διέφυγε τη σύλληψη, ενώ ο αδελφός του συνελήφθη, όπως και ο γιατρός Νίνταλ Άρνταχ, μέλος της οικογένειάς τους, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο πατέρας του Μουνάντελ Ινφεϊάτ, δραπέτη και μέλους του Ισλαμικού Τζιχάντ, επίσης συνελήφθη.

Άλλα μέλη των οικογενειών των δραπετών ενδέχεται επίσης να έχουν συλληφθεί, δήλωσε ο Αμάνι Σαραχνέχ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Παλαιστίνιων κρατούμενων, διευκρινίζοντας ότι κάποιοι έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του επεσήμανε ότι «στη διάρκεια της νύκτας έγιναν πολλές συλλήψεις» στη Δυτική Όχθη, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η δικαιοσύνη του Ισραήλ εξέδωσε εντολή να μην δημοσιεύονται λεπτομέρειες της έρευνας, την ώρα που ο τοπικός Τύπος προσπαθεί να φέρει στο φως περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση αυτή, που έφερε σε δύσκολη θέση τις αρχές της χώρας και δημιουργεί ανησυχία για το ενδεχόμενο οι δραπέτες να εξαπολύσουν επιθέσεις.

«Είναι δικαίωμα κάθε κρατούμενου να αναζητήσει τα μέσα για να πετύχει την απελευθέρωσή του», δήλωσε χθες Τρίτη ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, λέγοντας ότι είναι «χαρούμενος» με την απόδραση των Παλαιστινίων.

Στη Λωρίδα της Γάζας και τη Τζενίν στη Δυτική Όχθη, από όπου κατάγονται κάποιοι από τους δραπέτες, αρκετοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την απόδρασή τους.

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Meteo καιρός

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Ιδιαίτερα ισχυρά θα είναι φαινόμενα σε 3 περιοχές της χώρας σύμφωνα με νέα ανάλυση του…

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

Τσιμτσιλή Παπανώτα

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

H Σταματίνα Τσιμτσιλή μίλησε για όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπανώτα

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

6192810

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Φενέρμπαχτσε στα πέναλτι και κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του…

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

6187950

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός θα «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη…

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…