Newsroom

Newsroom

Ισπανία: Κλειδί η Καταλονία για να μείνει πρωθυπουργός ο Σάντσεθ

"Ο μόνος τρόπος για να γίνει πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ είναι αν ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον υποστηρίξει ή τουλάχιστον απέχει"

ap sander

Σε αποτίμηση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών της Κυριακής στην Ισπανία, αλλά και σε εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης, με φόντο την προκαταρκτική συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τους Podemos, προχωρά σε δηλώσεις του στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υψηλόβαθμος αναλυτής στο think tank Elcano και καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (Autonomous University of Madrid), Ιγνάθιο Μολίνα (Ignacio Molina).

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αμέσως μετά την εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα με θέμα την «Καταλανική κρίση», ο κ. Μολίνα είπε πως το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα του ανέδειξε το πιο σύνθετο και κατακερματισμένο Κοινοβούλιο στην ιστορία της δημοκρατικής Ισπανίας. Επίσης, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα «ήταν μια απογοήτευση για τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ που νόμιζε ότι με τις επαναλαμβανόμενες εκλογές θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο, αλλά κατόρθωσε να έχει περίπου το ίδιο ποσοστό εδρών και την παράλληλη κατάρρευση των φιλελεύθερων των Ciudadanos».

Στην κατεύθυνση αυτή, υποστήριξε πως «η μόνη εναλλακτική για τον Πέδρο Σάντσεθ ήταν να συμμαχήσει με τη ριζοσπαστική αριστερά» και προσέθεσε ότι «κατά κάποιο τρόπο ήταν εύκολο γι ‘αυτόν, γι’ αυτό έπραξε τόσο γρήγορα, μόλις σε 24 ώρες έκανε μια προκαταρκτική συμφωνία». Το πρόβλημα, επισήμανε περαιτέρω ο κ. Μολίνα, είναι ότι οι Σοσιαλιστές και οι Podemos δεν συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον Ισπανό ακαδημαϊκό, ο μόνος τρόπος για να γίνει πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ είναι αν ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον υποστηρίξει ή τουλάχιστον απέχει. Αυτό πρόκειται να έχει ρίσκο σε ό,τι αφορά την κοινή γνώμη της Ισπανίας, αναγνώρισε, αλλά εκτίμησε ότι «μπορεί να συμβεί γιατί το εθνικιστικό κόμμα στην Καταλονία, που είναι κεντροαριστερό, η Esquerra Republicana, επίσης χρειάζεται μια διέξοδο από αυτό το χάος».

Σε διαφορετική περίπτωση, παρατήρησε ο Ισπανός καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων, η εναλλακτική θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ, ενώ είπε πως δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για τρίτη φορά. 

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν μπορεί να είναι βιώσιμη μια κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών και Podemos, ο Ιγνάθιο Μολίνα παρέπεμψε στην κυβερνητική συνεργασία στην Πορτογαλία, «όπου η ψήφος εμπιστοσύνης παρασχέθη από τη ριζοσπαστική αριστερά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα στο Κοινοβούλιο», και σημείωσε πως το ζήτημα είναι περισσότερο οικονομικής προοπτικής. «Η Ισπανία αναπτυσσόταν σε καλή πορεία για 5 χρόνια, και τώρα οι οικονομικές προοπτικές είναι χειρότερες. Εάν η οικονομία της Ισπανίας μείνει σε στασιμότητα δύο-τρία χρόνια, ενδεχομένως ο συνασπισμός να αντιμετωπίσει προβλήματα. Αλλά όχι για οικονομικές διαφορές, αλλά για διαφορετικές προσεγγίσεις, είτε ριζοσπαστικές αριστερές ή σοσιαλιστικές» ανέφερε.

Καταληκτικά, δήλωσε πως μπορούν να τα καταφέρουν αν εστιάσουν σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και σε κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές και όχι σε θέματα σχετικά με το Σύνταγμα, την Καταλονία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Μιλώντας νωρίτερα στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο Ιγνάθιο Μολίνα σκιαγράφησε τις βασικές πτυχές τους ζητήματος της καταλανικής κρίσης και μίλησε για τη σημασία που έχει πέρα από την Ισπανία. Συμπερασματικά, παρατήρησε πως η καταλανική κοινωνία είναι βαθιά διαιρεμένη και πολωμένη και προσέθεσε μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι η αποσχιστική κίνηση έχει προκαλέσει αντι-αποσχιστική αντίδραση», ότι δεν υπάρχει σαφής λαϊκή εντολή για ανεξαρτησία στην καταλανική κοινωνία, η κρατική υπόσταση δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς διεθνή αναγνώριση και ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας.