Newsroom

Newsroom

Ισπανία: Προκαλεί την αντιπολίτευση ο Ραχόι σε πρόταση μομφής

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προκάλεσε τα μέλη του κοινοβουλίου να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής του, απαντώντας σε ερωτήσεις για την φερόμενη παράνομη χρηματοδότηση του Λαϊκού Κόμματος (PP), του οποίου ηγείται.

59a6f51f1dc524e7238b4817

Ο κ. Ραχόι υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του και αυτά της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ισπανικής Βουλής που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, σε μια λεπτή πολιτική συγκυρία, καθώς δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία.

«Είστε ένας πρωθυπουργός για τον οποίο υπάρχουν υποψίες», τόνισε η Μαργαρίτα Ρόμπλες, στέλεχος των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του κοινοβουλίου, παρότι δεν κατηγορείται ο ίδιος ο Μ. Ραχόι.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στις κατηγορίες εναντίον του PP, υπενθυμίζοντας ότι έχει δώσει εξηγήσεις στο κοινοβούλιο για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς σε 52 περιπτώσεις, ενώ έχουν συσταθεί δύο εξεταστικές επιτροπές για να ερευνήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν.

«Οι μεταρρυθμίσεις μετράνε περισσότερο από τις επικρίσεις στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς», επέμεινε.

Ένα στοιχείο που υπογραμμίζει το σε πόσο ευάλωτη θέση βρίσκεται είναι το ότι στην ειδική, προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της Βουλής που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε μόνον όταν το απαίτησαν άλλοτε σύμμαχοί του για να απαντήσει σε ερωτήματα.

Οι κατηγορίες για τα μαύρα ταμεία του PP επισκιάζουν την ισπανική πολιτική ζωή εδώ και χρόνια.

Ο Μ. Ραχόι έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισπανίας ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει σε μια δίκη τον Ιούλιο. Αρνήθηκε ότι ήταν ενήμερος για παράνομες, μυστικές χρηματοδοτήσεις του κυβερνητικού κόμματος της ισπανικής Κεντροδεξιάς.

Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει επανειλημμένα την παραίτηση του κ. Ραχόι, αλλά τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι αριστεροί Unidos Podemos δεν κατάφεραν στο πρόσφατο παρελθόν να υπερψηφιστούν οι προτάσεις μορφής σε κοινοβούλιο με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ.

Ο κεντροδεξιός επανεξελέγη για δεύτερη θητεία τον Οκτώβριο, αλλά με οριακή πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι είναι αναγκασμένος να αναζητεί συμβιβασμούς για να επιτυγχάνει την κύρωση νομοσχεδίων.

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…