Το ισπανικό ποδόσφαιρο ξεπλένει τη Σαουδική Αραβία

H Σαουδική Αραβία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο για να αλλάξει την εικόνα της προς τη Δύση και μετά την Ιταλία, μία ακόμα μεγάλη χώρα ενδίδει στα ματωμένα χρήματα.

supercopa2

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα πετροδόλαρα της Σαουδικής Αραβίας εισβάλουν στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Πριν από περίπου δύο χρόνια, η La Liga υπέγραψε συμφωνία με την Ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την κυβερνητική Γενική Αθλητική Αρχή της χώρας, στο πλαίσιο της προώθησης του ποδοσφαιρικού τους brand και το άνοιγμα του ισπανικού ποδοσφαίρου σε μια ακόμα αγορά. Η Σαουδική Αραβία αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Primera Division και στο πλαίσιο της προώθησης, έγινε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση. Επτά ομάδες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας ανακοίνωσαν την ένταξη εννιά ποδοσφαιριστών από την την αραβική χώρα για μια σεζόν. Αναγκάστηκαν, για την ακρίβεια, να το κάνουν, καθώς ήταν μέρος του deal, το οποίο φυσικά έφερε στα ταμεία και της διοργανώτριας αρχής, αλλά και των ομάδων, χρήματα. «Αχρείαστες μεταγραφές που είναι υπεράνω των προπονητικών αποφάσεων και των παικτών από τις ακαδημίες. Η Μαφία συνεχίζει την επέλασή της», έγραψαν χαρακτηριστικά οι Bukaneros, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο.

Ο ιταλικός τελικός

Τον Ιανουάριο του 2019, η Τζέντα άνοιξε το αστραφτερό της γήπεδο για να φιλοξενήσει τον τελικό του ιταλικού Σούπερ Καπ, ανάμεσα στην Γιουβέντους που κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο και τη φιναλίστ του Κυπέλλου Μίλαν. Οι Σαουδάραβες έδωσαν 20 εκατομμύρια για να εξασφαλίσουν την διεξαγωγή τριών από τους επόμενους πέντε τελικούς του ιταλικού Supercoppa. Με τον αποτροπιασμό από τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη, αλλά και τις αποκαλύψεις για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη να βρίσκονται ακόμα στην επικαιρότητα, η κριτική ήταν έντονη. Σε αυτήν ήρθαν να προστεθούν και και οι φωνές για τα δικαιώματα των γυναικών. Παραδοσιακά οι γυναίκες απαγορεύονταν να μπουν στα γήπεδα της Σαουηδικής Αραβίας και παρότι διατέθηκαν συγκεκριμένες ζώνες στο γήπεδο της Τζέντα για γυναίκες, οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες. Ουσιαστικά, οι θύρες στα στάδια άνοιξαν πριν από περίπου έναν χρόνο, όμως με συγκεκριμένους περιορισμούς.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο που προσπαθεί να εφαρμόσει από το 2015, όταν και κληρονόμησε το θρόνο ο βασιιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, με τον γιο του να έχει αναλάβει δουλειά για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας προς τον Δυτικό κόσμο. Επέτρεψε, για παράδειγμα, στις γυναίκες να οδηγούν ή να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια του άνδρα που αποτελεί τον νόμιμο «φύλακά» τους. Ο κινήσεις αυτές παρουσιάστηκαν ως επαναστατικές, όμως η αλήθεια φαίνεται πως είναι διαφορετική. Στην παγκόσμια έκθεση για την έλλειψη ισότητας των φύλων, η Σαουδική Αραβία το 2018 βρέθηκε στην 141η θέση σε σύνολο 149 χωρών. Φέτος τον Αύγουστο, οι εφημερίδες της χώρας γέμισαν πρωτοσέλιδα που υπογράμμιζαν τις μεταρρυθμίσεις για τις γυναίκες, παρότι η χώρα εξακολουθεί να μην έχει γραπτούς νόμους σχετικούς με ζητήματα όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου, με τους δικαστές να αποφασίζουν με βάση τον ισλαμικό νόμο για αντίστοιχα ζητήματα. Όχι πως στα υπόλοιπα θέματα της κοινωνίας των πολιτών τα πράγματα είναι καλύτερα. Το 2017 πέρασε ένας νόμος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο οποίος προβλέπει από πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκιση για την απεικόνιση του βασιλιά με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, ποινικοποιώντας παράλληλα μια σειρά από ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Η στιγμής της Ισπανίας

Ανάλογο κύμα αντίδρασης, όπως με την Ιταλία, έφερε η απόφαση να διεξαχθούν οι τελικοί του Ισπανικού Σούπερ Καπ στη Σαουδική Αραβία. Φέτος, για πρώτη φορά θα διεξαχθεί ένα Final 4, αφού θα γίνουν ουσιαστικά δύο ημιτελικοί και μετά ο τελικός με ελάχιστη χρονική διαφορά. Στις 8 Ιανουαρίου η Βαλένθια θα υποδεχθεί τη Ρεάλ Μαδρίτης και στις 9 η Μπαρτσελόνα την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στον πρώτο τελικό του Ασιατικού Champions League ανάμεσα στην τοπική Αλ Χιλάλ και την Ουράβα Ρεντ Ντάιαμοντς από την Ιαπωνία, στις κερκίδες του King Saud University Stadium υπήρξε γυναικεία παρουσία. Ήταν συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένες ζώνες και για να μπουν έπρεπε υποχρεωτικά να συνοδεύονται από κάποιον άντρα συγγενή. Απομακρυσμένες από τους άντρες, μακριά από τις υπόλοιπες θύρες. «Προσπαθούν να αλλάξουν ολόκληρη την κουλτούρα τους και ανοίγουν τα σύνορα. Μπορούμε να συμμετέχουμε σε αυτό το άνοιγμα ή να το μποϊκοτάρουμε. Εμείς επιλέξαμε να συμμετέχουμε», είπε ο πρόεδρος της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, αναφερόμενος στο γεγονός και στην απόφαση για διεξαγωγή του Σούπερ Καπ τόσο μακριά από την Ισπανία. Απέφυγε να αναφερθεί στα 120 εκατομμύρια που θα μπουν στα ταμεία την επόμενη τριετία, από το εν λόγω deal. Tα χρήματα θα μοιραστούν ανάμεσα στις ομάδες και την Ομοσπονδία, η οποία αναμένεται να παίρνει καθαρά 13 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Στη συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς της Σαουδικής Αραβίας, ο Αμπντουλαζίζ Μπιν Τούρκι, Υπουργός Αθλητισμού, δεσμεύτηκε ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες θα πάνε στο γήπεδο με πλήρη ισότητα» και δεσμεύτηκε για ένα ποδοσφαιρικό πλάνο ανάπτυξης, το οποίο θα συμπεριλάβει και το γυναικείο ποδόσφαιρο, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας. «Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε ανάμεσα στις Ομοσπονδίες της Ισπανίας και της Σαουδικής Αραβίας στοχεύει στην απεριόριστη πρόσβαση των γυναικών στους αγώνες και το ξεκίνημα μιας γυναικείας διοργάνωσης στην χώρα. Το ποδόσφαιρο είναι ζωτικής σημασίας για το άνοιγμα συνόρων, για τη βελτίωση των κοινωνιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποκλεισμός ή ως στοιχείο αλλαγής και η Ισπανική Ομοσπονδία επέλεξε το δεύτερο», ανέφερε η ανακοίνωση της RFEF.

Έχουν 120 εκατομμύρια λόγους

Το ποδόσφαιρο πράγματι, όπως έχει αποδειχθεί, μπορεί να αποτελέσει πλατφόρμα κοινωνικών αλλαγών, αρκεί να υπάρχει υποστήριξη και όχι κινήσεις για τα μάτια του κόσμου. Όλες οι γυναίκες θα μπορούν να πάνε στο γήπεδο; Όχι, όπως έσπευσε να υπενθυμίσει η Διεθνής Αμνηστία. Κάποιες συνεχίζουν να βρίσκονται στη φυλακή επειδή αντιτάχθηκαν στην καταπίεση και μίλησαν για τα δικαιώματα των γυναικών. «Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με τη δουλειά τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το να “προωθούν τα δικαιώματα των γυναικών” ή να “ζητούν να μπει ένα τέλος στο σύστημα με τον άνδρα-φύλακα”», ανέφερε χαρακτηριστικά το καλοκαίρι η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας. Γυναίκες, αλλά και άνδρες που στάθηκαν στο πλευρό τους, οδηγήθηκαν στη φυλακή και έμειναν για αρκετό διάστημα στο κελί, παρότι δεν τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες. Κάποιοι βγήκαν, ωστόσο εκκρεμεί δίκη εις βάρος τους. Το ισπανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, ζήτησε από τον Ρουμπιάλες συνάντηση με αφορμή το Σούπερ Καπ. Εκείνος δήλωσε ότι απάντησε στο αίτημά τους. Ξεχνώντας, ίσως, να τους το πει, καθώς ακόμα περιμένουν.

Προφανώς, αυτή η μόδα με τους τελικούς των Σούπερ Καπ στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους φιλάθλους, οι οποίοι βλέπουν τις αγαπημένες τους ομάδες να ξενιτεύονται. Η FASFE, το εγχώριο δίκτυο οπαδικών τραστ και συλλόγων που ανήκουν στα μέλη τους, η οποία απαριθμεί 29 μέλη σε όλη την Ισπανία, καταδίκασε ξεκάθαρα την απόφαση της Ομοσπονδίας: «Ως εκπρόσωποι χιλιάδων Ισπανών οπαδών, απορρίπτουμε εντελώς την διεξαγωγή του Super Cup 2020 στη Σαουδική Αραβία, καθώς εμποδίζει τους οπαδούς από το να παρακολουθήσουν τις ομάδες τους από τις κερκίδες και λειτουργεί ως ξέπλυμα για το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, που συστηματικά παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα». Στη δημοσκόπηση της ισπανικής εφημερίδας Vanguardia, η συντριπτική πλειοψηφία (86.7% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) ήταν αρνητική με την διεξαγωγή των αγώνων στη Τζέντα. Οι ιθύνοντες του ισπανικού ποδοσφαίρου διατείνονται ότι με τον τρόπο αυτόν, δίνουν ζωή σε έναν ποδοσφαιρικό θεσμό που στην Ισπανία ήταν παραμελημένος.

Η αλήθεια είναι πως είχαν 120 εκατομμύρια λόγους για να πουν το «ναι» και να ξεχάσουν τον Κασόγκι, τη γενοκτονία στην Υεμένη, τους φυλακισμένους δημοσιογράφους και ακτιβιστές, καθώς το γεγονός πως οι γυναίκες μόλις πέρυσι σταμάτησαν να χρειάζονται την άδεια του «προστάτη» τους για να βγάλουν διαβατήριο…

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…