Ισπανία: Δικαστήριο διέταξε νοσοκομείο να κάνει ανάνηψη σε ασθενή, σύμβολο του αγώνα για ευθανασία  

Ισπανικό δικαστήριο διέταξε σήμερα ένα νοσοκομείο της Μαδρίτης να λάβει όλα τα μέτρα ώστε, εφόσον χρειαστεί, να γίνει ανάνηψη σε μια γυναίκα που πάσχει από μια σοβαρή νευροεκφυλιστική πάθηση, δικαιώνοντας τους συγγενείς της που είχαν συγκρουστεί με τους θεράποντες γιατρούς στο θέμα αυτό.

αστουριας

Η περίπτωση της Μαρία Τερέζα Μπλάνκο, 54 ετών, παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνη του Βενσάν Λαμπέρ στη Γαλλία, ο οποίος αφέθηκε να πεθάνει μετά από μακρά δικαστική διαμάχη, έχοντας περάσει την τελευταία 10ετία σε κατάσταση φυτού.

Η Μπλάνκο έχει νοσηλευτεί περισσότερες από 20 φορές τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορεί να μιλήσει, όμως η οικογένειά της υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να επικοινωνεί, με γκριμάτσες και χαμόγελα.

Το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η 54χρονη, στο προάστιο Αλκαλά δε Ενάρες της Μαδρίτης, θεωρούσε ότι, δεδομένης της κατάστασής της, η ανάνηψη –εφόσον πάθει καρδιακή ανακοπή– θα συνιστούσε μια ανώφελη ιατρική πρακτική. Όμως οι συγγενείς της πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με ευθανασία –πρακτική που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης στην Ισπανία– και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να την κρατήσουν στη ζωή.

Στην απόφασή του το δικαστήριο εκτιμά ότι, δεδομένου ότι η κατάσταση της ασθενούς “παρουσίαζε, στις 8 Ιουλίου 2019, θετική εξέλιξη, δεν υπάρχει λόγος (…) να σταματήσει η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας”.

“Η ασθενής νοσηλεύεται κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, δεδομένης της κατάστασής της”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο, το οποίο έχει διορία μέχρι την Δευτέρα για να ασκήσει έφεση.

“Η οικογένειά της, που θέλει να συνεχίσει να ζει και να μάχεται, την γνωρίζει καλύτερα από τους γιατρούς που λένε ότι δεν πρέπει να της γίνει ανάνηψη”, είπε από την άλλη στους δημοσιογράφους η Πολόνια Καστεγιάνος, η πρόεδρος της ένωσης χριστιανών δικηγόρων που εκπροσωπεί τους συγγενείς της Μπλάνκο.

Φωτογραφία: El Pais
 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…