Ισπανία: Η ακροδεξιά των βιαστών

Η άνοδος της νέα ακροδεξιάς έχει όλα τα χαρακτηριστικά που ο Νίξον περιέγραφε σαν «πολέμους της κουλτούρας».

VOX

Πόλεμος ενάντια στις ελευθερίες, στις μειονότητες, τους ξένους, στην διανόηση, στην προστασία του περιβάλλοντος. Στην Ισπανία, πόλεμος ενάντια στα δικαιώματα της γυναίκας.

Το 2016 στο φεστιβάλ της Παμπλόνα μια φοιτήτρια βιάστηκε από 5 άντρες που αυτοαποκαλούνταν «αγέλη λύκων» λόγω των σχετικών τατουάζ που είχαν. Η αγέλη βιντεοσκόπησε τον βιασμό και επίσης έκλεψε το κινητό της κοπέλας.

Στη δίκη που ακολούθησε εξελίχθηκε η γνωστή σε τέτοιες δίκες προσπάθεια της υπεράσπισης να παρουσιάσει το σεξ σαν συναινετικό. Με το πρόσθετο επιχείρημα ότι στο φεστιβάλ της Παμπλόνα οι τουρίστες πάνε κυρίως για να βρουν περιστασιακό σεξ, άρα η κοπέλα «τα ήθελε» κλπ.

Το «αγέλη των λύκων» καταδικάστηκε το 2018 όχι για βιασμό αλλά για σεξουαλική κακοποίηση. Διότι η κοπέλα «δεν συναινούσε μεν αλλά δεν προέβαλε βία αντιστεκόμενη». Οι ποινές ήταν 9 χρόνια φυλακή αλλά σε δυο μήνες βγήκαν με εγγύηση εν αναμονή της έφεσης.

Η δίκη προκάλεσε γενικό ξεσηκωμό και μαζικοποίηση  του φεμινιστικού κινήματος στην Ισπανία. Με εκατοντάδες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και με την μαζικότερη στην ιστορία της Ισπανίας συμμετοχή στις πορείες της 8ης Μάρτη, σύμφωνα με την αστυνομία στην συγκέντρωση της  Μαδρίτης συμμετείχαν 350 χιλιάδες άνθρωποι.

Ταυτόχρονα όμως, ενάντια στο φεμινιστικό κίνημα και έμμεσα υπέρ της «αγέλης» κινητοποιήθηκε το ακροδεξιό VOX.

Η ατζέντα του VOX είχε από όταν ιδρύθηκε το 2013 ψηλά στο πρόγραμμα του  την αντίθεση στην νομοθεσία προστασίας των γυναικών από την βία που ψήφισε η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών το 2004. Με το «επιχείρημα» ότι καταργεί το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορούμενων για βιασμό, ότι κάθε γυναίκα μπορεί να καταγγείλει κάποιον άντρα για λόγους αντιζηλίας και εκδίκησης και τα γνωστά υπερσυντηρητικά. Όπως επίσης το VOX υποστηρίζει την απαγόρευση των αμβλώσεων και την αντικατάσταση του Υπουργείου Ισότητας των Φύλων από Υπουργείο Οικογενειακής Πολιτικής.

Πολλοί άντρες στην Ισπανία τάχθηκαν υπέρ της αθωότητας της «αγέλης» μέσα από διάφορα σάιτ που καλλιεργούν την λογική της αντρικής επιθετικότητας ( machismo) και τις εκφράσεις της στην ποπ κουλτούρα. Το VOX κυριολεκτικά άρπαξε την ευκαιρία και  έκανε την επίθεση στον «ριζοσπαστικό φεμινισμό» σημαία.

Στις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία επικεφαλής του VOX ήταν ο Σερράνο, ένας πρώην δικαστής που παύθηκε το 2011 λόγω προκατάληψης κατά της μητέρας σε μια δίκη για την κηδεμονία του παιδιού. Ο Σερράνο ισχυρίζεται ότι είναι θύμα δίωξης από τον «τζιχαντισμό των φεμινιστριών» και φυσικά έκανε την  έμμεση υποστήριξη στους 5 της «αγέλης  των λύκων» κεντρικό θέμα της εκστρατείας. Το VOX εκτινάχθηκε στο 11% στην Ανδαλουσία και καταγράφεται σε αντίστοιχα δημοσκοπικά ποσοστά για τις Ισπανικές εκλογές την Κυριακή.

Είναι σαφές ότι οι δεκαετίες του Φρανκισμού και του καθολικού τπερσυντηρητισμού έχουν δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο ακροδεξιό ακροατήριο στην Ισπανία το οποίο συσπειρώνεται τώρα στο VOX. Ενάντια στους μετανάστες, στο αίτημα των περιοχών για αυτονομία από την Μαδρίτη, στην αριστερά αλλά και ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που έκαναν τις γυναίκες ισότιμους πολίτες στην Ισπανία.

Με αποτέλεσμα το θέμα της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών να γίνει κεντρικό στην εκλογική ατζέντα. Το Podemos κατεβαίνει στις εκλογές με το όνομα Unidas Podemos (Ενωμένες μπορούμε) και όχι Unidos. Οι Σοσιαλιστές χρησιμοποιούν  το προεκλογικό  σύνθημα «Η Ισπανία που θέλουμε είναι φεμινιστική». Οπότε  η εκλογική και πολιτική πόλωση στην Ισπανία διαπερνά σήμερα όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, της αντίληψης των πολιτών για τον κόσμο όπου θέλουμε να ζούμε. Είναι πράγματι μια εκλογική σύγκρουση δυο κόσμων.  Του δημοκρατικού – προοδευτικού υποδείγματος που κατάγεται από τα προτάγματα της Γαλλικής Επανάστασης και των αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη ενάντια στον πιο βαθύ σκοταδισμό. Γιατί η παραδοσιακή Ισπανική δεξιά, το Λαϊκό Κόμμα, συγκυβερνά ήδη με τους φασίστες – υποστηρικτές βιαστών του VOX στην Ανδαλουσία και έχει το ίδιο σενάριο και για το σύνολο της χώρας.

Τα προγνωστικά πάντως είναι υπέρ της οριακής νίκης της κοινοβουλευτικής  συμμαχίας Σοσιαλιστών – Podemos. Αν επιβεβαιωθούν, θα είναι και μια νίκη όλων των γυναικών στην Ισπανία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…